Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Δεσκάτη: Για την έφιππη ανάβαση στον Αϊ λιά.

Παραμονή της γιορτής του Προφήτη Ηλία στις 19/07 θα αναβιώσει και φέτος το έθιμο της έφιππης ανάβασης στο εξωκλήσι του προφήτη Ηλία και θα ακολουθήσει ως είθισται , η λιτάνευση της εικόνας του Άγιου προς Δεσκάτη και τον Ι. Ναό του Άγιου Κων/νου.
Το δρώμενο που εντάσσεται στη χορεία ανάλογων προσκηνηματικών- πανηγυρικών εκδηλώσεων όχι μόνο στον Δυτικομακεδονικό χώρο άλλα και σε πολλά μέρη της πατρίδας μας ,αναδεικνύει και πιστοποιεί τη σύνδεση της υγιούς λαϊκής θρησκευτικότητας με τη βιωματική παρουσία της επιτόπιας κοινότητας και μάλιστα σε ενδιαφέρουσες στιγμές της παρουσίας της συλλογικής πολιτιστικής της μνήμης.
Αν στηριχθούμε στη θύμιση των παλαιοτέρων άλλα και σε αρχειακό φωτογραφικό υλικό, μπορούμε με σχετική ασφάλεια να ορίσουμε το τέλος της δεκαετίας του 1920 ως απαρχή τέλεσης του εθίμου. Με μια σχεδόν πλήρη κάμψη τις δεκαετίας 70-80 , η δράση αναβίωσε τη δεκαετία του 90 και τελείται απρόσκοπα έως σήμερα , με μικρές διαφοροποίησης απ’ ότι παλαιότερα.
Ταυτόχρονα προσδοκούμε στη μεταλαμπάδευση αυτού του εθιμικού δρώμενου στις νεότερες γενιές και κινούμαστε ως προς αυτό, ώστε η συνέχιση της παράδοσης να μεταφερθεί αβίαστα και δημιουργικά,
εμπλουτίζοντας το πολιτιστικό μας γίγνεσθαι και στο μέλλον.
Ι.Ρέντας
Υπό την αιγίδα του Δήμου Δεσκάτης της επιτροπής Ανταμώματος 2022 <<Νόστιμον Ήμαρ>> και της ΔΕΠΠΑΠ.
Συμμετέχουν οι σύλλογοι καβαλάρηδων της Δεσκάτης , Ελάτης και όποιοι άλλοι επιθυμούν να συμμετέχουν είναι ευπρόσδεκτοι.
Την εικόνα θα υποδεχθούν στην Κεντρική Πλατεία ο Εξωραϊστικός Μορφωτικός Όμιλος Δεσκάτης ( Ε.Μ.Ο.Δ. ) και τα μέλη του θα χορέψουν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς.