Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Υποστρατήγου ε.α. Χρήστου Βήττου

Με το παρόν ενημερωτικό σημείωμα θέλω να περιγράψω την περιπέτειά μου για ένα ιστορικό βιβλίο που έδωσα για έκδοση στους επικεφαλής της Αντιπεριφέρειας Γρεβενών κυρίους Ιωάννη Γιάτσιο και Αθανάσιο Φωλίνα. Το βιβλίο έχει 265 σελίδες και φέρει τον τίτλο «Οι Μάχες της Πίνδου και τα Γρεβενά στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο 1940-1941». Το περιεχόμενο του βιβλίου περιλαμβάνει τις μάχες του Αποσπάσματος του Συνταγματάρχη Δαβάκη στην Πίνδο, την υποχώρηση αυτού από τα σύνορα τις τρεις πρώτες ημέρες του πολέμου, με αποτέλεσμα τη δημιουργία επικίνδυνου εχθρικού θύλακα βάθους 30 χιλιομέτρων (έφθανε μέχρι Βοβούσα), την αντεπίθεση της ελληνικής Ταξιαρχίας Ιππικού δυτικά των Γρεβενών (Αννίτσα – Σαμαρίνα – Βασιλίτσα – Δίστρατο κ.λπ.) για την εξάλειψη του εν λόγω θύλακα και τέλος τη λεπτομερή δράση του Τάγματος Γρεβενών (ΙΙΙ/27 Σ.Π.) μέσα στην Αλβανία. Οι πηγές που χρησιμοποίησα είναι εξ ολοκλήρου πρωτογενείς (πρωτότυπα έγγραφα, εκθέσεις πεπραγμένων, πολεμικά ημερολόγια κ.λπ.). Το βιβλίο κρατήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών επί 22 μήνες, χωρίς να γίνει καμία ενέργεια, γεγονός που δείχνει την πλήρη αδιαφορία για την τοπική ιστορία. Τα πραγματικά περιστατικά έχουν ως εξής:

Τον Ιούλιο του 2020 επισκέφθηκα στο Γραφείο του τον τότε αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών κύριο Ιωάννη Γιάτσιο, τον ενημέρωσα ότι έχω συγγράψει ένα βιβλίο που αφορά την ιστορία των Γρεβενών κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού Πολέμου 1940-1941 και τον ρώτησα αν υπάρχει η δυνατότητα να εκδοθεί από την Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών. Η απάντησή του ήταν θετική, οπότε του παρέδωσα ένα αντίγραφο, για να γίνουν οι προβλεπόμενες ενέργειες. Ερωτηθείς για τα έξοδα της εκτύπωσης τού προσκόμισα μια προσφορά που είχα λάβει τότε από κάποια Εταιρεία Εκτυπώσεων και Εκδόσεων Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την οποία θα στοίχιζαν τα 500 αντίτυπα περίπου 3.240 € και τα 1.000 αντίτυπα 4.500 €. Ο κ. Γιάτσιος μου είπε ότι θα έδινε το βιβλίο στην Οικονομική Επιτροπή, για να προβεί στην προβλεπόμενη εισήγηση σχετικά με το οικονομικό μέρος και θα είχα τη σχετική πληροφόρηση. Πέρασαν τρεις μήνες και, αφού δεν είχα κάποια ενημέρωση σχετικά με την έκδοση του βιβλίου πήγα στο Γραφείο του κ. αντιπεριφερειάρχη και του είπα ότι αν δεν υπάρχει πρόθεση για την έκδοση να μου δώσει πίσω το αντίγραφο του βιβλίου. Ο κ. Γιάτσιος αρνήθηκε να μου το δώσει και υποσχέθηκε ότι το συντομότερο θα γίνονταν οι προβλεπόμενες ενέργειες.

Επειδή κάθε χρόνο φθινόπωρο και χειμώνα διαμένω στην Αθήνα, δεν είχα τη δυνατότητα να παρακολουθήσω από κοντά την εξέλιξη του βιβλίου, οπότε συνάντησα τον κ. Γιάτσιο την άνοιξη του 2021 και η απάντηση που έλαβα ήταν ότι λόγω κορονοϊού η Επιτροπή Οικονομικών της Αντιπεριφέρειας δεν ασχολήθηκε με το θέμα, ότι αυτό θα γινόταν το αργότερο μέσα στο καλοκαίρι (2021) και θα είχα τη σχετική πληροφόρηση. Έκτοτε ουδεμία είχα ενημέρωση. Άλλαξε αντιπεριφερειάρχης και τον κ. Γιάτσιο αντικατέστησε ο κ. Αθανάσιος Φωλίνας. Στις 29 Μαρτίου 2022 επισκέφθηκα τον κ. Φωλίνα, τον ενημέρωσα ότι είχα δώσει προ 20 μηνών για έκδοση ένα βιβλίο (του έδειξα ένα αντίγραφο που έφερα μαζί μου) και μου απάντησε ότι έχει άγνοια του θέματος και ψάχνοντας μήπως υπήρχε στη βιβλιοθήκη του διαπίστωσε ότι δεν βρισκόταν πουθενά. Μου υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει το θέμα και θα λάβω απάντηση σε ένα μήνα. Υπέγραψα μάλιστα και νέα αίτηση για την έκδοση του βιβλίου.
Την επομένη συνάντησα τον κ. Γιάτσιο και τον ρώτησα τι έγινε με το βιβλίο και μου απάντησε ότι το έχει στο Οικονομικό Τμήμα της Αντιπεριφέρειας ο κ. Ζολώτας, ο οποίος ετοιμάζει και την ανάλογη εισήγηση. Για την εξέλιξη του θέματος θα ερχόταν σε επαφή με τον κ. Ζολώτα και θα με έπαιρνε τηλέφωνο. Ύστερα από αυτό ενημέρωσα τον κ. Φωλίνα ότι το βιβλίο βρίσκεται στον κ. Ζολώτα. Ο κ. Γιάτσιος αδιαφόρησε και δεν με ενημέρωσε για την εξέλιξη του θέματος του βιβλίου, όπως με είχε υποσχεθεί. Στις 25 Μαΐου 2022 επισκέφθηκα στο Γραφείο του τον κ. Ζολώτα και ζήτησα να πληροφορηθώ αν είχε γίνει κάποια εισήγηση σχετικά με την έκδοση του βιβλίου και η απάντηση που έλαβα ήταν ότι η αίτησή μου απορρίφθηκε κατόπιν άνωθεν εντολής, αποφεύγοντας επιμελώς να μου αναφέρει το πρόσωπο που εισηγήθηκε την απόρριψη. Ζήτησα να μου δοθεί πίσω το αντίγραφο του βιβλίου, αλλά ο κ. Ζολώτας δεν γνώριζε πού βρίσκεται και μου υποσχέθηκε ότι θα ψάξει να το βρει και θα μου το στείλει ταχυδρομικώς. Στις 20 Ιουνίου (έπειτα από 25 ημέρες) πληροφορήθηκα από τον κ. Ζολώτα ότι το βιβλίο δεν βρέθηκε ακόμη και θα συνεχίσει την αναζήτηση. Επειδή την τελική απόφαση σ’ αυτές τις περιπτώσεις την λαμβάνει ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φωλίνας, θεωρώ ότι αυτός φέρει και την ευθύνη της αρνητικής απάντησης. Η δε υπόσχεσή του ότι θα με ενημέρωνε θετικά ή αρνητικά για την αίτησή μου σε ένα μήνα δεν τηρήθηκε, οπότε έχουν παρέλθει τρεις περίπου μήνες και ουδεμία πληροφόρηση έχω για το σκεπτικό της απόρριψης.

Τώρα, αν ο λόγος της απόρριψης ήταν το χρηματικό ποσό των 500 αντιτύπων, που θα στοίχιζαν περίπου 3.240 ευρώ, έχω τη γνώμη ότι δεν είναι τόσο μεγάλο που δεν θα μπορούσε να το διαθέσει η Αντιπεριφέρεια και μάλιστα για ένα βιβλίο που αναφερόταν αποκλειστικά στην τοπική ιστορία. Στο παρελθόν, όταν υπήρχε στα Γρεβενά η Νομαρχία, είχαν διατεθεί χρήματα για την έκδοση βιβλίων τοπικής ιστορίας, ενώ για την Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών δεν γνωρίζω αν έχει λάβει χώρα παρόμοια ενέργεια.

Οι ντόπιοι συγγραφείς, που με μεγάλο κόπο και εξονυχιστική έρευνα (λόγω μεγάλης έλλειψης πηγών για τα Γρεβενά) προσπαθούν να συγγράψουν την τοπική ιστορία, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να διαθέσουν χρήματα για εκδόσεις βιβλίων, καθώς το αγοραστικό κοινό είναι μικρό για απόσβεση των εξόδων και μάλιστα σε μία εποχή που υπάρχει μεγάλη ακρίβεια και ο κόσμος περιορίζεται μόνο στα αναγκαία. Αυτή είναι και η κύρια αιτία που δόθηκε το βιβλίο για έκδοση στην Αντιπεριφέρεια, από την οποία δυστυχώς δεν έτυχε της ανάλογης ανταπόκρισης. Και τούτο, κατά την εκτίμησή μου, οφείλεται στο ότι δεν υπήρχε η πραγματική βούληση και το ενδιαφέρον των δύο τελευταίων αντιπεριφερειαρχών. Ανεξάρτητα από αυτό ο κ. Φωλίνας αδιαφόρησε να απαντήσει στην έγγραφη αίτησή μου και να με ενημερώσει για τους λόγους απόρριψης και μάλιστα τη στιγμή που μου υποσχέθηκε ότι θα λάμβανα απάντηση σε ένα μήνα.

Εκτός από το ανωτέρω θέμα, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι έχω συγγράψει και ένα άλλο βιβλίο με τίτλο «Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος 1912-1913, Η Απελευθέρωση της Δυτικής Μακεδονίας». Το βιβλίο αυτό είχα σκοπό να το θέσω υπόψη του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κυρίου Γεωργίου Κασαπίδη, προκειμένου να εκδοθεί από την Περιφέρεια. Προς τούτο στις 30 Μαρτίου 2022 ήλθα σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Γραφείο του, για να κλείσω ραντεβού συνάντησης. Επειδή είχε περάσει ένα δεκαήμερο και δεν είχα κάποια απάντηση, τηλεφώνησα εκ νέου και η υπεύθυνη του Γραφείου με πληροφόρησε ότι το έχει υπόψη της και ότι θα με καλέσει, όταν ο κ. Περιφερειάρχης θα είχε ελεύθερο χρόνο. Έκτοτε και μέχρι σήμερα ουδεμία πρόσκληση είχα για συνάντηση.