Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Euromedica

euromedica ygeia

Τα Γρεβενά θα μείνουν μακριά από την εσωστρέφεια και τη στείρα αντιπαράθεση

Έντονο προβληματισμό για το ποιόν του (τοπικού) πολιτικού λόγου, αλλά και τις προθέσεις της ελάσσονος περιφερειακής αντιπολίτευσης, προκάλεσε η συνέντευξη τύπου των κκ. Ζεμπιλιάδου και Στρατάκη για τα ζητήματα που αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών. Σε ένα κρεσέντο αρνητισμού ελλιπούς στοιχειοθέτησης, κακής ενημέρωσης, αλλά και υποτίμησης της θέσης των Γρεβενών, στο πλάνο τους για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, οι εκπρόσωποι του συνδυασμού «Ελπίδα», απέδειξαν ακριβώς, τι πρέπει να αποφεύγει – και θα αποφεύγει! – η θητεύουσα Περιφερειακή Αρχή: τον άγονο πολιτικό λόγο και τη λογική περιθωριοποίησης, ολόκληρων Περιφερειακών Ενοτήτων.

Καταρχάς, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι υπήρξε η προτροπή προς τους επενδυτές, που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν συγκεκριμένα στα Γρεβενά, να στραφούν προς άλλες Περιφερειακές Ενότητες, με το επιχείρημα ότι δήθεν τα Γρεβενά, δεν είναι έτοιμα ως προς τις λοιπές υποδομές. Η Περιφερειακή αρχή, δεν απαξιώνει καμία Περιφερειακή Ενότητα, και έχει ήδη αναλάβει την πρωτοβουλία για την εξεύρεση λύσης στη δημιουργία χώρου υποδοχής της επιχειρηματικής/βιομηχανικής δραστηριότητας στην Π.Ε. Γρεβενών. Αν και πρόκειται για ένα σχέδιο που έχει να αντιμετωπίσει θεσμικά, αλλά και πρακτικά, ζητήματα, είναι βούληση του Περιφερειάρχη και του Αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών, να δοθεί μια λύση σε αυτό το ζήτημα, που τόσο έχει ταλαιπωρήσει την περιοχή, και που εδώ και χρόνια παραμένει δίκαιο αίτημα του τοπικού, αλλά και εξωτερικού, επιχειρηματικού κόσμου. Όσοι ευελπιστούν στην αποτυχία του σχεδίου, προσφέρουν κακές υπηρεσίες στα Γρεβενά.

Η προσπάθεια δημιουργίας υποδομών στην περιοχή των Γρεβενών στηρίζεται στην παράλληλη ενεργοποίηση τοπικών και εθνικών παραγόντων προς υλοποίηση ενός προγράμματος ανάπτυξης υποδομών, που θα επιτρέψουν μια συνολική αναβάθμιση των οικονομικών και αναπτυξιακών δυνατοτήτων των Γρεβενών.

Ο οδικός άξονας Ε65, ο οποίος θα συνδέει την Π.Ε. Γρεβενών απευθείας με την πρωτεύουσα, και θα μετατρέψει την περιοχή σε συγκοινωνιακό κόμβο της χώρας (και όχι μόνο), είναι ένα κατεξοχήν τέτοιο έργο. Σε συνδυασμό, δε, με την πιθανή υλοποίηση έργων έτερων υποδομών, δημιουργείται ένα περιβάλλον που θα είναι πολύ φιλικό προς επενδύσεις κάθε κλίμακας, και που θα δώσει πνοή ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή, ακόμη κι αν στενοχωρεί τις προσδοκίες αποτυχίας κάποιων, όπως εκφράστηκαν.

Αναφερόμενη στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, η κυρία Ζεμπιλιάδου, δεν βρήκε το θάρρος να διατυπώσει ένα ξεκάθαρο «μπράβο», για το γεγονός ότι τα Γρεβενά βρίσκονται μέσα στο πλάνο της χρηματοδότησης, για το γεγονός τα Γρεβενά θα έχουν ίσες ευκαιρίες για επενδύσεων και ανάπτυξης, ούτε βρήκε το θάρρος να αναγνωρίσει ότι αυτό οφείλεται στην παρούσα Περιφερειακή Αρχή.

Αναφορά στη συνέντευξη της κ. Ζεμπιλιάδου υπήρξε και για τον Πρωτογενή Τομέα. Στο σημείο αυτό είναι εμφανής η έλλειψη πληροφόρησης, για την πραγματική κατάσταση του τομέα αυτού στα Γρεβενά, ιδίως κατά τα τελευταία έτη και επί της παρούσας Περιφερειακής Αρχής. Στα Γρεβενά υπάρχει πλέον – για πρώτη φορά – ολοκληρωμένη αναφορά για όλα τα έργα άρδευσης, ενώ έχει δημιουργηθεί η πρωτοποριακή Ενεργειακή Κοινότητα όλων των ΤΟΕΒ, με σκοπό τον συμψηφισμό του κόστους της ενέργειας. Στο ίδιο πλαίσιο προώθησης της καινοτομίας και της συνεκτικής ανάπτυξης του τομέα, για πρώτη φορά εξασφαλίστηκε το ποσό για την ένταξη όλων των Νέων Γεωργών σε χρηματοδότηση πριν τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων τους, ενώ έγιναν καίριες παρεμβάσεις στη νέα Κ.Α.Π., με την εξασφάλιση συνδεδεμένων ενισχύσεων για τα σιτηρά. Ακόμη, έχει εγκριθεί χρηματοδότηση περίπου 12 εκ. ευρώ για τη βελτίωση της πρόσβασης στις σταβλικές εγκαταστάσεις, ποσό πρωτόγνωρο για την περιοχή.

Τέλος, συγκεχυμένα σχόλια ακούστηκαν για άλλους δύο τομείς αρμοδιότητας της Περιφέρειας: την οδοποιία και την τουριστική και πολιτιστική ανάπτυξη. Όσον αφορά την οδοποιία προς το Χ.Κ. Βασιλίτσας, αυτό το εμβληματικό και μεγάλης σπουδαιότητας για όλη την Περιφέρεια έργο, η ίδια η ελάσσων αντιπολίτευση θα έπρεπε να τοποθετηθεί υπεύθυνα ως προς το αν θεωρεί κίνηση προς τη σωστή την κατεύθυνση την απαραίτητη επικαιροποίηση της μελέτης, με σκοπό την ολοκλήρωση του έργου υπό σύγχρονες προδιαγραφές. Επίσης, θα πρέπει να λάβει ενημέρωση είτε η ίδια είτε οι τοπικοί σύμβουλοί της, για την αρμοδιότητα ολοκλήρωσης του δρόμου, για το φαράγγι της Πορτίτσας.

Τα Γρεβενά, μετά από πολύ καιρό, βρίσκονται στο προσκήνιο του σχεδιασμού. Ο Αντιπεριφερειάρχης, με τη συνδρομή του συνόλου της Περιφερειακής Αρχής, έχει καταρτίσει ένα πλάνο τεσσάρων αξόνων για την τοπική ανάπτυξη: ανάπτυξη του Πρωτογενούς Τομέα, την προώθηση της επιχειρηματικότητας, την ανάπτυξη του τουρισμού σε όλες τις μορφές του και την ένταξη της περιοχής στην ψηφιακή εποχή. Το πλάνο αυτό προχωρά, και όσοι προσπαθούν να διαιωνίζουν τη μιζέρια και την πολιτική αντιπαλότητα στα Γρεβενά προσφέρουν κακές υπηρεσίες.

Όσοι, γεμάτοι υποκριτικό ενδιαφέρον, περιγράφουν τα Γρεβενά ως τόπο υπό διάλυση, απλά εκφράζουν τις πιο επικίνδυνες κρυφές τους σκέψεις, που δεν είναι άλλες από τα δουν τα Γρεβενά να καταστρέφονται, θεωρώντας ότι έτσι θα αποκομίσουν πολιτικό όφελος.

Οι κύριοι Ζεμπιλιάδου και Στρατάκης δεν διατύπωσαν καμία ουσιαστική πρόταση για τα Γρεβενά, απέδειξαν ότι δεν έχουν γνώση των θεμάτων της πόλης, και δε γνωρίζουν σε ποιο στάδιο βρίσκεται το κάθε θέμα από αυτά τα οποία έθιξαν. Ως εξωτερικοί παρατηρητές, διατύπωσαν ευχολόγια και διαπιστώσεις με περισσή διάθεση υποτίμησης της περιοχής μας.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

                   ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Π.Ε. ΓΡΕΒΕΝΩΝ