Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Euromedica

euromedica ygeia

Ενημερωτικό έγγραφο Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων 1ου ΕΠ.Α.Λ Γρεβενών.

Στην αρχή της σχολικής χρονιάς 2021-2022 ως γονείς με έκπληξη διαπιστώσαμε πως κατα την διάρκεια της περιόδου των κατ¨εξαίρεση ηλεκτρονικών εγγραφών (1- 6 Σεπτεμβρίου ) δε δόθηκε η δυνατότητα εγγραφής σε όλα τμήματα παρα μόνο σε όσα χαρακτηρίστηκαν λειτουργούντα .Αυτό είχε ως συνέπεια αρκετοί μαθητές ,που για διάφορους λόγους, είχαν χάσει τη δυνατότητα εγγραφής τον Ιούνιο να μη δύνανται να εγγραφούν στην ειδικότητα που επιθυμούσαν αλλά μόνο σε όσα τμήματα- ειδικοτητες το σύστημα επέτρεπε .
Μετά από έντονες διαμαρτυρίες γονέων, καθώς η απόφαση αυτή στερεί από τους μαθητές, που είχαν δηλώσει την επιθυμία να φοιτήσουν σ αυτές, να επιλέξουν να σπουδάσουν και να εργαστούν αργότερα πάνω στο αντικείμενο που επιθυμούν και “βίαια” τους μετακινούν σε άλλο πεδίο σπουδών, καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχη επιλογή σε άλλο σχολείο της περιοχής ζητήθηκε η επανεξέταση της λειτουργίας τους για την οποία δυστυχώς ως σήμερα δεν δόθηκε από το υπουργείο καμία απάντηση με αποτέλεσμα ακόμη και οι μαθητές που είχαν κάνει αρχικά επιτυχώς την εγγραφή τους να αναγκαστούν να μετακινηθούν με εκπρόθεσμη Ηλεκτρονική Αίτηση εγγραφής – ανανέωσης εγγραφής σε τμήματα που ήταν διαθέσιμα προκειμένου να μη χάσουν την χρονιά ως μη εγγεγραμμένοι.
Επισημαίνεται πως τα τμήματα που τελικά δεν εγκρίθηκαν είχαν ικανοποιητικό αριθμό μαθητών αλλά και εξασφαλισμένο το εκπαιδευτικό προσωπικό και την υλικοτεχνική υποδομή έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή και απρόσκοπτη συνέχεια των σπουδών των παιδιών μας στο αντικείμενο που είχαν εξαρχής επιλέξει.
Η μη έγκριση των τμημάτων αυτών από το Υπουργείο ανοίγει τη συζήτηση για την ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση μαθητών και μαθητριών της απομακρυσμένης περιοχής των Γρεβενών σε σύγκριση με τους μαθητές και τις μαθήτριες των μεγάλων αστικών κέντρων για τους/τις οποίους/ες δεν τίθεται ζήτημα μη λειτουργίας τμημάτων επιλογής τους.
Υπογραμμίζει επίσης, ότι τα πέντε τμήματα που δεν έλαβαν έγκριση, είναι τμήματα Γ τάξης Λυκείου, οπότε και αφορούν σε μαθητές και μαθήτριες που πιθανόν θα είναι υποψήφιοι και υποψήφιες πανελληνίων εξετάσεων. Ως εκ τούτου δημιουργείται σοβαρότατο πρόβλημα στην προετοιμασία τους για τις εξετάσεις αλλά και στον επαγγελματικό τους προσανατολισμό.
Ειδικότητες όπως η μηχανολογία -τομέας οχημάτων, β. βρεφονηπιοκομίας, αισθητικών και τεχνολογίας τροφίμων μετά από χρόνια λειτουργίας θα πάψουν φέτος να υφίστανται ως τμήματα στο ΕΠ.Α.Λ. της πόλης μας.
Ως γονείς αισθανόμαστε την ηθική υποχρέωση να σταθούμε στο πλευρό των παιδιών μας ,αλλά και όλων των παιδιών της πόλης μας και να υποστηρίξουμε το αναφαίρετο δικαίωμα πρόσβασης στη δημόσια δωρεάν παιδεία και στην ισότιμη προετοιμασία για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και την αγορά εργασίας.Οφείλουμε να υπερασπιστούμε τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας, να αντιταχθούμε στην προσπάθεια υποβάθμισης των σχολείων της περιοχής μας και να διεκδικήσουμε ένα δημόσιο δωρεάν σχολείο χωρίς αποκλεισμούς.
Ζητάμε λοιπόν:
1. την επανεξέταση του θέματος και την έγκριση των τμημάτων ,
2. τη δυνατότητα μετεγγραφής από τα τμήματα στα οποία μετακινήθηκαν αλλά και επανεγγραφής παιδιών που τυχόν έμειναν εκτός.

Δείτε ακόμα