Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Δεκάξι μήνες μετά…. Τα όμορφα τα λόγια τα μεγάλα….

Στις 12 Μάη του προηγούμενου έτους είχαν επισκεφθεί τη Δεσκάτη ο περιφερειάρχης κ. Κασαπίδης με τον αντιπεριφερειάρχη  Γρεβενών κ. Γιάτσο και τους συμβούλους κκ. Φωλίνα και Χατζηζήση.  Στις διάφορες υπηρεσιακές δραστηριότητες για θέματα αρμοδιότητάς τους , συνοδευόμενοι κι από το δήμαρχο κ. Κορδίλα , συμπεριέλαβαν και  κτηνοτροφικές μονάδες, μαντριά προβάτων.
«Χαρά, ελπίδα, αισιοδοξία και συγκίνηση είναι τα συναισθήματα που άφησε η επίσκεψη του Περιφερειάρχη στο Δήμο μας. Μεταξύ άλλων εξαγγέλθηκαν για το κέντρο υγείας η προμήθεια καινούριου ασθενοφόρου για την κάλυψη των αναγκών της ευρύτερης περιοχής.
 Στον γεωργοκτηνοτροφικό κόσμο ο Περιφερειάρχης εξήγγειλε ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και ασφαλή πρόσβαση στις εκμεταλλεύσεις και μάλιστα το συντομότερο δυνατό. Κατά την επίσκεψη του σε ποιμνιοστάσια του Δήμου Δεσκάτης ανέφερε ότι αποτελεί στόχευση η βοήθεια και η στήριξη των κτηνοτρόφων  και εξήγγειλε την ίδρυση κέντρου γενετικής βελτίωσης προκειμένου οι παραγωγοί μας να βοηθηθούν σε επίπεδο γενετικού υλικού και παραγωγής ποιοτικών ζωοκομικών προϊόντων.
Ως Περιφερειακός Σύμβουλος θα ήθελα να μεταφέρω στον Περιφερειάρχη για τις εξαγγελίες του ένα μεγάλο ευχαριστώ και βεβαίως να επιβεβαιώσω στους πολίτες του νομού μας την συνδρομή μου για την επίσπευση των απαραίτητων διαδικασιών»
Έκτοτε παρήλθαν δεκάξι ολόκληροι μήνες. Σίγουρα τα συναισθήματα που διακατέχουν τους Δεσκατιώτες ουδόλως συμφωνούν, αντιθέτως μάλιστα, με τα συνήθη πολιτικά “λιβανίσματα και γλυψίματα”! Γιατί ικανός ο χρόνος,  για να αποδείχνονται κενές περιεχομένου οι βαρύγδουπες διθυραμβικές διακηρύξεις και υποσχέσεις. Αναμενόμενο εξάλλου και δεν προξενεί καμία εντύπωση για τους γνώστες, η πρακτική των κυβερνητικών εκπροσώπων της Ν Δ-αλλά και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων- και σε περιφερειακό επίπεδο!   Βασικό τους μέλημα το “πέρασμα” της αντιλαϊκής πολιτικής αβρόχοις ποσίν στο λαό. Η παραπέρα υποβάθμιση της δημόσιας υγείας και η συνακόλουθη εμπορευματοποίησή της έχει σαν επακόλουθο την απαξίωση του Κέντρου Υγείας και τις αντίστοιχες για τις ανάγκες των κατοίκων παροχές πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Για πόσο ακόμα θα περιμένει ο λαός και το ιατρικό δυναμικό του Δήμου μας το σύγχρονο ασθενοφόρο που χρειαζόμαστε και περιέφεραν στα ΜΜΕ, όπως συνηθίζεται! Το Κ.Υ προσπαθεί να ανταπεξέλθει με ελάχιστους γιατρούς στο 1/3 τουλάχιστον της αναγνωρισμένης αναγκαίας οργανικής του σύνθεσης! Επανειλημμένα το ΚΚΕ, δια της κοινοβουλευτικής δύναμης και των οργανώσεων του, ανέδειξαν τη διαχρονική κρισιμότητα του θέματος, η κυβέρνηση όμως της ΝΔ και οι τοπικοί εκπρόσωποί της περί άλλων προτεραιοτήτων τυρβάζουν. Και καταντάει μεγαλύτερη πρόκληση η αδιαφορία τους αν συνυπολογιστεί η οδυνηρή δοκιμασία της Δεσκάτης από τον κορονοϊό, από τις μεγαλύτερες- αν όχι η πρώτη- στην Ελλάδα! Με δεδομένες τη διακηρυγμένη πολιτική για κλείσιμο και συγχώνευση δημοσίων ιατρικών μονάδων, τη συνειδητή υποβάθμιση και απαξίωσή τους, δυσοίωνο διαγράφεται και το μέλλον του  νοσηλευτικού μας ιδρύματος, με ό τι αρνητικό συνεπάγεται για την υγεία του λαού μας και το μέλλον του προσωπικού! Το Δημοτικό Συμβούλιο, σε δημόσια δια ζώσης συνεδρίασή του, πρέπει να ασχοληθεί με το θέμα και να αναλάβει αγωνιστικές πρωτοβουλίες δραστηριοποίησης και δράσης του δεσκατιώτικου λαού.      
 Ένα  άλλο ξεχωριστό σοβαρό ζήτημα, που διακήρυξαν πριν ακριβώς δεκάξι μήνες, ήταν κι ο εκσυγχρονισμός των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και δια του εξηλεκτρισμού τους. Αναγκαιότητα που αναγνωρίζεται από τους κατά καιρούς κυβερνώντες αλλά μέχρις εκεί! Το κόστος για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους είναι δυσβάσταχτο. Περίπου στο 30% της μελέτης της ΔΕΗ (ανάλογα με τις εγκαταστάσεις, τον αριθμό των ζώων, τις αποστάσεις κτλ) που σε γνωστές περιπτώσεις αντιστοιχεί σε 10-12000 ευρώ, απαγορευτικό για το οικογενειακό εισόδημα κτηνοτρόφων. Και είναι πασίγνωστη η οδύσσεια κάποιων, κοντά δεκαετία, οι πολιτικές υποσχέσεις να επανέρχονται σε δημοτικές-περιφερειακές-βουλευτικές εκλογές. Και το αναγνωρίζουν, το λένε εξάλλου στους ενδιαφερόμενους παραγωγούς, χρήματα υπάρχουν και όλο βρίσκονται τόσα χρόνια! Τα δισεκατομμύρια, πράγματι , ρέουν (τρελός χορός δις για τους λίγους χθες στη ΔΕΘ) αλλά όχι για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους και παραγωγούς, για την υγεία, την παιδεία, τους μισθούς και τις συντάξεις των εργαζομένων! Η ανάπτυξη τους επιβάλει τα κέρδη τους να αβγαταίνουν με την παραπέρα εκμετάλλευση και δυστυχία του λαού.  Στο εγγύς μέλλον θα ολοκληρωθούν κι άλλες μελέτες από τη ΔΕΗ ΑΕ. Και αποτελεί βεβαιότητα, άλλος ένας χειμώνας θα παρέλθει με μετέωρες χωρίς αντίκρισμα τις επαναλαμβανόμενες ανέξοδες “δεσμεύσεις”! Το γαϊτανάκι της κοροϊδίας, απαίτηση και ανάγκη των ανθρώπων του μόχθου, να σπάσει! Ο εξηλεκτρισμός των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων είναι αναντίρρητη σύμβαση και πρέπει εξολοκλήρου να γίνεται με δαπάνη της πολιτείας! Για να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας με μηχανικά μέσα, με φθηνό ρεύμα, να μειώνεται συνολικά το κόστος παραγωγής. Και προς αυτή την κατεύθυνση θα καταθέσουμε κι άλλες προσπάθειες, ενέργειες κι ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις. 
12/09/2021
Δημήτριος Ευθ. Γαλάνης
Δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης