Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. ΓΡΕΒΕΝΩΝ: Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας- Η ώρα των ευθυνών

Σχεδόν μία εβδομάδα από την ανακοίνωση των βάσεων των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2021 και νέα ΙΕΚ Δημόσια και Ιδιωτικά ανακοινώνουν την σύσταση λειτουργίας τους, απευθυνόμενοι σε απόφοιτους των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων να κάνουν την εγγραφή τους. Αναφερόμαστε και στο νέο ΙΕΚ Βελβεντού, το οποίο σαφώς δεν μπορεί να ανατρέψει το τεράστιο σοκ που προκάλεσε στη χώρα αλλά ειδικότερα στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας η θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) σε συνδυασμό με τον διαφοροποιημένης διαμόρφωσης συντελεστή για κάθε σχολή καθώς και η διατήρηση τουμεγάλου αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ των μεγάλων πόλεων της χώρας. Συνέπεια αυτών, 40.000 υποψήφιοι, τα 2/5 του συνόλου, έμειναν έξω από τα ΑΕΙ, 16.000 θέσεις σε δεκάδες τμήματα έμειναν κενές, ενώ 22.000 υποψήφιοι Γενικών Λυκείων δεν έκαναν καν μηχανογραφικό, αφού η ΕΒΕ δεν τους το επέτρεψε!Η αναμενόμενη μείωση των εισακτέων εντοπίζεται κυρίαρχα στα Περιφερειακά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, χωρίς όμως να εξαιρούνται και κάποια Τμήματα κεντρικών ΑΕΙ της χώρας από την μείωση αυτή.

Για του λόγου το αληθές στον παρακάτω πίνακα αποτυπώνεται ξεκάθαρα αυτό το αποτέλεσμα στο Τμήμα των Μαθηματικών των συγκεκριμένων Ιδρυμάτων, με τον κ. Συρίγο μόλις στις 31-8-2021 να επισημαίνει ότι «ήταν πρόβλημα η επιλογή της ίδιας της σχολής να έχει πολύ υψηλές βάσεις μη αντιλαμβανόμενη τις συνέπειες που θα είχε η κίνηση αυτή»

Για το Μαθηματικότης Σάμου, όπου εισήχθησαν μόλις 6 φοιτητές, ανέφερε πως ευθύνεται το γεγονός της δημιουργίας πολλών τμημάτων το 2019, με αποτέλεσμα οι φοιτητές να προτιμούν τμήματα ηπειρωτικής χώρας από τμήματα σε νησί. Για το Μαθηματικό Καστοριάς, το οποίο ανήκει γεωγραφικά στην ηπειρωτική χώρα, τι έχει να πει;

ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΜΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΝΤΕΣ ΚΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ
Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας 144 6 138
Πανεπιστήμιο Αιγαίου 305 6 299
Πανεπιστήμιο Κρήτης (Εφαρμοσμένων Μαθηματικών) 158 20 138
Αριστοτέλειο Θεσ/νίκης (ΑΠΘ) 131 87 44
Πανεπιστήμιο Πατρών 311 225 86

Δικαιολογημένα ο έντονος προβληματισμός και η αμηχανία που επικρατεί σε όλους τους φορείς αλλά και την κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς η απώλεια των εισακτέων στο Πανεπιστήμιο ξεπερνάει το 60%, ποσοστό που είχε επισημάνει μελέτη του ΣΥΡΙΖΑ για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής δημοσιευμένη στις 05/02/2021, καθώς είναι άγνωστο τι θα απογίνουν τα Τμήματα με λιγότερους από 20 εισακτέους αφού οι πολιτικοί παράγοντες είναι πολύ φειδωλοί στις δηλώσεις τους και «σφυρίζουν αδιάφορα», ήδη τα Πανεπιστήμια έχουν οδηγίες να εισηγηθούν τις προτάσεις τους για τα τμήματα αυτά ( συγχωνεύσειςς – καταργήσεις) αφού την επόμενη χρονιά θα εφαρμοστεί πλήρως το σύστημα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής με ό, τι αυτό συνεπάγεται.

Η κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας και των Γρεβενών ανήσυχη και αμήχανη, εγκλωβισμένη μεταξύ της αφωνίας των τοπικών πολιτικών παραγόντων και της προσπάθειας υποβάθμισης των συνεπειών από τα κεντρικά ΜΜΕ, παρακολουθεί την περιβόητη μετάβαση στη Μεταλιγινιτική εποχήνα ξεκινάει με όρους δυσοίωνους και ένα πολιτικό προσωπικό να συστοιχίζεται πίσω από τα μεγάλα συμφέροντα που προωθεί κεντρικά η Κυβέρνηση υπονομεύοντας το μέλλον του τόπου μας .

Ειδικότερα για την πόλη μας τα Γρεβενά βλέπουμε στον πίνακα, πως το σύνολο των εισακτέων είναι μόλις 108 αντί περίπου 880, ενώ πέρυσι ήταν περίπου 600. Φυσικά θα πρέπει να αναφέρουμε την κατάργηση του 3ου Τμήματος του Ιδρύματος με ευθύνη της Υπουργού.

ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΜΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΝΤΕΣ ΚΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ
Οργάνωση και διοίκηση 480 64 416
Ασφαλιστικής και Στατιστικής Επιστήμης 398 44 354

Είναι ολοφάνερο πως η δραματική μείωση των φοιτητών δεν αναβαθμίζει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ούτε φυσικά συντελεί στην ακαδημαϊκή, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξητου τόπου μας, αντιθέτως δημιουργεί πολύ καλή πελατεία για αμφιβόλου ποιότητας και κοστοβόρες λύσεις που προσφέρουν τα ιδιωτικά κολέγια, πανεπιστήμια του εξωτερικού και ΔΙΕΚ ή ιδιωτικά ΙΕΚ.

Δυστυχώς έτσι «απεγκλωβίζει» η Υπουργός μας τους χιλιάδες νέους που έμειναν εκτός Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

Καλούμε σε συστράτευση όλους τους φορείς για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που οδηγεί στον αφανισμό του Πανεπιστημίου και την εξεύρεση προτάσεων και λύσεων που θα μετριάσουν προσωρινά τις συνέπειες και θα επαναφέρουν μόνιμα την ελπίδα για την δημιουργία ενός βιώσιμου και ισχυρού Πανεπιστημιακού πόλου στην Δυτική Μακεδονία.

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Τμήμα Παιδείας