Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Euromedica

euromedica ygeia

Έργα αποκατάστασης και συντήρησης στη Μεγάλη Παναγιά Σαμαρίνας και στην Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών, στον Ταξιάρχη

Αυτοψία στον Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Μεγάλη Παναγιά) στη Σαμαρίνα, στον οποίο οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ εκτελούν έργα αποκατάστασης και συντήρησης, πραγματοποίησε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μενδώνη. Το έργο αποκατάστασης, αντισεισμικής προστασίας και συντήρησης, συνολικού προϋπολογισμού 2.886.215 €, χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας-ΕΣΠΑ 2014-2020.

Συνοδευόμενη από τον Μητροπολίτη Γρεβενών κ. Δαβίδ, τους περιφερειάρχες Δυτικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας, Γιώργο Κασαπίδη και Κώστα Αγοραστό, τον Αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών Γιάννη Γιάτσιο, τους περιφιφερειακούς συμβούλους Αθανάσιο Φωλίνα και Λάμπρο Χατζηζήση αλλά και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Πολιτισμού, η κ. Μενδώνη έκανε αυτοψία στους χώρους της εκκλησίας, ενώ ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών από τους υπεύθυνους του έργου. Την υπουργό συνόδευαν ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων κ. Θέμης Βλαχούλης, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων κα Μαρία Μερτζάνη, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Γρεβενών κα Σοφία Δημάκη και υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟΑ.

Πρόκειται για μεγάλου μεγέθους τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική, με μεγάλο νάρθηκα-γυναικωνίτη, προστώο στη δυτική και στη νότια πλευρά, ενώ στην ανατολική άκρη του υπάρχει παρεκκλήσι αφιερωμένο στους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο. Το εσωτερικό του ναού είναι κατάγραφο με τοιχογραφίες Σαμαριναίων αγιογράφων. Ιδιαίτερης μνείας χρήζει το ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο μπαρόκ τέμπλο, όπως και ο άμβωνας με το κιβώριο, καθώς και ο δεσποτικός θρόνος. Στη μεγάλη πολύπλευρη αψίδα του Ιερού έχει φυτρώσει, από τις αρχές του αιώνα τουλάχιστον, ένα πεύκο που αποτελεί τοπόσημο για τη Σαμαρίνα.

Δηλώσεις κ. Μενδώνη
Όπως δήλωσε η Λίνα Μενδώνη «σήμερα, έχουμε τη χαρά, την τιμή και την ευλογία να είμαστε στο έργο αποκατάστασης της Μεγάλης Παναγιάς, ένα μνημείο που ξεπερνά τα όρια της Σαμαρίνας και της Δυτικής Μακεδονίας. Είναι ένα προσκύνημα για όλον τον Ελληνισμό. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού έχουν αναλάβει το έργο της αποκατάστασης του μνημείου, το οποίο παρουσιάζει πολύ σοβαρά στατικά προβλήματα, καθώς και την συντήρηση του αγιογραφικού διακόσμου του. Εμπλέκονται τρεις υπηρεσίες μας: Η τοπική Εφορεία, η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και η Διεύθυνση Αναστήλωσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων.

Το έργο είναι δύσκολο και σύνθετο. Υπάρχει, όμως, η αμέριστη συμπαράσταση τόσο της Εκκλησίας, όσο και του Περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη, με τον οποίο συνεργαζόμαστε στενά. Η Περιφέρεια εξασφάλισε τους πόρους με την ένταξη του έργου στο τρέχον ΕΣΠΑ. Στο ιερό υπάρχει το πεύκο, που είναι πλέον συνυφασμένο με το μνημείο. Το στοίχημα όλων μας είναι το μνημείο να αποκατασταθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και οι οδηγίες μας προς τις υπηρεσίες μας είναι να μη δημιουργηθούν προβλήματα ούτε στο πεύκο. Το έργο παρουσίασε καθυστέρηση λόγω διαφόρων προβλημάτων τα οποία ανέκυψαν στην πορεία. Όμως, σήμερα, έχουμε τη βεβαιότητα, καθώς η Διεύθυνση Αναστήλωσης και οι ανάδοχοι μας παρουσίασαν τις λύσεις των προβλημάτων που αντιμετώπισαν, ότι θα καλυφθεί ο χρόνος, ώστε το έργο της αποκατάστασης του ναού να ολοκληρωθεί μέσα στο 2022. Θα χρειαστεί ένα ακόμη εξάμηνο για την συντήρηση του αγιογραφικού διακόσμου».

Είχε προηγηθεί η επίσκεψη της Λίνας Μενδώνη και του Γιώργου Κασαπίδη στην Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών, στον Ταξιάρχη. Οι Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ έχουν εκτελέσει άμεσες σωστικές εργασίες στη βόρεια και νότια πτέρυγα του μοναστηριακού συγκροτήματος, ενώ από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων έχει εκπονήσει τη μελέτη συντήρησης των τοιχογραφιών, του ξύλινου διακόσμου και των λίθινων στοιχείων του Καθολικού της Μονής. Όπως ανέφεραν η Υπουργός και ο Περιφερειάρχης το έργο της αποκατάστασης της Μονής, με προϋπολογισμό ύψους 1,6 εκ. €, θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.

 

Δείτε ακόμα