Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Εκδηλώσεις ημέρας μνήμης της γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου

ΗΜΕΡΑ  ΜΝΗΜΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

         Η Ελληνική Βουλή με το Ν.2193/1994, καθιέρωσε την 19η Μαΐου, ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 του Π.Δ. 99/1994 η ημέρα μνήμης εάν δεν συμπίπτει με Κυριακή, γίνεται την πρώτη Κυριακή μετά την 19η Μαΐου. Οι εκδηλώσεις έχουν σκοπό να τονίσουνε και ιδιαίτερα να υπενθυμίσουν τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από την οθωμανική κατοχή, που διήρκησαν από το 1916 έως το 1923 και είχαν ως αποτέλεσμα να μετατρέψουνε το λαό των ποντίων σε ένα λαό προσφύγων και διασποράς.  

    

         Η φετινή ημέρα μνήμης θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή   23η   Μαΐου 2021.

Λόγω των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, σας γνωρίζουμε ότι οι φετινές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν:

α) Γενικό σημαιοστολισμό από την ογδόη πρωινή ώρα μέχρι και την δύση του ηλίου της 23ης Μαΐου 2021.

β) Φωταγώγηση όλων καταστημάτων του Δημοσίου, των Ο.Τ.Α. καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 23ης Μαΐου 2021 μέχρι τις πρωινές ώρες της επόμενης.

γ) ΄Ωρα 10.30 επιμνημόσυνη δέηση στο Μητροπολιτικό Ναό Γρεβενών στην οποία θα προεξάρχει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γρεβενών κ.κ. Δαβίδ, η οποία θα γίνει σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις

Η προσέλευση των επισήμων στον Ιερό Ναό πρέπει να τελειώσει μέχρι της 09.30 ώρας.

δ) Ώρα 11.00     στο Μνημείο     της  Γενοκτονίας των Ποντίων   στον αύλειο χώρο του κέντρου Πολιτισμού θα ψαλεί   επιμνημόσυνη δέηση.

Θα ακολουθήσει σύντομη (λόγω των ειδικών συνθηκών) ομιλία, την οποία   θα εκφωνήσει ο υπάλληλος της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών. κ. Σοφοκλής Εταιρίδης.

                Στην   συνέχεια θα ακολουθήσει  κατάθεση   στεφάνων ακολουθώντας τα κάτωθι:

Λόγω των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, σας γνωρίζουμε ότι, οι   καταθέσεις στεφάνων θα πραγματοποιηθούν με περιορισμένο αριθμό ατόμων για λόγους δημόσιας υγείας και υπό την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων.

Παρακαλούνται να ρυθμίσουν τα των ακολουθιών   η Ιερά Μητρόπολη Γρεβενών, τα της παρατάξεως το 586 Τ.Π.(Κ.Ε.Ν.) και τα της τάξεως η Αστυνομική Δ/νση Γρεβενών.

       Τελετάρχη ορίζουμε τον υπάλληλο της Π.Ε. Γρεβενών Γεώργιο Πιπέργια.

           Το Δελτίο Τύπου -Πρόγραμμα αυτό έχει θέση επίσημης πρόσκλησης.

                                                  

Ο  ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

                                                                                                          

  ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΙΑΤΣΙΟΣ