Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

ΓΡΕΒΕΝΑ: ο Δυτικομακεδόνας δρομέας Γιώργος Ζαχαριάδης, σε μια Πορεία Μνήμης και Τιμής (VIDEO)

Στην πόλη των Γρεβενών βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας 17 Μαιου 2021, ο Δυτικομακεδόνας δρομέας μεγάλων αποστάσεων Γιώργος Ζαχαριάδης, σε μια Πορεία Μνήμης και Τιμής σε μνημεία και ανδριάντες ηρώων της περιοχής μας. Μια πρωτοβουλία που στηρίχθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας,στα πλαίσια του εορτασμού της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, αποτίοντας φόρο τιμής σε όλους εκείνους που θυσιάστηκαν για πανανθρώπινες διαχρονικά αξίες.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών Γιαννης Γιάτσιος και ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Πολιτισμού του δήμου Γρεβενών Δημήτρης Μπόλης υποδέχθηκαν τον δρομέα στην κεντρική πλατεία της πόλης οπου τον συνόδευαν ο πρόεδρος και μέλη του Συλλόγου Δρομέων Υγείας και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών.

Στην συνέχεια τα μέλη του συλλόγου δρομέων, αφού τίμησαν τον ημεροδρόμο αθλητή με αναμνηστικά δώρα του συλλόγου, εναπόθεσαν από ένα τριαντάφυλλο σε κάθε μνημείο της πόλης ως ένδειξη τιμής. Η πορεία συνεχίστηκε τρέχοντας ως το κενοτάφιο του Δεσπότη Αιμιλιανού 22 χιλιόμετρα έξω από την πόλη, τον τόπο όπου μαρτύρησε αυτός και οι δύο συνοδοί του ο διάκονος Δημήτριος και ο αγωγιάτης Αθανάσιος. Εκεί τελείωσε το ταξίδι του Γιώργου στα Γρεβενά, αφήνοντας του τις καλύτερες αναμνήσεις από την αποδοχή και συμπαράσταση που δέχτηκε στο εγχείρημα του.

Η πολυήμερη διαδρομή του Γ. Ζαχαριάδη θα τερματιστεί στην Κεντρική πλατεία Πτολεμαΐδας την Τετάρτη, 19 Μαΐου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Διαδρομή:

16η Μαΐου

Πτολεμαΐδα – Πισοδέρι Φλώρινας (γενέτειρα της οικογένειας Κασομούλη, αγωνιστής της Επανάστασης του 1821), χωριό Μελάς Σιάτιστας (τόπος όπου έδωσε τη ζωή του για την ελευθερία της μακεδονικής γης, ο Μακεδονομάχος Παύλος Μελάς).

17η Μαΐου

Καστοριά, Σιάτιστα Κοζάνης, χωριό Αιμιλιανός Γρεβενών (στο μνημείο του στυλοβάτη του Μακεδονικού Ελ-ληνισμού, Μητροπολίτη Γρεβενών Αιμιλιανό Λαζαρίδη).

18η Μαΐου

Σιάτιστα Κοζάνης, Βλάστη Εορδαίας (στον ανδριάντα του Ιωάννη Φαρμάκη, ήρωας του 1821), μαρτυρικά χωριά : Κλεισούρα Καστοριάς, Λέχοβο Φλώρινας, Μεσόβουνο-Πύργοι-Ερμακιά Εορδαίας, Πτολεμαΐδα.

19η Μαΐου

Κτίριο Ποντιακού Ελληνισμού Πτολεμαΐδα, τερματισμός στο μνημείο του αγωνιστή ποντιακής καταγωγής Αλέξανδρου Υψηλάντη, επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.