Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Οριακή η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στη Δεσκάτη!

Επανειλημμένα το ΚΚΕ έχει αναφερθεί και ενδιαφερθεί για τα προβλήματα της υγείας και της κατάστασης στο Κέντρο Υγείας Δεσκάτης! Με κοινοβουλευτικό έλεγχο δια απλών κι επίκαιρων ερωτήσεων και αναφορών, με ανακοινώσεις που αναδείχνουν και προβάλουν το πρόβλημα, με την εφημερίδα του το Ριζοσπάστη και το portal 902.gr. Παραθέτουμε πάλι την ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης Δεσκάτης της 16/02/2021 που και σήμερα είναι-δυστυχώς- τραγικά επίκαιρη!
«Η παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο Δήμο Δεσκάτης είναι υποβαθμισμένη εξαιτίας της σοβαρής υποστελέχωσης του Κέντρου Υγείας. Πολύ περισσότερο που δοκιμάστηκε σκληρά από τον κορονοϊό! Χάσαμε πολλούς συμπατριώτες, αρρώστησαν εκατοντάδες που σήμερα έχουν ανάγκη τη φροντίδα για την αποθεραπεία τους, απαιτείται συνεχής παρακολούθηση του πληθυσμού και των επιδημιολογικών δεδομένων! Επίσης καμία ασθένεια, ως γνωστόν, δεν μπορεί να περιμένει! Αυτή η άσχημη θέση του Κέντρου Υγείας έχει τη σφραγίδα της υποχρηματοδότησης της υγείας και της συνειδητής εφαρμογής μιας πολιτικής που αντιμετωπίζει την υγεία του λαού ως «κόστος που πρέπει να περιοριστεί» και ως εμπόρευμα-πεδίο κερδοφορίας για τους ομίλους του ιδιωτικού τομέα. Είναι μια πολιτική που φέρει την υπογραφή όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά και των πολιτικών τους εκπροσώπων και σε τοπικό επίπεδο, οπωσδήποτε καθοριστικά της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας! Η γύμνια του Κέντρου Υγείας δεν είναι δυνατό να κρυφτεί και ομολογείται στην απάντηση του Υπουργείου Υγείας στην με αρ.427/18-11-2020 αναφορά των βουλευτών του ΚΚΕ στη Βουλή με την κατάθεση επιστολής του Δημάρχου Δεσκάτης για την άμεση και επιτακτική ανάγκη στελέχωσης του Κέντρου Υγείας Δεσκάτης. Με βάση το οργανόγραμμα (το οποίο χρήζει μεγάλης συζήτησης για το κατά πόσο ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων της περιοχής μας) των προβλεπόμενων απαιτούμενων θέσεων σήμερα:
-Υπηρετεί μόνο μία μόνιμη γιατρός Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας αντί των τεσσάρων που προβλέπονται!
-Καλύπτονται και οι δυο(02) προβλεπόμενες θέσεις αγροτικού γιατρού με μία μόνιμη Γενικής Ιατρικής και με έναν που η υπηρεσία του υπαίθρου λήγει 10/05/2021.
-Συνεχίζει να παραμένει κενή η οργανική θέση της Ιατρικής Βιοπαθολογίας!
-Πρέπει να υπάρχουν δυο(02) μόνιμοι οδοντίατροι, με σύμβαση τριάντα έξι(36) μηνών προσλήφτηκε το Νοέμβρη 2020 μία επικουρική!
-Από τις δυο(02) οργανικές θέσεις παιδιάτρου καλύπτεται η μία με μόνιμη κλάδου Ε.Σ.Υ.
-Δεν καλύπτεται η οργανική θέση Άνευ Ειδικότητας! -Το ίδιο και η ειδικότητα Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας ή Πνευμονολογίας Φυματολογίας, που η χρησιμότητά της λόγω και κορονοϊού είναι αναντίρρητη!
Τα προβλήματα και οι ανάγκες επαυξάνονται με την αναγκαία για το Δήμο Δεσκάτης λειτουργία του Κ.Υ ως εμβολιαστικού κέντρου από την 15/02/2021 χωρίς επιπλέον στελέχωση και μόνο με το υπάρχον μόνιμο ιατρικό προσωπικό και τους αγροτικούς των περιφερειακών ιατρείων που βρίσκονται στη δικαιοδοσία του! Επίσης εμφανίζονται και σοβαρά ζητήματα κεντρικού προγραμματισμού, καθώς αφενός προβλέπεται εμβολιασμός ατόμων από άλλες μακρινές περιοχές-δήμους της Περιφέρειας που –αυτονόητα- δυσκολεύονται να προσέλθουν και αφετέρου να υπολείπεται ο ικανός αριθμός αυτών που καθημερινά θα μπορούσαν να εμβολιαστούν στις δεδομένες συνθήκες! Είναι ηλίου φαεινότερο ότι με μπαλώματα δεν είναι δυνατό να ικανοποιούνται οι ανάγκες περίθαλψης και ιατρικής φροντίδας τόσο των κατοίκων του δήμου όσο και των γύρω χωριών!
Οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης της Ν.Δ αναδείχνονται ακόμα μεγαλύτερες! Το « έντονο ενδιαφέρον» της και των τοπικών της εκπροσώπων για την υγεία των Δεσκατιωτών καταντά υποκρισία και κοροϊδία με τις τελευταίες προκηρύξεις προσλήψεων μονίμου προσωπικού! Προβλέπονται από την 3η ΥΠΕ, σε μία(προκήρυξη) 81 θέσεις ειδικευμένων νοσοκομειακών γιατρών/οδοντιάτρων (3 στο Γ.Ν. Γρεβενών) σε σύνολο 847 πανελλαδικά, σε άλλη πέντε(5) θέσεων Γενικής Ιατρικής σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας ή οχτώ(8) σε επίπεδο 3ης ΥΠΕ. Καμία για το Κέντρο Υγείας Δεσκάτης!!
Οι Δεσκατιώτες και οι μαζικοί φορείς του δήμου πρέπει να διεκδικήσουν πιο μαχητικά μέτρα αναβάθμισης της προστασίας της υγείας και προσλήψεις μονίμων γιατρών! »
Καμμία ανταπόκριση της κυβέρνησης και του υπουργείου υγείας έχει υπάρξει ώστε να βελτιωθεί η άσχημη κατάσταση του Κέντρου Υγείας! Ούτε και με την ¨απόλυτα πετυχημένη επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού κ.Πέτσα¨! Ούτε φυσικά και από τα στελέχη της στην Τοπική Διοίκηση και τον κ.βουλευτή που, χαλάλι τους, θα χαιρόμασταν κι εμείς τη δικαιολογημένη τότε προβολή στα ΜΚΔ!
Αντίθετα, η κατάσταση έχει χειροτερέψει γιατί ένας από τους τρεις γιατρούς του Κέντρου Υγείας βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια εξαιτίας σοβαρού προβλήματος υγείας. Τις αυξημένες ανάγκες-και λόγω των ημερών του Πάσχα- του Δήμου Δεσκάτης αλλά και των γύρω χωριών-όπως Λουτρού-Κρανιάς-Ελάτης-ουσιαστικά καλούνται να καλύψουν οι δυο μόνιμοι γιατροί! Αν είναι δυνατόν!
Σε ολόκληρη την Ελλάδα τα δημόσια νοσοκομεία ασφυκτιούν, είναι μιας νόσου και έχουν κοπεί ή περιοριστεί οι θεραπείες για άλλες νόσους! Τα ιδιωτικά θησαυρίζουν και με τις θεραπείες κι επεμβάσεις που αδυνατούν-λόγω κορονοΪού-τα δημόσια κι αναγκαστικά ο κόσμος καταφεύγει και πληρώνει τα μαλλιοκέφαλα να βρει την υγειά του! Και στη Δεσκάτη είναι γνωστές περιπτώσεις συμπολιτών μας που αναβλήθηκαν χρήζουσες επεμβάσεις στα δημόσια νοσοκομεία. Στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και κλινικές απαιτούνται σοβαρά ποσά κι έτσι –σε βάρος της πορείας της υγείας τους-περιμένουν όταν ξεπεραστεί το θέμα τηςcovid!
Απαιτούμε, Θέλουμε γιατρούς και αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Δεσκάτης! Δεν πάει άλλο η κοροΪδία τους!

26/04/2021
Κομματική Οργάνωση Δεσκάτης του ΚΚΕ