Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Καταβολή δεδουλευμένων στους εργαζόμενους της ΔΕΚΕΓ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Α/ΘΜΙΑΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Περίσσεψαν τα λόγια συμπαράστασης και κατανόησης των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου στη συζήτηση που προκάλεσε το Σωματείο των Εργαζομένων του Δήμου την Τρίτη 27-10-2020 για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα Προγράμματα και τις Δομές της Δημοτικής Επιχείρησης Κοινωφελούς Έργου (ΔΕΚΕΓ) του Δήμου Γρεβενών.
Καμία ουσιαστική δέσμευση και πρωτοβουλία δεν αποφασίστηκε για τα σημαντικά ζητήματα που τέθηκαν για την καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων που καθυστερούν για 5 μήνες και πλέον καθώς και για την επέκταση των Συμβάσεων Εργασίας των απασχολούμενων στις Δομές, οι οποίες περιορίστηκαν το τελευταίο διάστημα στο 50%.
Και όλα αυτά όταν με πρόσφατη διάταξη νόμου δίνεται η δυνατότητα επιχορήγησης της Επιχείρησης από το Δήμο, τόσο για την καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων, όσο και για την επέκταση των συμβάσεων, είτε από τακτικά ή ανειδίκευτα έσοδα, είτε από χρη-ματοδότηση του Προγράμματος του Υπουργείου Εσωτερικών ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Είναι τεράστιες οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης αλλά και των προηγούμενων, οι οποίες με τις επιλογές τους έχουν περιορίσει σημαντικά τις χρηματοδοτήσεις των Προγραμμάτων, υποβαθμίζουν τις παρεχόμενες κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων και οδηγούν τους γονείς στις ιδιωτικές Δομές και απαξιώνουν τις δημοτικές Δομές. Όμως υπάρχουν παρεμβάσεις που μπορούν και πρέπει να γίνουν από τη Δημοτική Αρχή, η οποία έχει συνολικά την ευθύνη της εύρυθμης λειτουργίας του Δήμου και των κοινωνικών του υπηρεσιών.
Ζητήσαμε από το κυρίαρχο πολιτικό όργανο διοίκησης του Δήμου να πάρει θέση για τα παραπάνω ζητήματα και να δρομολογήσει άμεσες λύσεις στα προβλήματα των εργαζομένων που αδυνατούν να προμηθευτούν τα απαραίτητα, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις οχλήσεις των Τραπεζών, αδυνατούν να προσφέρουν στα παιδιά τους τα βασικά, έχουν χάσει τον ύπνο τους, την αξιοπρέπεια και την υπόληψή τους, αδυνατούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες που θέλουν και μπορούν προς τους δημότες. Ωστόσο η αδιαφορία υπήρξε εκκωφαντική.
Καλούμε τους εργαζόμενους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους από την εξέλιξη της συζήτησης και τελικά τη μη λήψη απόφασης αλλά και οποιασδήποτε δέσμευσης από το Δημοτικό Συμβούλιο, για το ποιοι είναι με το μέρος τους και ποιοι είναι απέναντί τους, για το ποιοι τους λένε την αλήθεια και ποιοι τους κοροϊδεύουν. Να συσπειρωθούν στο Σωματείο τους και να διεκδικήσουν μαχητικά λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Καλούμε τη Διοίκηση της Επιχείρησης να αντιμετωπίσει με τη δέουσα σοβαρότητα την κατάσταση και να δώσει άμεσες λύσεις στα προβλήματα των εργαζομένων. Να σταματήσει τα ψέματα και να εξασφαλίσει τη μισθοδοσία των εργαζομένων με τη δημιουργία πραγματικού ακατάσχετου λογαριασμού, για να προστατέψει έστω τα λιγοστά χρήματα που υπάρχουν από τις κατασχέσεις των προμηθευτών και τις δεσμεύσεις του δημοσίου. Να σταματήσει άμεσα την πίεση προς τους εργαζόμενους να ασκήσουν αλλότρια καθήκοντα, να χορηγήσει άμεσα και αναδρομικά όλα τα δικαιούμενα επιδόματα, τα Μέσα Ατομικής Προστασίας, το γάλα, και κυρίως τον απαιτούμενο εξοπλισμό και τα μέσα προστασίας λόγω του COVID-19.
Καλούμε τη Δημοτική Αρχή έστω την ύστατη ώρα να αναλάβει τις ευθύνες της καθώς και τις πρωτοβουλίες που πρέπει για την άμεση επιχορήγηση της Επιχείρησης, τόσο για την καταβολή των δεδουλευμένων, όσο και για την επέκταση των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων στις Δομές της ΔΕΚΕΓ. Να δρομολογήσει λύσεις και στα υπόλοιπα ζητήματα που τέθηκαν όπως είναι η απαράδεκτη συμπεριφορά του Προέδρου και η απαξίωση του επιστημονικού προσωπικού. Επίσης να βρει τις αναγκαίες υποδομές ώστε να εξασφαλιστούν περισσότερες θέσεις για βρέφη, για να καλυφθεί η ζήτηση και για να αυξηθεί η επιχορήγηση, αφού οι ιδιωτικές δομές δεν παρέχουν αντίστοιχες υπηρεσίες, να εξασφαλίσει τη λειτουργία των Προγραμμάτων στις καλύτερες αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου, να χορηγήσει το υλικό που απαιτείται για την προστασία του προσωπικού του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της πανδημίας του COVID-19, κτλ.
Να διεκδικήσει την πρόσληψη νέου μόνιμου προσωπικού για να αντιμετωπιστεί η χρονίζουσα υποστελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου και της ΔΕΚΕΓ, για να στηριχθούν όλες οι Δομές και τα Προγράμματα μέχρι την οριστική απορρόφησή τους στο Δήμο.
Διαφορετικά θα είναι η μόνη και αποκλειστικά υπεύθυνη για τα τυχόν προβλήματα που θα δημιουργηθούν στην ομαλή λειτουργία των Κοινωνικών Υπηρεσιών και Δομών του Δήμου, ενόψει και της δύσκολης περιόδου της πανδημίας που διανύουμε λόγω του COVID-19.
Καλούμε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να δώσουν ευρεία δημοσιότητα της παρούσας για την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας και των ενδιαφερόμενων γονέων για την κατάσταση που επικρατεί και τις ευθύνες της Δημοτικής Αρχής στην άσκηση της κοινωνικής της πολιτικής προς τους δημότες.
Τέλος καλούμε την ΠΟΕ-ΟΤΑ και την ΑΔΕΔΥ να στηρίξουν τις πρωτοβουλίες του Σωματείου και των Εργαζομένων για την εξεύρεση των καλύτερων δυνατών λύσεων στα μεγάλα προβλήματα που τους ταλαιπωρούν.
Η παρούσα να κοινοποιηθεί στο Δ.Σ. και στους εργαζόμενους της ΔΕΚΕΓ, στη Δημοτική Αρχή και στα μέλη του Συλλόγου, στην ΠΟΕ-ΟΤΑ, στο Νομ. Τμήμα Γρεβενών της ΑΔΕΔΥ, στα Κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου για την κατάθεση σχετικών ερωτήσεων προς την Κυβέρνηση, καθώς και στα ΜΜΕ για την ενημέρωση των δημοτών.

Γρεβενά 10-11-2020

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Γεν. Γραμματέας Ο Πρόεδρος

Νίκος Μπαλοδήμος Βασίλης Καραμήτρος