Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

«νεανικοί παλμοί» Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΧΟΛΙΚΗ e-ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΕΣΚΑΤΗΣ

Η ιδέα για τη δημιουργία σχολικής εφημερίδας ασφαλώς δεν είναι κάτι καινούριο, αφού πολλά σχολεία ανέκαθεν επιλέγουν τέτοια προγράμματα. Όμως φέτος ήταν η πρώτη φορά που Γυμνάσιο Δεσκάτης, μέσα από ένα τέτοιο πρόγραμμα, επιχείρησε να προσφέρει στους μαθητές νέα ερεθίσματα για γνώση, έκφραση και δημιουργία, όσον αφορά…

θέματα που τους απασχολούν και τους ενδιαφέρουν. Αυτή η δραστηριότητα -και μάλιστα μέσα στο χώρο του σχολείου, που κατά παράδοση βαραίνει στην ψυχολογία του μαθητή ως πηγή άγχους, πίεσης, πολλές φορές και απόρριψης- έδωσε τη δυνατότητα στους μαθητές να αυτενεργήσουν, να βιώσουν τη χαρά μιας προσωπικής δημιουργίας, η οποία απετέλεσε ένα κανάλι επικοινωνίας με την υπόλοιπη σχολική κοινότητα και –ευρύτερα- με τον έξω κόσμο.

 

 

Ως το τέλος Οκτωβρίου 2012 συγκροτήθηκε η συντακτική ομάδα της εφημερίδας από μαθητές των δύο πρώτων τάξεων και έλαβε χώρα η πρώτη συνάντηση της συντακτικής ομάδας με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς, κατά την οποία:

• συζητήθηκαν ο γενικός σκοπός και οι επιμέρους στόχοι της εφημερίδας.

• προσδιορίστηκε η  φυσιογνωμία της σχολικής εφημερίδας σε  ηλεκτρονική μορφή, καθώς και ο τίτλος αυτής «Νεανικοί Παλμοί».

• τέθηκαν ως κριτήρια για την επιλογή των θεμάτων της εφημερίδας η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, αλλά –κυρίως- η έκφραση απόψεων των μαθητών για ό,τι τους αφορά και τους ενδιαφέρει.

• ορίστηκαν οι θεματικοί άξονες της εφημερίδας σε συνάρτηση με σημαντικά κοινωνικά και εκπαιδευτικά ζητήματα, τον αθλητισμό, τον ελεύθερο χρόνο και την ψυχαγωγία, αλλά και σε σχέση με θέματα που αφορούν ειδικά το εν λόγω σχολείο και την τοπική κοινωνία. • οι μαθητές ατομικά ή ομαδικά επέλεξαν τα θέματα που τους ενδιέφεραν

• δόθηκαν οι απαραίτητες οδηγίες από τους υπεύθυνους καθηγητές για τη διαπραγμάτευση από τους μαθητές των θεμάτων που είχαν επιλέξει: θα έπρεπε να συγκεντρώσουν το απαραίτητο υλικό, να το αξιολογήσουν και να συνθέσουν το άρθρο τους.

 

 

Ως το τέλος Δεκεμβρίου 2012:

 

  • δημιουργήθηκε το ηλεκτρονικό ιστολόγιο της σχολικής εφημερίδας με διεύθυνση http://neanikoipalmoi.blogspot.gr/  και  http://neanikoipalmoi.gr/, στο οποίο έχουν γίνει ως τώρα δεκάδες αναρτήσεις  από μαθητές σχετικά με μια πληθώρα θεμάτων.
  •  σε τακτές συναντήσεις της συντακτικής ομάδας με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς αντιμετωπίστηκαν τα όποια προβλήματα, ελλείψεις ή αδυναμίες παρουσιάστηκαν στους μαθητές κατά τη πραγμάτευση των θεμάτων που προορίζονταν για ανάρτηση στην ιστοσελίδα της  σχολικής εφημερίδας.
  •  έγινε αξιολόγηση, επιμέλεια και καταμερισμός από τους υπεύθυνους καθηγητές των θεμάτων που θα δημοσιεύονταν.
  • Κάθε ένα από τους επόμενους μήνες έως σήμερα η συντακτική ομάδα , οι δημοσιογράφοι και οι ρεπόρτερ της εφημερίδας μας εργάστηκαν με ιδιαίτερο ζήλο και κατάφεραν να αναρτήσουν πολλά άρθρα. Η επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας της                  e- εφημερίδας μας ξεπέρασε τις 27 χιλιάδες και τις 34 χώρες.

 

  •  Η εφημερίδα μας θα συμμετέχει στο Διαγωνισμό Μαθητικής ηλεκτρονικής εφημερίδας  που διοργανώνει η Εφημερίδα «Τα Νέα».

 

Δεδομένης της πολύ θετικής ανταπόκρισης των συμμετεχόντων μαθητών και όλης της σχολικής κοινότητας αλλά και της τοπικής κοινωνίας, απέναντι στο πρωτόλειο ενός πολλά υποσχόμενου – όπως φαίνεται- συλλογικού έργου αφενός, και του ζήλου με τον οποίο εργάστηκαν οι μαθητές-δημοσιογράφοι του προγράμματος αυτού αφετέρου, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ο σκοπός του προγράμματος έχει επιτευχθεί κι ότι η συντακτική ομάδα και οι υπεύθυνοι καθηγητές του προγράμματος δύνανται και επιθυμούν να στηρίξουν και μελλοντικά αυτή τη νέα προοπτική αυτενέργειας, αυτοέκφρασης και δημιουργίας για τους μαθητές του σχολείου μας.

 

 

Ηλεκτρονική Διεύθυνση: http://neanikoipalmoi.blogspot.gr/ και http://neanikoipalmoi.gr/

 

Η Συντακτική ομάδα των νεανικών παλμών – μαθητών του Γυμνασίου Δεσκάτης