Ιδρύθηκε η “ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Ν.ΓΡΕΒΕΝΩΝ”
Στην ίδρυση της ΕΝΩΣΗΣ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Ν.ΓΡΕΒΕΝΩΝ προχώρησαν οι Πρόεδροι 21 κοινοτήτων του Ν.Γρεβενών.
Με μεγάλο αίσθημα ευθύνης, αίσθηση των υποχρεώσεων και του καθήκοντος μας πήραμε την ιστορική απόφαση για την ίδρυση του ανωτέρω σωματείου. Με το κοινό αίσθημα των ενεργών πολιτών των Προέδρων των Κοινοτήτων του Ν.Γρεβενών έχουμε να πούμε, να προτείνουμε και να κάνουμε πολλά στο επίπεδο των ιδεών, των προτάσεων, του προγράμματος, του σχεδίου, της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Όλοι μαζί πρέπει να αγωνιστούμε, να συμμετέχουμε για να πραγματοποιήσουμε τα παραπάνω, όταν μάλιστα τα χωριά μας διανύουν περίοδο μεγάλης και παρατεταμένης συλλογικής ξηρασίας. Πρέπει να πάρουμε στα χέρια μας τις τύχες μας, να δώσουμε την δική μας μάχη, να ανοίξουμε ένα παράθυρο στην ελπίδα σ’αυτή την εποχή της κρίσης. Δε μας ταιριάζει η μοιρολατρία που εναποθέτει στους άλλους την λύση των δικών μας προβλημάτων.
Εκείνο όμως το οποίο θέλω να τονίσω είναι: φθάσαμε στο οριακό σημείο-δεν πάει άλλο. Ο δρόμος πρέπει να είναι συνεχής ώστε να αλλάξουν τα δεδομένα, η αυτοδιοίκηση να φύγει μπροστά, να πάρει πρωτοβουλίες.
Όλοι οι πρόεδροι των κοινοτήτων στα χωριά μας να κινηθούμε ενωμένοι και να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν, αυτά που μας χρωστάει ο Δήμος, να κάνουμε την καινοτομία τρόπο ζωής, αυτά που χρωστάμε στους ανθρώπους του μόχθου, στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, στους χωριανούς μας , στους δημότες του Δήμου μας.
«ΣΒΗΣΑΝΕ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ, ΜΑΡΑΖΩΣΕ Η ΠΟΛΗ»
Οι πρόεδροι να πάρουμε πρωτοβουλίες, να φροντίσουμε εμείς την καθημερινότητα των χωριανών μας αλλά παράλληλα να μιλήσουμε για ανάπτυξη και απασχόληση, να συνεργαστούμε με τους παραγωγικούς φορείς που είναι οι αγρότες, που είναι η κινητήριος δύναμη της Ανάπτυξης, που είναι η βιομηχανία του Νομού μας.
Μπορούμε να συνεννοηθούμε, να συνεργαστούμε, να «ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΘΟΥΜΕ», να ανταλλάξουμε καλές πρακτικές. Οι κοινότητες στα χωριά μας πρέπει να διεκδικήσουμε με νομοθετική και οικονομική αυτοτέλεια, συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, σχέσεις ισορροπίας και αμοιβαίου σεβασμού σε σχέση με το Δημοτικό Συμβούλιο, το Δήμαρχο, την Περιφέρεια και την Κεντρική Διοίκηση, τα νέα δεδομένα να είναι ταυτόχρονα και εφαλτήριο για νέες στοχεύσεις.
Τι είναι αυτό που χρειάζεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση; Πολλά, αλλά τα βασικά είναι:
Αλλαγή στόχευσης και νέα ατζέντα.
Μέχρι πότε θα είμαστε με αρμοδιότητες μόνο γνωμοδοτικού χαρακτήρα;
Ξεκινάμε, θα μου επιτρέψετε να πω, έναν ανένδοτο αγώνα. Αταλάντευτα και αδιαπραγμάτευτα. Με αξιοπρέπεια. Με στόχο την επαναφορά στα χωριά μας του παλαιού καθεστώτος της πραγματικής και ουσιαστικής αυτοδιοίκησης. Να αλλάξουμε το νόμο, να έχουν οι Κοινότητες μας διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια.
Μερικές από τις πολλές δραστηριότητες που θα ασκεί η οργάνωση για την πραγμάτωση του σκοπού της είναι οι ακόλουθες:
- τρόπος διαχείρισης πάγιας προκαταβολής
- επαναφορά στις Κοινότητες της «ΣΑΤΑ»
- συμμετοχή των τοπικών οργανισμών εγγείων βελτιώσεων για σύσταση και χρηματοδότηση ενεργειακής κοινότητας μεταξύ Περιφέρειας Δυτ.Μακεδονίας και Τ.Ο.Ε.Β. με στόχο την εκμηδένιση του ενεργειακού κόστους άρδευσης
- ασφαλτόστρωση σε όλες τις κτηνοτροφικές μονάδες του Νομού
- μελέτη των προβλημάτων σχετιζόμενων με τα «Δημοτικά σφαγεία»
- μελέτη των προβλημάτων σχετικών με το «Συνεταιριστικό Τυροκομείο»
- επαναπροσανατολισμός και αναδιοργάνωση όλης της πυραμίδας του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος
- άσκηση πίεσης για αύξηση των δημοσίων επενδύσεων που προορίζονται για την γεωργία και κτηνοτροφία με έμφαση την ανάπτυξη των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών
- ανασυγκρότηση και εκσυγχρονισμός του θεσμού των γεωργικών εφαρμογών και της γεωργικής εκπαίδευσης (σεμινάρια, ημερίδες κ.τ.λ.) όπως επίσης της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας
- διοργάνωση κάθε είδους μορφωτικής δραστηριότητας, ιδίως διαλέξεις, σεμινάρια, εκδόσεις εντύπων, εκδηλώσεις, επισκέψεις περιοχών ή χωρών για την ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση
- πρόταση: η Εγνατία να γίνει ένας δρόμος παραγωγικός, ιστορικής γαστρονομικής τουριστικής διαδρομής
- πρόταση ανάπτυξης μιας βιοτεχνικής γεωργίας
- πρόταση: η Εγνατία με τους κόμβους της να γίνει βιτρίνα ή μεγάλη μπουτίκ των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων
- τα χωριά μας, οι Κοινότητες του Ν.Γρεβενών, ο Αγροτικός τομέας μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής της ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Το «πρασίνισμα» της επιχειρηματικότητας στον αγροτικό τομέα πρέπει να συνδεθεί με την στήριξη των αγροτών-επενδυτών και των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων όπως προανέφερα παραπάνω.
Απαιτεί ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης, την πράσινη ανάπτυξη. Να στηρίζεται σε αποκεντρωμένες πολιτικές που να αναδεικνύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τομέα που συμβαδίζει με την προστασία του περιβάλλοντος και την συνδέει με την στήριξη τουριστικών υπηρεσιών. Και την προσφορά προϊόντων ποιότητος και υγιεινής διατροφής που αξιοποιεί τα οφέλη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που επενδύει στην παιδεία, την εκπαίδευση και την τεχνογνωσία, στις νέες τεχνολογίες που τελικά αποβλέπει σε νέες θέσεις εργασίας. Πιο συγκεκριμένα, η εφαρμογή της πράσινης ανάπτυξης στον αγροτικό τομέα κάνει δυνατή την εφαρμογή της στην βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία δημιουργώντας τριπλάσια απασχόληση από τη συμβατική.
Ο Πρόεδρος Κοινότητας Ελευθέρου
Κουρτίδης Νικόλαος