Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Ερωτήσεις της “Λαϊκής Συσπείρωσης” στο Δημοτικό Συμβούλιο ΓΡΕΒΕΝΩΝ

 
Προς 
Κα. Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου
Κ. Δήμαρχο
Κ. Πρόεδρο σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Κοιν.
Κ.κ. Επικεφαλείς παρατάξεων
Κ.κ Δημοτικούς Συμβούλους
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Κυρία πρόεδρε,  ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου δημοτικά, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί. Τη Δευτέρα αναμένουμε τις  ανακοινώσεις της κυβέρνησης σχετικά με αυτό . 
Με δεδομένο ότι για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες για καθαριότητα στα γυμνάσια και λύκεια μεταφέρθηκε το προσωπικό καθαριότητας  από την πρωτοβάθμια, η απόφαση που πήρε το Υπουργείο Παιδείας, για τo άνοιγμα των σχολείων  της πρωτοβάθμιας, εντείνει τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τόσο στους γονείς όσο και στους εκπαιδευτικούς. 
Όπως όλοι γνωρίζουμε ότι με το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών  αλλάζουν συντριπτικά τα πράγματα όσον αφορά τις προϋποθέσεις που υπάρχουν ως προς τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των παιδιών και του συνόλου της  σχολικής κοινότητας . Σήμερα δεν μπορεί να διασφαλιστεί ούτε κατ΄ ελάχιστο μια πιο επιμελής καθαριότητα που επιβάλουν  οι συνθήκες της Πανδημίας, μιας και οι καθαρίστριες που καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, εργάζονται στην πλειοψηφία  με σύμβαση έργου από το μεσημέρι. Ακόμη  για τα περισσότερα δημοτικά  σχολεία και Νηπιαγωγεία δεν  μπορούν να διασφαλιστούν συνθήκες αποσυμφόρησης. Υπάρχουν αίθουσες 15 και 20 τετραγωνικών.
Η κυβέρνηση προβάλλει για άλλη μια φορά την ατομική ευθύνη αντί να αναλάβει τη δικιά της ευθύνη, που είναι η προστασία όλων των εργαζομένων, των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους.
 Αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει άμεσα είναι το πώς θα διασφαλιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις με τις οποίες θα πραγματοποιηθεί το άνοιγμα των σχολείων και θα διασφαλιστεί η υγεία μαθητών, εκπαιδευτικών και εργαζομένων στα σχολεία με ευθύνη του κράτους, χωρίς να μετακυλύετε το κόστος, μέσω των Δήμων στις σχολικές επιτροπές, και η ευθύνη σε γονείς και μαθητές. 
Σας ρωτάμε λοιπόν, τι έχετε προβλέψει και τι θα κάνετε άμεσα στις σχολικές μονάδες που ανοίγουν αλλά και από Σεπτέμβριο, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς ώστε: 
1. Να τηρείται αυστηρά ο αριθμός παιδιών ανά τμήμα σε συνάρτηση με τον κανόνα του 1,5 μέτρου. 
2. Να τηρείται ο αριθμός εκπαιδευτικών και στο γραφείο του Συλλόγου Διδασκόντων σύμφωνα με τον κανόνα του 1,5 μέτρου; 
3. Να υπάρχουν σχολικές καθαρίστριες καθ’ όλη τη διάρκεια του ωρολογίου προγράμματος με τροποποίηση των συμβάσεών τους (μονιμοποίηση και νέες προσλήψεις); Το γεγονός ότι αναλαμβάνουν υπηρεσία μετά το μάθημα, στα περισσότερα σχολεία αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για τη διατήρηση της καθαριότητας του σχολείου, πόσο μάλλον σε συνθήκες πανδημίας. 
4. Να γίνεται απολύμανση όλων των σχολείων πριν την έναρξη αυτών, αλλά και καθημερινά όπως προβλέπεται; 
5. Να αντιμετωπιστούν σοβαρά προβλήματα που χρονίζουν σε τουαλέτες, βρύσες κτλ; 
6. Να διατίθενται αντισηπτικά – μάσκες – γάντια για όλους ανεξάρτητα από την προαιρετικότητα; Να υπάρχουν μάσκες και γάντια σε επαρκή ποσότητα, ώστε να τα χρησιμοποιούν όσοι και όσες τα ζητάνε; Να υπάρχουν σε επάρκεια αλκοολικά διαλύματα, και υλικά καθαρισμού; 
7. Να υπάρξει κρατική χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες; Η τοποθέτηση της Υπουργού ότι «τα ταμεία των σχολικών επιτροπών πλεονάζουν και επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών» με το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας,  είναι εκτός πραγματικότητας. 
Ζητάμε γι’  αυτό την άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου με πραγματοποίηση δια ζώσης  συνεδρίασης, με τη συμμετοχή και ενεργοποίηση Γονέων και Εκπαιδευτικών, μέσω των οργάνων τους. 
Τέλος ζητάμε την άμεση ενημέρωση και τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής που ήδη έχουν γίνει για το παραπάνω ζήτημα.
 
 
ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΠΟΛΛΑ, ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ
 
 
Για τη Χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας
Στο Δήμο Γρεβενών δεν χορηγήθηκαν Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) προς τους δικαιούχους εργαζόμενους του Δήμου Γρεβενών, για τα έτη 2019 και 2020, ενόψει μάλιστα και της εξέλιξης της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ήδη έχει περάσει το έτος 2019 κατά το οποίο δε χορηγήθηκαν τα ΜΑΠ στους εργαζόμενους του Δήμου Γρεβενών που τα δικαιούνταν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και οδεύουμε προς τα μέσα του έτους 2020 και δεν έχει δρομολογηθεί ακόμη η χορήγησή τους και κατά τη νέα χρονιά.
Σύμφωνα με την αριθ. 266/32/09-01-2020 Απόφαση του Δημάρχου Γρεβενών το προσωπικό που δικαιούται τα ΜΑΠ ανέρχεται σε (63) εργαζόμενους με σχέση εργασίας δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου πλήρους και μερικής απασχόλησης.
Από το παραπάνω προσωπικό οι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν στο Δήμο με την Προκήρυξη 3-Κ του ΑΣΕΠ δεν έχουν λάβει καθόλου ΜΑΠ και χρησιμοποιούν μέσα προστασίας με δικά τους έξοδα. 
Άλλωστε τα ΜΑΠ πρέπει να χορηγούνται στην αρχή κάθε έτους για να τα διαθέτουν οι εργαζόμενοι κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και την εκτέλεση της εργασίας τους, προκειμένου να ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι πρόκλησης κάποιου ατυχήματος ή εκδήλωσης ασθένειας εξαιτίας της εργασίας.
Και η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη αν σκεφτεί κανείς ότι δεν έχουν λάβει τα ΜΑΠ οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Καθαριότητας, στο Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι κτλ που κατά την περίοδο εξέλιξης της πανδημίας του COVID-19 βρίσκονται στην πρώτη γραμμή εξυπηρέτησης των δημοτών και μεταξύ αυτών και ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.
Ζητούμε από τη δημοτική αρχή να μας ενημερώσει για τις ενέργειες που προτίθεται να κάνει για να λυθεί άμεσα το πρόβλημα.
Γρεβενά, 25 Μαΐου 2020 
 
 
Για τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
          Κλεισιάρης Γιάννης
          Ντάγκα Παναγιώτα