Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Κορωνοϊός: Η καμπύλη των κρουσμάτων και θανάτων στη χώρα -«Αντέχουν» ακόμη Φωκίδα, Ευρυτανία, Γρεβενά

Τα στοιχεία της καμπύλης του κορωνοϊού στην Ελλάδα, κρούσματα, θύματα, διασωληνωμένοι και νοσηλευόμενοι δείχνει η νέα έκθεση του ΕΟΔΥ.

Στην έκθεση που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID-19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 12 Μαΐου 2020 (ώρα 15:00).

Οπως φαίνεται από τον χάρτη, οι τρεις νομοί, Ευρυτανίας, Φωκίδας και Γρεβενών «αντέχουν» ακόμη καθώς έχουν καθόλου ή ελάχιστα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού.

Τα νέα επιβεβαιωμένα εργαστηριακά κρούσματα της νόσου είναι 18.

 

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.744 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 55.6% άνδρες. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 2, καθώς το απόγευμα της Τρίτης κατέληξε μία 88χρονη γυναίκα στο ΝΙΜΤΣ.

Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 153 θάνατοι.

Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 75 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 32 (65.6% άνδρες). Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Aριθμός εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 στην Ελλάδα

Aριθμός εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 στην Ελλάδα, 12
*Σημ.: οι στήλες στο Διάγραμμα 1 εκφράζουν τον αριθμό νέων κρουσμάτων με βάση την ημερομηνία λήψης εργαστηριακού δείγματος, και όχι μεβάση την ημερομηνία ανακοίνωσης των κρουσμάτων.

*Περιλαμβάνονται συνολικά 126 κρούσματα από το πλοίο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, και 152 που αφορούν συρροή κρουσμάτων σε χώρο φιλοξενίας μεταναστών στην Αργολίδα

Aριθμός εργαστηριακά επιβεβαιωμένων θανάτων με COVID-19 στην Ελλάδα


Διάγραμμα 2: Aριθμός εργαστηριακά επιβεβαιωμένων θανάτων με COVID-19 στην Ελλάδα

 

Από το σύνολο των 2744 κρουσμάτων, 610 (22.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1388 (50.6%) είναισχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση .Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 49 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102ετών).

Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:


*Τα στοιχεία αφορούν τα κρούσματα εκείνα για τα οποία είναι γνωστή και επιβεβαιωμένη η ηλικία τους

Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.

Γεωγραφική διασπορά
Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).


H διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19

Διαχρονική εξέλιξη εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και θανάτων


Διαχρονική εξέλιξη εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και θανάτων
Σημ.: ευθεία γραμμή υποδηλώνει εκθετικό ρυθμό αύξησης της ασθένειας (όσο πιο μεγάλη η κλίση της ευθείας, τόσο πιο μεγάλος και ο ρυθμόςδιάδοσης)

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια:


Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια:

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί106054κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα4053(3.8%)ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).

Πηγή: iefimerida.gr