Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Λέσχη Εργασίας, Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Γρεβενών: ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

1 ΜΑΗ, 11 η ώρα στη ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ (ΡΟΛΟΙ)

Τηρώντας, όλα τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης, με τήρηση αποστάσεων και μέτρα ατομικής προστασίας.

Τα δικαιώματα μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα!

Τα σύγχρονα ιστορικά πρότυπα έχουν αναδείξει την εργατική πρωτομαγιά περισσότερο σαν την ημέρα των λουλουδιών, μια αργία που κλείνουν σχολεία και οι εργαζόμενοι δεν δουλεύουν και πάνε εκδρομές στην εξοχή για να χαρούν την άνοιξη, παρά σαν μια μέρα αγώνα και επανανοηματοδότησης της εργατικής πρωτομαγιάς, για το δικαίωμα στη δουλειά με δικαιώματα, τους αξιοπρεπείς ρυθμούς ζωής και την κοινωνική χειραφέτηση

Η κυβέρνηση με την σειρά της επιδιώκει με μία προκλητική απόφαση να μεταφέρει τον εορτασμό της το Σάββατο 9 Μάϊου, με πρόσχημα την προφύλαξη από τον κορονοϊό, όταν στις 4 Μαϊου η ίδια άρει τα περιοριστικά μέτρα. Η Εργατική Πρωτομαγιά όμως δεν είναι κρατική γιορτή για να αποφασίζει η κυβέρνηση πότε θα πραγματοποιηθεί. Είναι απεργία, είναι παγκόσμια μέρα τιμής και αγώνα της εργατικής τάξης, κατακτήθηκε με αγώνες και αίμα και δεν μπορεί καμία κυβέρνηση να την «ετεροχρονίσει».

Προσπαθούν μέσω της «ατομικής ευθύνης» να μας φορτώσουν τις ανεπάρκειες στο σύστημα υγείας και να κρύψουν την ξεκάθαρη επιλογή τους να μην στηρίξουν το δημόσιο σύστημα υγείας, μιας και ούτε προσλήψεις έγιναν στον βαθμό που είναι απαραίτητες, ούτε όσες ΜΕΘ είναι απαραίτητες άνοιξαν, ούτε καν μάσκες και υγειονομικό υλικό δεν δόθηκε στον βαθμό που χρειάζεται στα νοσοκομεία. Ταυτόχρονα δίνονται εκατομμύρια από τις τσέπες όλων μας σε προπαγανδιστικές καμπάνιες, σε ιδιωτικές κλινικές και σε πρόχειρα προγράμματα κατάρτισης επιστημόνων.

Πριν από 134 χρόνια, το 1886 στο Σικάγο θυσιάστηκαν εργάτες στην προσπάθεια τους να κάνουν πράξη το αίτημα τους για 8 ώρες δουλειά – 8 ώρες ανάπαυση – 8 ώρες ζωή. Μετά από τόσα χρόνια από την αιματοβαμμένη εργατική πρωτομαγιά του Σικάγο ο κόσμος της εργασίας σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζει μια αδυσώπητη επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του. Η φτώχεια, ο πόλεμος και ο φασισμός αυξάνονται απειλητικά για τους λαούς, ενώ την ίδια στιγμή ο κορονοιός έρχεται σαν αιτία ,αλλά κυρίως σαν αφορμή, να εκτραχύνει ακόμη περισσότερο τις συνθήκες εργασίας και ζωής μας.

Από τον Μάη του 1886, στο Σικάγο, την πρώτη Πρωτομαγιά στην Ελλάδα (Αθήνα 1893), τον ματωμένο Μάη (Θεσσαλονίκη 1936), την Πρωτομαγιά του 1944 στην Καισαριανή μέχρι και το μέλλον..γιατί η ιστορία δεν τελείωσε.Το μέλλον των ανθρώπων δεν είναι καταδικασμένο στη βαρβαρότητα.

Γιατί «…η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα/ Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα/ τις πιο όμορφες μέρες, τις πιο όμορφες μέρες μας δεν τις ζήσαμε ακόμα… »(Ναζίμ Χικμέτ)

για τη Λέσχη Εργασίας, Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Γρεβενών
Ανανιάδης Γιώργος, μέλος της Λέσχης

*το κείμενο αποτελεί προϊόν συλλογικής επεξεργασίας