Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Παντελής Αλεξιάδης: Αποχαιρετώντας το Γ.Ν. Γρεβενών.

16/10/2016 – 13/01/2020
Μετά από τρία χρόνια και τρεις μήνες θητείας στο Γ.Ν. Γρεβενών ως Διοικητής, θα ήθελα να επισημάνω τα παρακάτω:
• Μέσα στην κρίση το σύστημα υγείας , όχι μόνο κρατήθηκε στα πόδια του , αλλά έκανε και βήματα μπροστά. Η πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μέσω των Ανδρέα Ξανθού και Παύλου Πολάκη, ενίσχυσε το δημόσιο σύστημα υγείας και έκανε σημαντικές προσπάθειες για την βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων. Αγκάλιασε, το σύστημα υγείας, τους πάνω από δυο εκατομμύρια ανασφάλιστους και έδειξε την διαφορά ανάμεσα στο «σύστημα της αγοράς» και το «σύστημα της ανθρωπιάς».
Η ενεργοποίηση παλαιών προκηρύξεων του ΑΣΕΠ, η ενίσχυση του θεσμού των επικουρικών (ιατρικού και λοιπού προσωπικού) και τα προγράμματα για τους ανέργους μέσω του ΟΑΕΔ, ήταν τα εργαλεία για να «γεμίσουν» με εργαζόμενους τα νοσοκομεία, σε μια περίοδο που οι μνημονιακές δεσμεύσεις απαγόρευαν ή περιόριζαν τις προσλήψεις.
• Ξεκίνησε η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας , μέσω των ΤΟΜΥ. Η αποσυμφόρηση των νοσοκομείων από περιστατικά πρωτοβάθμιας φροντίδας είναι μια πολύ σημαντική κίνηση η οποία και θα πρέπει να συνεχιστεί.
• Στο Γ.Ν. Γρεβενών, καταφέραμε να καλύψουμε μεγάλο μέρος των κενών που υπήρχαν. Ο αριθμός των υπηρετούντων ιατρών ήταν μεγαλύτερος από ποτέ. Όλα τα τμήματα ενισχύθηκαν και με προσωπικό και με εξοπλισμό. Αξιοποιώντας δωρεές, ευρωπαϊκά προγράμματα, και ιδίους πόρους , αντικαταστήσαμε παλαιό εξοπλισμό, συντηρήσαμε εξοπλισμό που ήταν ασυντήρητος για χρόνια και προχωρήσαμε στην αγορά νέου σύγχρονου εξοπλισμού (να σημειώσω ότι από το προηγούμενο ΕΣΠΑ το Γ.Ν. Γρεβενών δεν είχε καταφέρει να λάβει ούτε ένα ευρώ).
Προβλήματα υπήρχαν και θα υπάρχουν. Τα νοσοκομεία είναι δυναμικοί οργανισμοί και πάντα προκύπτουν θέματα και καταστάσεις. Έχω την πεποίθηση ότι τα ζητήματα που προέκυψαν σε αυτήν την τριετία καταφέραμε να τα αντιμετωπίσουμε έγκαιρα και αποτελεσματικά , έχοντας πάντα σαν γνώμονα το συλλογικό συμφέρον με την ταυτόχρονη διασφάλιση της προσωπικότητας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των νοσηλευομένων.
Στην τριετία αυτή το Γ.Ν. Γρεβενών κέρδισε δυο διεθνή βραβεία. Πρώτο βραβείο σε εθνικό επίπεδο για φιλικότερο προς το περιβάλλον και δεύτερο βραβείο παγκοσμίως για εξοικονόμηση ενέργειας.
• Οι Γρεβενιώτες θα πρέπει να είναι περήφανοι για το νοσοκομείο τους. Ένα σχετικά νέο κτίριο 14.000 τ.μ. που πληροί όλες τις προδιαγραφές ενός σύγχρονου νοσοκομείου. Θα πρέπει να το αγαπήσουν ακόμη περισσότερο και να το αγκαλιάσουν ακόμη πιο σφιχτά.
• Ο σχεδιασμός της υγείας θα πρέπει να γίνεται σε περιφερειακό επίπεδο με συνεργασία των ΥΠΕ και των διοικήσεων των νοσοκομείων. Τα νοσοκομεία δεν ανήκουν στους «τοπικούς άρχοντες» αλλά στους πολίτες και είναι ενταγμένα στο ΕΘΝΙΚΟ σύστημα υγείας. Τα νοσοκομεία θα πρέπει μεταξύ τους, να έχουν λειτουργία συμπληρωματική και όχι ανταγωνιστική.
Η Δυτική Μακεδονία θα πρέπει να αποκτήσει ένα νέο σύγχρονο «τριτοβάθμιο» νοσοκομείο που να πληροί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές, και τα υπόλοιπα νοσοκομεία να «στηθούν» δορυφορικά αυτού, αξιοποιώντας την Εγνατία οδό και τους κάθετους σε αυτήν άξονες.
• Η αξιολόγηση σε όλο το δημόσιο τομέα θα πρέπει να καθιερωθεί και να ισχύει σε όλα τα επίπεδα. Στα νοσοκομεία όπως και σε όλο το δημόσιο τομέα υπάρχουν άνθρωποι που «βάζουν πλάτη» αλλά δεν λείπουν και αυτοί που «γυρίζουν την πλάτη».
• Οι δομές του κράτους θα πρέπει να διαχωριστούν με σαφήνεια από το εκάστοτε κυβερνών κόμμα . Δεν είναι δυνατόν η αλλαγή της κυβέρνησης να έχει γίνει τον Ιούλιο του 2019 και για εφτά μήνες να επικρατεί μια νεκρή περίοδος. Καθυστέρησε η αλλαγή των διοικήσεων των ΥΠΕ, καθυστέρησε η αλλαγή των διοικητών των νοσοκομείων, είναι μέσα Γενάρη και τα νοσοκομεία δεν έχουν προϋπολογισμούς , δεν έχουν όρια πιστώσεων και μέχρι να «προσαρμοστούν» οι νέοι διοικητές θα έχουμε επιπλέον τρεις ή τέσσερεις μήνες ασάφειας.
Ο εναγκαλισμός κυβέρνησης – κράτους δεν είναι δυνατόν να είναι τόσο σφιχτός σε μια χώρα που θέλει να λέγεται σύγχρονη.
Εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο όλων των διοικητών, παλαιών και νέων που θα συνεχίσουν να εργάζονται για την αναβάθμιση του δωρεάν, δημόσιου, εθνικού συστήματος υγείας.

Γρεβενά 14/01/2020

Παντελής Αλεξιάδης
Πολιτικός Μηχανικός