Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Euromedica

euromedica ygeia

ΟΜΟΡΦΑ ΕΠΕΡΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΕΤΟΥΤΕΣ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

Περιμένοντας τις άγιες ημέρες των Χριστουγέννων, ημέρες αγάπης, χαράς και ελπίδας, ξεκινήσαμε το εορταστικό μας πρόγραμμα στις 10/12/19 και το ολοκληρώσαμε στις 19/12/2019 με τη συμμετοχή πολλών παιδιών και εκπαιδευτικών.
Ξεκινήσαμε με την αφήγηση “του μικρού Kοκκινολαίμη” του Τζαν Φέρνλι. Τα παιδιά συγκινήθηκαν πραγματικά με τη γενναιοδωρία του υπέροχου αυτού μικροσκοπικού ήρωα που πρόσφερε απλόχερα από την καρδιά του. Μιλήσαμε για την αξία της προσφοράς και της αγάπης και στη συνέχεια κατασκευάσαμε τον κοκκινολαίμη με απλά φυσικά υλικά, με τα οποία τα παιδιά πραγματικά ενθουσιάστηκαν και χάρηκαν με την ψυχή τους.
Τη δεύτερη ημέρα ο ζεστός χώρος του αναγνωστηρίου έγινε ένα εργαστήρι δημιουργίας. Με άκουσμα χριστουγεννιάτικα τραγούδια από όλη την Ελλάδα, οι μικροί μας ενθουσιώδεις φίλοι έπλασαν με τα χεράκια τους, με χαρά και δεξιοτεχνία το χριστόψωμο και τις παραδοσιακές γευστικές κουλούρες. Στη συνέχεια τις μεταφέραμε στο φούρνο. Ώσπου να ψηθούν εξελίχθηκε μια ωραία συζήτηση για τα ήθη και τα έθιμα του δωδεκαήμερου του τόπου μας και πάνω σε μια σελίδα χαρτιού και τα παιδιά αποτύπωσαν με όμορφα λόγια και ζωγραφιές τί σημαίνει για αυτά η γιορτή των Χριστουγέννων. Έγινε ένα υπέροχο γιορτινό κολάζ, που μαζί με τις κουλούρες, τα πήραν μαζί τους με τη χαρά και την ικανοποίηση ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους.
Συνεχίσαμε την επόμενη μέρα με δράση που θέμα είχε τα δώρα των μάγων στον νεογέννητο Χριστό. Η γεωλόγος Κωνσταντίνα Γκίκα, υπεύθυνη του γεωπάρκου, έδειξε στα παιδιά στον χάρτη την πορεία των μάγων προκειμένου να φτάσουν να προσκυνήσουν τον Χριστό και να του προσφέρουν τα δώρα τους. Τους μίλησε για τον χρυσό, το πολύτιμο αυτό μέταλλο, την προέλευσή του, τη χρησιμότητά του, τη θεραπευτική του αξία και τόνισε ότι συμβολίζει τη βασιλεία και την αρετή. Ακόμα για το λιβάνι, την αρωματική αυτή ρητίνη, ένα πολύ ανθεκτικό δέντρο, που φύεται ακόμα και στη ρίζα ενός γκρεμού και συμβολίζει τη θεότητα, την αθανασία και την προσευχή. Τη σμύρνα, τον μικρό αυτό ακανθώδη θάμνο με πολλές χρήσεις στην κοσμητολογία, στη θεραπεία παθήσεων ακόμα και στην ταρίχευση των νεκρών, το οποίο θεωρούνταν και πανάκεια. Ένα φυτό που συμβόλιζε τη θνησιμότητα και τον θάνατο. Τα παιδιά άκουσαν με πολύ προσοχή και έκαναν πολλές ερωτήσεις, καταλαβαίνοντας ότι μόνο τόσο πολύτιμα δώρα θα έπρεπε να προσφερθούν στο Θείο Βρέφος, στον πολύτιμο για όλους μας θεάνθρωπο. Στη συνέχεια οι υπεύθυνες του Εθνικού πάρκου της Βόρειας Πίνδου Στέλλα Ζέρβα και Χρύσα Μωυσιάδη έδειξαν στα παιδιά τον τρόπο να φτιάξουν καταπληκτικές κάρτες, πήλινα στολίδια και τάρανδους.
Οι δράσεις συνεχίστηκαν με την αφήγηση της όμορφης χριστουγεννιάτικης ιστορίας “Χιονίζει” του Eric Carle. Στη συνέχεια στολίσαμε μικρά δεντράκια με πολύχρωμες μπάλες και όμορφα λαμπερά αστέρια, με τη χαρά ζωγραφισμένη στα γλυκά προσωπάκια των παιδιών του Ειδικού δημοτικού σχολείου.
Μία ακόμα μέρα το αναγνωστήριο γέμισε με φωνές και γέλια με τους μικρούς μας φίλους να ακούνε με πολύ ησυχία την ιστορία “τι θα έκανα αν ήμουν Αι Βασίλης ”της Τατιάνας Ζωγράφου. Πραγματικά τους τράβηξε τόσο το ενδιαφέρον το πώς έβλεπαν και παρατηρούσαν αυτοί οι δύο μικροί ήρωες τον κόσμο. Ήρωες που μετέδωσαν στα παιδιά τόσο ευαίσθητα ζητήματα σχετικά με τη συμπόνια, τη φύση, τους πολέμους τους πολιτικούς, τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τόσα άλλα. Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση αναφορικά με τις λύσεις που θα έδιναν αν τους δινόταν η ευκαιρία για μία μέρα να ήταν Αι *Βασίληδες. Τα ερεθίσματα και τα μηνύματα που πήραν από την ιστορία τα είδαμε στο πολύχρωμο και ευφάνταστο κολάζ που δημιούργησαν σε σχήμα δέντρου, εκφράζοντας και τη δική τους άποψη για τόσο σοβαρά θέματα. Το κολάζ ήταν όλο χρώμα και συναίσθημα που βγήκε από τις ψυχούλες τους και τα χεράκια τους.
Η επόμενη δράση ήταν μία ακόμα αφήγηση του βιβλίου “ένα ελατάκι για τον Τάκη” του Ευγένιου Τριβιζά. Μία ακόμα γιορτινή και τρυφερή ιστορία που ευαισθητοποίησε και ευχαρίστησε τους μικρούς ακροατές. Μας δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουμε για τη σχέση και την αγάπη του ανθρώπου για τη φύση και την ομορφιά που βρίσκεται στα απλά και μικρά πράγματα. Ακολούθησε κατασκευή μοναδικών ημερολογίων, πραγματικών έργων τέχνης, με θέμα το «ελατάκι», που δουλεύτηκαν με δεξιοτεχνία και ζήλο από τα παιδιά.
Την τελευταία μέρα του προγράμματος κλείσαμε τις δράσεις με ένα ακόμα πετυχημένο και καλλιτεχνικό χριστουγεννιάτικο εργαστήρι. Η Βασιλική Ευταξία και η Χαρά Καραλιόλιου έφτιαξαν μαζί με τους μικρούς μας καλλιτέχνες πανέμορφα χαμογελαστά αγγελάκια και Αγιο- Βασιλάκια, στολίδια ξεχωριστά που θα κοσμήσουν τα δέντρα των παιδιών.
Ευχαριστούμε ολόψυχα τους μαθητές που συμμετείχαν με μεγάλο ενθουσιασμό, χαρά και δημιουργία καθώς και τους Διευθυντές και εκπαιδευτικούς των σχολείων, για την άψογη συνεργασία και το αμείωτο ενδιαφέρον τους στις δράσεις της Βιβλιοθήκης.
Ευχαριστούμε τις : κ.Κωνσταντίνα Γκίκα, κ.Στέλλα Ζέρβα, κ.Χρύσα Μωυσιάδου, κ.Χαρά Καραλιόλιου, κ.Βασιλική Ευταξία που με αστείρευτη όρεξη, απίστευτο μεράκι υλοποίησαν δράσεις, στο Χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα δίνοντας τεράστια χαρά στους μικρούς μας φίλους.
Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τους μόνιμους αρωγούς μας: Κώστα Μπαλιάμη για τη διάθεση των ξύλινων διακοσμητικών στοιχείων, τη βιομηχανία επεξεργασίας ξύλου ΓΙΩΤΑΣ ΑΕ για τη διάθεση ξύλινων πλακιδίων, τα φυτώρια Χάρη Παπανίκου για τη συλλογή, επεξεργασία και διάθεση υλικών του δάσους και το κατάστημα Αλέκας και Θεόδωρου Βασδάρη για την διάθεση κλωστών.
Για ακόμα μία χρονιά, μέσα από το χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα της βιβλιοθήκης, μας δόθηκε η ευκαιρία να ζήσουμε με τα παιδιά στιγμές μοναδικές και ξεχωριστές, ζεσταίνοντας τις καρδιές μας και γεμίζοντας μας με αισιοδοξία, ώστε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε με όρεξη, μεράκι και να προσφέρουμε ότι καλύτερο μπορούμε.
Ευχόμαστε Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και ελπίδα στις καρδιές μας.

Δείτε ακόμα