Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Euromedica

euromedica ygeia

ΜΙΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΤΩΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Η χειμερινή περίοδος του χιονοδρομικού κέντρου της Βασιλίτσας ξεκίνησε ανεπίσημα με τις πρώτες νιφάδες χιονιού. Τους τελευταίους μήνες πλανάται, με τη συμβολή επιφανών πολιτευτών της πόλης μας, η στρεβλή εντύπωση ότι ο κυρίαρχος αποσταθεροποιητικός παράγοντας των τουριστικών δραστηριοτήτων στον ορεινό όγκο των Γρεβενών είναι οι πρόσφυγες, ” λόγω έλλειψης κλινών και υποβάθμισης της περιοχής”, παρουσιάζοντας έτσι μια αδιέξοδη κατάσταση.
Αρχικά, ως προς την υποβάθμιση του ορεινού μας όγκου και του χιονοδρομικού, ξέρουμε πολύ καλά ότι άλλα είναι τα πραγματικά αίτια και όχι η εγκατάσταση προσφύγων ή, ακόμη, ο δημόσιος χαρακτήρας του. Έλλειψη υποδομών και κρατικών επιχορηγήσεων αναβάθμισης εδώ και δεκαετίες, συστηματική αμέλεια, απουσία κεντρικού σχεδιασμού και διαχείρησης μιας παρακμιακής κατάστασης από τους φορείς. Δείγμα της όλης κατάστασης είναι άλλωστε ότι η διοίκηση του χιονοδρομικού αντί να διορίζεται με εκλογές επιλέγεται από προκαθορισμένα πολιτικά στελέχη της εκάστοτε κυβέρνησης.
Δεν θα σταματήσουμε να το φωνάζουμε, ότι είναι συνειδητή επιλογή η υποβάθμιση του χιονοδρομικού κέντρου ώστε να εμφανισθεί σαν από μηχανής θεός ένας ιδιώτης και να το αγοράσει κοψοχρονιά, σύμφωνα με τη γνωστή και δοκιμασμένη συνταγή, με ότι επιπτώσεις μπορεί να χει αυτό για την πρόσβαση των Γρεβενιωτών λόγω κόστους, τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων και σε τελική ανάλυση το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας μας, των βουνών μας, στο όνομα του ιδιωτικού κέρδους και των επενδυτικών σειρήνων.
Σε αυτό το σημείο είναι που κουμπώνει η άλλη αιτία υποβάθμισης του ορεινού μας όγκου. Πάνω από 20 υδροηλεκτρικά φράγματα έχουν εγκριθεί στο μήκος του Αλιάκμονα και του Βενέτικου, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό μεταξύ Σπηλαίου και Τρικώμου, στο όνομα του ”επιχειρείν”, όπως επικαλούνταν ορισμένοι στο δημοτικό συμβούλιο των Γρεβενών, και της ”πράσινης ανάπτυξης”, η οποία θα επιφέρει τη λεηλασία του φυσικού μας πλούτου και τη μαύρη προοπτική σε οποιαδήποτε ανθρωπογενή δραστηριότητα πέριξ του ποταμού. Και σαν να μην έφτανε αυτό έρχονται οι άδειες παραγωγής αιολικής ενέργειας, με χαρακτηριστικές αυτές στην περιοχή της Βασιλίτσας(!) να βάλουν ταφόπλακα στην υποβάθμιση και ακεραιότητα των βουνών μας, όπως και δεκάδων άλλων και να κατοχυρώσουν, μέσω των πριμοδοτημένων και ανεξέλεγκτων Α.Π.Ε., την ενεργειακή μας εξάρτηση και φτώχεια.¬¬
Όσο λοιπόν κάποιοι αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους στους πρόσφυγες και αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα ως αίτια στρουθοκαμηλίζοντας για να αποφύγουν να έλθουν αντιμέτωποι με τις ευθύνες τους, εμείς οφείλουμε να πάρουμε ξεκάθαρη θέση σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα όπως είναι το προσφύγικο. Για το λόγο αυτό, υπερασπιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις τη διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης για τους πρόσφυγες, απεγκλωβίζοντας, ταυτόχρονα, την κοινωνία των Γρεβενών από την παρουσιαζόμενη ως αδιέξοδη κατάσταση, μέσω των παρακάτω προτάσεων:

-Αξιοποίηση των ευρωπαικών πόρων από το ίδιο το κράτος χωρίς τη μεσολάβηση των Μ.Κ.Ο. Δημιουργία κρατικών υποδομών και ύπαρξη σταθερού εργατικού δυναμικού για την κάλυψη των αναγκών των προσφύγων σε παιδεία και υγεία καθώς και για την κατανομή και εγκατάστασή τους στη χώρα.

-Σταδιακή εγκατάσταση των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό της πόλης αλλά και των χωριών σε ενοικιαζόμενες κατοικίες αλλά και αξιοποίηση των παρατημένων και εγκαταλελειμμένων δημόσιων κτιρίων, με διπλό όφελος, τη συντήρηση και επανοικειοποίηση τους.

lesxi ergasias

Φυσικά, επειδή το προσφυγικό δε συνιστά απλώς ένα τεχνοκρατικό ζήτημα, η παράλληλη οικοδόμηση σχέσεων αλληλεγγύης με αυτούς τους κατατρεγμένους ανθρώπους, ο αγώνας για ανοιχτά σύνορα και τη κατάργηση της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε.-Τουρκίας, που έχει μετατρέψει τη χώρα σε ένα απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης εγκλωβισμού, διαλογής και επαναπροώθησης προσφύγων, μια αποθήκη ψυχών και κυρίως η ανάδειξη και πάλη ενάντια στα πραγματικά αίτια των προσφυγικών ροών που φέρουν τη σφραγίδα των πολεμικών σχεδιασμών του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε. και των μεγάλων δυνάμεων αλλά και τη συνενοχή της δικής μας κυβέρνησης που παραχωρεί γη και ύδωρ για τις επιδιώξεις τους είναι ο μόνος τρόπος να αντικρίσουμε θαρρετά το τεράστιο αυτό κοινωνικό ζήτημα και να διεκδικήσουμε με κοινούς αγώνες μια καλύτερη προοπτική τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για εμάς τους ίδιους.

Λέσχη Εργασίας Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Γρεβενών

Δείτε ακόμα