Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΑ 1728μ. (VIDEO)

Εκεί όπου (2-8 Νοεμβρίου 1940) άρχισε η τελική πρώτη νικηφόρα αντεπίθεση, ανεπιστρεπτί, του Ελληνικού Στρατού ενάντια της 3ης Ιταλικής Μεραρχίας Αλπινιστών JULIA και της ολικής συντριβής αυτής.

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιος Κασαπίδης και ο Αντιπεριφεριάρχης Περιφερειακής ενότητας Γρεβενών κ. Ιωάννης Γιάτσιος, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Έφεδρων Αξιωματικών Γρεβενών , τον Διοικητή του 586 ΤΠ Αντισυνταγματάρχη Κωνσταντίνο Κούτρα και τον Προϊστάμενο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γρεβενών, διοργάνωσαν επίσκεψη μαθητών, στο ύψωμα Αννίτσα όπου το 1982 ανεγέρθη από τον Σύνδεσμο Τραυματιών Πολεμιστών Οπλιτών Γρεβενών, μνημείο υπέρ των Πεσόντων Γρεβενιωτών κατά τον ΕλληνοΪταλικό πόλεμο 1940-41.
Το πρωί της Τρίτης 19 Νοεμβρίου 2019, οι μαθητές του 1ου Λυκείου Γρεβενών συνοδευόμενοι από τον Διευθυντή και τους καθηγητές τους, επισκέφτηκαν το Μνημείο που βρίσκεται σε υψόμετρο 1728 μέτρων..
Στα καθαγιασμένα χώματα με το ιερό αίμα των ηρώων Ελλήνων Στρατιωτών με δέος, συγκίνηση, βουρκωμένα μάτια και εθνική υπερηφάνεια οι μαθητές έψαλαν των Εθνικό Ύμνο κατά την έπαρση της Ελληνικής Σημαίας στις σκεπασμένες με ομίχλη και παγωμένο αγέρα κορυφές της ΠΊΝΔΟΥ, κατέθεσαν δάφνες υποκλινόμενοι στο μεγαλείο των Ελλήνων του 1940, τιμώντας με την παρουσία τους τους Πεσόντες Γρεβενιώτες κατά τον ΕλληνοΪταλικό πόλεμο 1940-41 και στο πρόσωπο αυτών όλους τους νεκρούς Έλληνες Στρατιώτες αυτής της περιόδου.
Οι μαθητές ενημερώθηκαν από τον Αντισυνταγματάρχη Κωνσταντίνο Κούτρα, Διοικητή του 586 ΤΠ, για τα ιστορικά Γεγονότα της Μάχης της Πίνδου 1940, τις ενέργειες των μονάδων του Ελληνικού Στρατού (Ταξιαρχία Ιππικού) ενάντια στη 3η Ιταλική Μεραρχία Αλπινιστών JULIA και για την σπουδαιότητα των μαχών στα βουνά των Γρεβενών για τη συνολική έκβαση του πολέμου.
Στη συνέχεια, στους μαθητές και τους συνόδους καθηγητές τους, έγινε παρουσίαση του Μνημείου από τον Πρόεδρο των Εφέδρων Αξιωματικών Γρεβενών κ. Στέργιο Β. Παπαστεργίου, κατά την οποία μέσα από τα Μαρμάρινα στοιχειά του μνημείου αναλύθηκε η εξέλιξη των γεγονότων και τονίστηκε ο ρόλος και η συνεισφορά των κατοίκων των όμορων χωριών των Γρεβενών προς τον Ελληνικό Στρατό.
Ο Αντιπεριφεριάρχης Γρεβενών κ. Ιωάννης Γιάτσιος απεύθυνε σύντομο χαιρετισμό προς τους μαθητές, ευχαριστώντας τους και τονίζοντας την σπουδαιότητα του Μνημείου και την προσπάθεια ανάδειξης και προβολής της τοπικής μας ιστορίας , αλλά και την αξία της γνώσης της τοπικής μας ιστορίας.
Στο τέλος της επίσκεψης όλοι οι μαθητές και οι λοιποί παραβρισκόμενοι έβγαλαν αναμνηστικές φωτογραφίες στο ομιχλώδες ύψωμα της Αννίτσας, μπροστά στο Μνημείο, αποθανατίζοντας και κρατώντας ανεξίτηλη στη μνήμη τους αυτήν την ιστορική στιγμή.

Τέτοιες δράσεις είναι αξιέπαινες και τις έχει ανάγκη σήμερα η νεολαία μας.
Αξίζουν συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία στον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Κασαπίδη, στον Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής ενότητας Γρεβενών κ. Ιωάννη Γιάτσιο και σε όλους τους συνδιοργανωτές και κυρίως στους μαθητές και τους καθηγητές τους.

https://www.youtube.com/embed/1mU83Zu9kqo