Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Συμπαράσταση στους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους

Συμπαράσταση στους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους που τσακίζονται από τους εμποροβιομήχανους του κλάδου, κυβέρνηση και ΕΕ

«Οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι για άλλη μια χρονιά βρίσκονται έρμαια στις ορέξεις των βιομηχάνων γάλακτος και μεγαλεμπόρων που παίρνουν το αιγοπρόβειο γάλα με “ανοικτή τιμή”, χωρίς να γνωρίζουν οι κτηνοτρόφοι το τελικό ποσό που θα πάρουν και πότε θα το πάρουν, μάλιστα σε μια χρονιά που υπάρχουν δυνατότητες, λόγω έλλειψης παραγωγής, να υπάρξουν καλύτερες τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα, αναπληρώνοντας σε ένα βαθμό τη χασούρα των προηγούμενων χρόνων.

Επιπλέον οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι έχουν να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος παραγωγής, την άγρια φορομπηχτική πολιτική, τις αθρόες εισαγωγές αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων που επιβάλλει η ΕΕ.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα των αντιαγροτικών πολιτικών που εφάρμοσαν διαχρονικά όλες μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις, με όποιο πρόσημο και αν είχαν, μονοκομματικές ή συνεργασίας, σοσιαλδημοκρατικές, αριστερές ή φιλελεύθερες. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της “ελεύθερης οικονομίας της αγοράς”, δηλαδή της πλήρους ασυδοσίας των εμποροβιομηχάνων.

Καμία αυταπάτη δεν πρέπει να υπάρξει για το ρόλο και της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, που έπιασε το νήμα από εκεί που το είχε αφήσει η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει το δρόμο της διαχείρισης της ΚΑΠ, η οποία αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα του νέου αφηγήματος της «ανάπτυξης για όλους» που παραμυθιάζει η σημερινή κυβέρνηση.

Πάγιος στόχος των πολιτικών της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ που υπηρέτησαν και υπηρετούν με ζήλο η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα του ευρωμονόδρομου είναι η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής, του ζωικού κεφαλαίου, σε λίγους μεγαλοαγρότες – μεγαλοκτηνοτρόφους και στους μονοπωλιακούς ομίλους του κλάδου. Η εξασφάλιση υψηλής κερδοφορίας των βιομηχανιών γάλακτος, αγροτικών προϊόντων, των μεγαλεμπόρων και τραπεζιτών από τη μία και από την άλλη η άγρια εκμετάλλευση των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, με στόχο το ξεκλήρισμά τους από τη γη τους.

Το ΚΚΕ καλεί όλους τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, όσους πλήττονται από την πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης, να μη δείξουν καμία ανοχή στην κυβέρνηση της ΝΔ, να μη μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια. Να οργανώσουν την πάλη τους μέσα από τους αγροτοκτηνοτροφικούς συλλόγους, μαζί με το οργανωμένο αγωνιστικό αγροτικό κίνημα, την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και να διεκδικήσουν:

  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές παραγωγού για όλα τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που απαντάει στην επίθεση μεγαλεμπόρων και βιομηχάνων στη λογική “των ανοικτών τιμών”, που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα αφήνουν ένα εισόδημα με το οποίο θα μπορούν οι αγροτικές οικογένειες να ζουν με αξιοπρέπεια και να μπορούν να συνεχίζουν να καλλιεργούν τα χωράφια τους, να ταΐζουν τα ζώα τους. Άμεση πληρωμή όλων των παραγωγών από τους εμπόρους, με την παράδοση των προϊόντων τους. Άμεση αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές, φτηνό αγροτικό ρεύμα και νερό όπως στους βιομηχάνους. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και μέσα, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε σπίτια και χωράφια και των άλλων χαρατσιών. Κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής (εγγειοβελτιωτικά, οδοποιίας, αντιπλημμυρικών).
  • Με ευθύνη του κράτους να γίνονται οι έλεγχοι, τα εμβόλια, η σήμανση. Άμεσα μέτρα αντιμετώπισης των ζωονόσων. Φραγμός στις αθρόες εισαγωγές και ελληνοποιήσεις.
  • Αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει και να αποζημιώνει στο 100% τις απώλειες από νόσους των ζώων και τα άλλα φαινόμενα και την παραγωγή και το κεφάλαιο. Όχι στα σχέδια ιδιωτικοποίησης της ασφάλισης που προωθούν οι μεγαλοαγρότες.
  • Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ και των περικοπών στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο.

Το ΚΚΕ καλεί τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα από τα δεινά που τους προσφέρει η καπιταλιστική ανάπτυξη και που δεν είναι ούτε συγκυριακά, ούτε προσωρινά αλλά μόνιμα. Το μέλλον τους βρίσκεται σε ένα δρόμο ανάπτυξης που θα σχεδιάζεται και στηρίζεται κεντρικά με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Χρειάζεται άλλη εξουσία, στα χέρια των εργατών και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο, όπου θα είναι εξασφαλισμένα, για τους αγροτοκτηνοτρόφους, η εργασία τους, η υγεία τους, οι συνθήκες διαβίωσής τους και δεν θα εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες, από τις ορέξεις των εμποροβιομηχάνων, τις αστικές κυβερνήσεις και τα κόμματα των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων.

Με την εθελοντική ένταξη των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων στον παραγωγικό συνεταιρισμό θα οργανώσει την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, με αξιοποίηση όλων των σύγχρονων επιστημονικών μεθόδων και τεχνολογιών, με την απαραίτητη κατανομή επιστημονικού, μηχανολογικού και εργατικού δυναμικού, ώστε η παραγωγή να καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες όλου του λαού με ποιοτικά και φτηνά προϊόντα».

4/10/2019

Κομματική Οργάνωση Δεσκάτης του ΚΚΕ.