Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Euromedica

euromedica ygeia

Λάμπρος Χατζηζήσης: ζητάμε ένα πρόγραμμα, στήριξης των ορεινών περιοχών

Η τοποθέτηση του Λάμπρου Χατζηζήση  κατα την επίσκεψη του υφυπουργού αγροτικής ανάπτυξης στα Γρεβενά

 

Με την ιδιότητα του περιφερειακού συμβούλου Δυτικής Μακεδονίας σας καλωσορίζω στον όμορφο νομό μας λέγοντάς σας εξαρχής ότι οι προσδοκίες μας από σας είναι μέγιστες δεδομένου ότι ως βουλευτής διπλανού μας νομού , των Τρικάλων, σίγουρα αντιλαμβάνεστε πλήρως τα προβλήματα και τον πόνο μας , και άρα εύκολα μπορείτε να δρομολογήσετε λύσεις.
Ο νομός μας κ. υπουργέ είναι ορεινός. Βάση της οικονομίας του είναι ο πρωτογενής τομέας . Η γεωργοκτηνοτροφία είναι η κύρια απασχόληση μεγάλου μέρους του πληθυσμού, κυρίως των χωριών μας που όμως εξαιτίας της μικρής προσόδου ερημώνουν πληθυσμιακά και αφανίζονται επαγγελματικά.
Κάτι πρέπει να κάνουμε , να αξιοποιήσουμε τον φυσικό μας πλούτο ,αυτόν δηλαδή της ιδιαίτερης ποιότητας των προϊόντων μας αναδυκνύοντάς τα και τοποθετόντας τα στην αγορά αντίστοιχα και ανάλογα.
Θα θέλαμε από σας να φροντίσετε ο καταναλωτής να πληρώνει και να αγοράζει ακριβώς αυτό που η ετικέτα αναγράφει το οποίο ακριβώς να βρίσκεται μέσα στη συσκευασία.
Φέτος κύριε υπουργέ η αγορά από ότι φαίνεται θα πληρώσει πιο καλά το αιγοπρόβειο γάλα σε επίπεδο τιμής. Αυτό σημαίνει ότι όλη η αλυσίδα θα κινηθεί καλύτερα δεδομένο ότι γύρω από τον κτηνοτρόφο κινούνται 20 ακόμα επαγγέλματα. Η τιμή όμως από μόνη της θεωρώ ότι δεν φθάνει. Θα πρέπει ο κτηνοτρόφος να βοηθηθεί και από την πολιτεία σε επίπεδο ασφαλιστικών και φορολογικών ελαφρύνσεων, σε περαιτέρω ενισχύσεις κλπ. Συγκεκριμένα σήμερα από το βήμα αυτό θα ήθελα να προτείνω
-Δημιουργία πλαισίου ενισχύσεων των ορεινών γεωργοκτηνοτρόφων στη λογική του νόμου περί μέτρων στήριξης για τα μικρά νησιά του Αγαίου. Καν. (ΕΕ) αριθμ. 229/2013
Σύμφωνα με τα παραπάνω οι κτηνοτρόφοι θα μπορούσαν να ενισχυθούν μέσω οπεκεπε με 8 λεπτά ανά κιλό γάλακτος. Παρακαλούμε δηλαδή και ζητάμε ένα αντίστοιχο πρόγραμμα, στήριξης των ορεινών περιοχών.

– Απαγόρευση στη διαδικασία προσφορών ποπ προϊόντων στα σούπερ μάρκετ.
– Θα πρέπει να βρεθεί τρόπος η υπερπροσπάθεια των κτηνοτρόφων, που λογιστικά μετατρέπεται σε κέρδος και φορολογείται να θεωρηθεί όπως στην πραγματικότητα είναι ζημία και να αποφορολογηθεί.
– Επίσης θα πρέπει να εντατικοποιηθεί η βοήθεια σε επίπεδο υποδομών. Αναφέρομαι στον εξηλεκτρισμό, στην αγροτική οδοποιία , στον χρόνο έγκρισης και υλοποίησης των σχεδίων βελτίωσης κλπ.
– Στελέχωση της Διεύθυνσης Γεωργίας με Γεωπόνους και Κτηνιάτρους.
– Στο νομό μας υπάρχουν σε διάφορους χρόνους αιτήσεις παραγωγών για αποζημιώσεις εξαιτίας θεομηνιών . Επίσης ανείσπρακτες ενισχύσεις πολλών δικαιούχων δασικών προγραμμάτων. Θα παρακαλούσα για την γρήγορη διεκπεραίωσή τους.
– Στο νομό μας απαιτείται η ορθολογική λειτουργία των ΤΟΕΒ. Θα παρακαλούσα σε σύντομο χρόνο να ξανασυναντηθούμε προκειμένου να επιλύσουμε το εν λόγο θέμα.
– Τελειώνοντας θα ήθελα να αναφέρω και να υπενθυμίσω εργαλεία βοήθειας στους παραγωγούς μας όπως αφορολόγητο πετρέλαιο, άτοκα δάνεια, προκαταβολική χορήγηση ενισχύσεων, μειωμένο φπα, αδασμολόγητα αυτοκίνητα και αγροτικά μηχανήματα, αφορολόγητα αποθεματικά επενδύσεων κ.α.
– Ένταξη του νομού Γρεβενών (όλων των αιτούντων παραγωγών) στο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας δίνοντάς τους συντελεστή προτεραιότητας.
Κ. υπουργέ
Για άλλη μια φορά καλώς ήρθατε στο νομό μας και εκ των προτέρων σας ευχαριστούμε για την προσπάθεια επίλυσης των θεμάτων που εγώ και οι άλλοι φορείς του νομού σας έχουν θέσει.