Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Euromedica

euromedica ygeia

«αγγίζω, μυρίζω, ακούω, κατανοώ»

Με το θέμα «αγγίζω, μυρίζω, ακούω, κατανοώ» ξεκίνησε και η τρίτη μέρα δράσεων στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών που παρακίνησε 31 παιδιά ηλικίας 6-12 ετών να συμμετάσχουν και να ζήσουν μαζί μας την ενδιαφέρουσα εμπειρία του εργαστηρίου. Εμψυχώτρια της ημέρας ήταν η εκπαιδευτικός, Ειρήνη Ντόνα η οποία συντόνιζε τις δραστηριότητες. Μετά την προσέλευση των παιδιών, ξεκινήσαμε τον περίπατό μας προς το «Άλσος Θεοδωρίδη» προκειμένου να γνωρίσουν και να απολαύσουν μικροί και μεγάλοι τη φύση, τον καθαρό αέρα, την ησυχία και την γαλήνη που αποπνέει ένα τέτοιο μέρος. Το κλίμα και ο χώρος ήταν κατάλληλος για να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά αναφορικά με το περιβάλλον και τη σημασία του και να αναγνωρίσουν είδη φυτών και δέντρων μέσω των αισθήσεων.

Η Ειρήνη μας ξενάγησε στον ανδριάντα του Θεόδωρου Θεοδωρίδη, του ανθρώπου που εμπνεύστηκε και υλοποίησε το υπέροχο δάσος της πόλης, για το οποίο είμαστε ευγνώμονες που δημιουργήθηκε. Αφού τα παιδιά ενημερώθηκαν για την ιστορία του δάσους, προχώρησαν στο θέατρο και ακροάστηκαν για μια στιγμή με κλειστά μάτια τους μοναδικούς ήχους της φύσης και εισέπνευσαν το καθαρό οξυγόνο.

Στη συνέχεια, κάτω από τον δροσερό ίσκιο των δέντρων η εμψυχώτρια διάβασε στους μικρούς μας ακροατές το εξαίσιο παραμύθι του Frederic Manson «Ο ζωγράφος του δάσους» το οποίο άκουσαν με πολλή προσοχή, είδαν και θαύμασαν τις υπέροχες εικόνες του και συζήτησαν τα μηνύματα του.

Έπειτα, περπατήσαμε στο δάσος ακούγοντας τους ήχους του, μυρίζοντας τα αρώματα της φύσης, μαζέψαμε ξύλα, καρπούς, κλαδιά, φλοιούς δέντρων και κάθε λογής υλικό που μας κινούσε το ενδιαφέρον. Τα ενώσαμε και φτιάξαμε ένα ευφάνταστο «μόμπιλ» του δάσους. Η όρεξη και ο ενθουσιασμός τους ήταν τόσος που στην συνέχεια τα παιδιά ζωγράφισαν υπέροχους πίνακες εμπνευσμένους από την ιστορία που άκουσαν και από τον χώρο που βρίσκονταν. Ήταν συγκινητικά τα μηνύματα που έγραψαν επάνω στους πίνακες και φάνηκε η αγάπη τους για το περιβάλλον.

Μια ακόμη συναρπαστική δράση τελείωσε με επιτυχία με τους μικρούς μας φίλους έχοντας αποκομίσει τις καλύτερες γνώσεις και εμπειρίες.

Ευχαριστούμε ολόψυχα την εκπαιδευτικό, Ειρήνη Ντόνα για την πολύτιμη βοήθειά της και για την συνεχή προσφορά της στις δράσεις της βιβλιοθήκης. Επίσης, ευχαριστούμε θερμά τις μητέρες, τις γιαγιάδες και τους παππούδες που με ευχαρίστηση και προθυμία μας βοήθησαν στην συνοδεία των παιδιών : Βάγια Μουσά, Γεωργία Αμανατιάδου, Θώμη Παπαθωμά, Ιωάννα Νταϊόγλου Μάρθα Πλιάτσικα, Νικολέτα Γεωργιάδου, Σουζάννα Κώττα, Πέτρος Σαρουσαββίδης και Φωτεινή Τζημοπούλου.