Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Η πανίδα του Εθνικού Πάρκου της Βόρειας Πίνδου και τα παραδοσιακά επαγγέλματα της περιοχής

Η πανίδα του Εθνικού Πάρκου της Βόρειας Πίνδου και τα παραδοσιακά επαγγέλματα της περιοχής αυτής ήταν τα θέματα δύο ακόμα δράσεων της ΔΗ.ΚΕ.ΒΙ. τα οποία μαγνήτισαν το ενδιαφέρον 42 μικρών μας φίλους που δήλωσαν συμμετοχή και παρευρέθηκαν με ενθουσιασμό σε αυτές.

Την πρώτη ημέρα οι υπεύθυνες του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, Χρύσα Μωυσιάδη και Στέλλα Ζέρβα τους μίλησαν και τους πρόβαλαν εικόνες της περιοχής του πάρκου της Βόρειας Πίνδου προκειμένου να γνωρίσουν την ποικιλότητα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.

Στη συνέχεια, παρουσίασαν και εξήγησαν στα παιδιά τα παραδοσιακά επαγγέλματα της Βόρειας Πίνδου συσχετίζοντας αυτά με την σημερινή εποχή. Η έκπληξη των παιδιών ήταν μεγάλη όταν μεταφερθήκαμε στο χώρο με τις μικρές λαογραφικές συλλογές της πόλης, όπου ενημερώθηκαν για τα εργαλεία και τα χρηστικά αντικείμενα που ήταν απαραίτητα στους επαγγελματίες παλαιότερων εποχών. Ο ενθουσιασμός ήταν ζωγραφισμένος στα πρόσωπά τους και παρακολουθούσαν με προσοχή τον κ.Φώτη Δημόπουλο που τους εξηγούσε με λεπτομέρεια όλα όσα έβλεπαν. Στην πορεία, δόθηκαν φύλλα εργασίας από τις εμψυχώτριες και τα παιδιά δούλεψαν με πολλή όρεξη και μεράκι.

Τη δεύτερη μέρα, αφιερώθηκε στην πανίδα του Πάρκου της Βόρειας Πίνδου. Τα παιδιά γνώρισαν την πλούσια και άγρια πανίδα του Εθνικού Πάρκου, αλλά και τα προστατευόμενα είδη του. Ακολούθησε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, έπαιξαν το παιχνίδι με τις κάρτες που είχε στόχο να μαντέψουν ποιο ζώο περιγραφόταν και ακολούθησε ζωγραφική με σκίτσα των άγριων ζώων του Πάρκου, τα οποία έκοψαν και κόλλησαν σε ένα μεγάλο κολάζ μαζί με φυσικά υλικά του δάσους.

Τα παιδιά απόλαυσαν πραγματικά και τις δυο δράσεις βλέποντας, μαθαίνοντας, παίζοντας με κέφι και συνεργατικότητα. Το εργαστήριο έδωσε το κίνητρο στα περισσότερα παιδιά να δανειστούν πολλά βιβλία σχετικά με το θέμα.

Ευχαριστούμε ολόψυχα τις υπεύθυνες του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, Χρύσα Μωυσιάδη και Στέλλα Ζέρβα για την πολύτιμη βοήθειά τους στην υλοποίηση της δράσης. Επίσης, ευχαριστούμε θερμά τον Φώτη Δημόπουλο που αφιέρωσε τον χρόνο του για την εξαιρετική ξενάγηση που μας χάρισε!