Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Πως απεντάχθηκαν έργα ύψους 25 εκατ. ευρώ στο Δήμο Γρεβενών την περίοδο 2015-2017

Πως απεντάχθηκαν έργα ύψους 25 εκατ. ευρώ στο Δήμο Γρεβενών την περίοδο 2015-2017

-Η ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ της πόλης και των χωριών

– ΟΥΤΕ ένα έργο σε εβδομήντα…χωριά του Δήμου.

– Η ΑΠΑΞΙΩΣΗ των πολιτών, η «διάλυση» του Δημοτικού Συμβουλίου από τη “γνωστή παρέα”.

– Η «ΔΙΑΜΑΧΗ» για τις αντιδημαρχίες και η λογική της «παρέας».

Μια χαμένη πενταετία για το Δήμο Γρεβενών φθάνει στο τέλος της. Η αυτοδιοικητική περίοδο 2014-2019 θα μείνει στην ιστορία, όπως ακριβώς χαρακτηρίζεται σχεδόν από το σύνολο των πολιτών μας.

                Η πενταετία της απραξίας, της ατολμίας.

                Η εγκατάλειψη τόσο της πόλης όσο και των Κοινοτήτων είναι ήδη καταγεγραμμένης στην συνείδηση των Δημοτών μας.

                Στο σύνολο -σχεδόν- των χωριών του Δήμου μας ΟΧΙ μόνον εκτελέστηκε ΕΝΑ ΕΡΓΑ αλλά δεν συντηρήθηκαν και τα υπάρχοντα.

                Τώρα, προεκλογικά άρχισαν να σκαλίζουν δρόμους και πλατείες προκαλώντας την θυμηδία των πολιτών. Η συνταγή «Μαυρογιαλούρου» δεν αγγίζει την κοινωνία.

ΤΟΝ Σεπτέμβρη του 2014 ξεκίνησε μια συλλογική προσπάθεια στο Δήμο Γρεβενών ώστε να αναζητηθούν, να προωθηθούν και να επιλυθούν μια σειρά από μεγάλα και σημαντικά προβλήματα.

Η Τοπική Κοινωνία, στις εκλογές της 19ης Μαιου του 2014 <<έδωσε μια καθαρή εντολή>> στην τότε νέα Δημοτική Αρχή να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές σε όλους τους τομείς του Δήμου.

ΣΤΑ αστικά θέματα της πόλης των Γρεβενών, στα προβλήματα των Κοινοτήτων, στην λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου, στον πολιτισμό, στην καθαριότητα, στην ύδρευση, στη συνεργασία με τους Τοπικούς Φορείς και φυσικά στην προώθηση έργων 25.000.000 ευρώ που βρισκόταν στο τελικό σχέδιο υλοποίησης παρά τα  όποια προβλήματα των μελετών.

Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ

Εξ αρχής όμως διεφάνη πως η συλλογική λειτουργία της πλειοψηφίας των είκοσι δημοτικών συμβούλων υπολειτουργούσε και |<<αντικαταστάθηκε>> σιγά σιγά από μια παρέα(Τριγώνης-Αδάμος κτλ).Αυτό επισημάνθηκε στο Γ.Δασταμάνη , με την επισήμανση πως”αν προχωρήσει η ακύρωση της λειτουργίας των είκοσι δημοτικών συμβούλων από μια ”παρέα”αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες τόσο στην λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου όσο κυρίως στην Τοπική Κοινωνία και κατ’επέκταση στην αναπτυξιακή πορεία του Δήμου Γρεβενών.Όπως και έγινε.

Έτσι, ήδη από το πρώτο εξάμηνο αυτής της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής, διεφάνη πως η <<ορμή>>της ανανέωσης αντικαταστάθηκε από μια παρέα και έναν μηχανισμό διαχείρισης ζητημάτων μικρής σημασίας για τους Δημότες.Επικράτησε το σύνθημα <<ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ>>με αποτέλεσμα εκατοντάδες πολίτες και φορείς Σωματείων να αποχωρούν αγανακτισμένοι και μάλιστα χωρίς επιστροφή από τα γραφεία του Δήμου.

ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣ ΣΕ ΤΕΛΜΑ

Από το καλοκαίρι του 2015 άρχισε να προβληματίζεται σχεδόν το σύνολο των δημοτικών Συμβούλων.<<Όλοι>>περίμεναν ένα θαύμα, ώστε να αλλάξει η λογική του δόγματος πως <<δεν υπάρχουν λεφτά>>.Να αναλάβει πρωτοβουλίες ο Γ.Δασταμάνης και  να αντιληφθεί πως χωρίς την συνεργασία με την κυβέρνηση, τον Βουλευτή, τον Περιφερειάρχη, και χωρίς τις προσωπικές επισκέψεις στην Αθήνα ο Δήμος θα οδηγηθεί στην διαχείριση μικροέργων και στην απαξίωση. Η ρήξη, σε μεγάλο βαθμό, του Γ.Δασταμάνη με τον Περιφερειάρχη και τον τοπικό βουλευτή έφερε σε ακόμη δυσκολότερη θέση την Δημοτική Αρχή.

Η ΑΠΕΝΤΑΞΗ ΕΡΓΩΝ ΥΨΟΥΣ 25.000.000 ΕΥΡΩ

Μετά από όλα αυτά ήρθε και η απένταξη έργων από την Περιφέρεια ύψους (περίπου)25.000.000 ευρώ, όπως ο Δρόμος Γρεβενών -Βασιλίτσας, του Αστεροσκοπείου και άλλων μεγάλων έργων υποδομής.Η απένταξη, σύμφωνα με τον Γ.Δασταμάνη οφειλόταν στις ημιτελείς μελέτες.Όμως δεν έγινε γνωστή ούτε μια προσπάθεια βελτίωσης των μελετών ή εκπόνηση νέων.Έτσι ο Δήμος Γρεβενών έμεινε έξω από τις εντάξεις αυτών των μεγάλων έργων.

ΣΤΗΝ, πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου επικρατούσε πράγματι μια κατήφεια και μια απογοήτευση.Έτσι ο Τριγώνης, επισκέφθηκε τον Γ.Παπαδόπουλο λέγοντας το περίφημο τότε:<<Αυτοί είναι όλοι…κες…Να τα αναλάβουμε όλα εμείς…>>

Μέσα σε ευτό το κλίμα, ο Γ.Δασταμάνης ζήτησε καταρχήν τις παραίτησεις και των οχτώ αντιδημάρχων.Στη συνέχεια ανακάλεσε τα όσα είπε και ζήτησε άμεσα προτάσεις  από όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους και τους αντιδημάρχους ώστε <<να προχωρήσουμε σε ένα νέο ξεκίνημα>>.Επί δύο μήνες δεν υπήρξε ούτε μια πρόταση εκτός αυτών του Γ.Παπαδόπυλου που δημοσιεύουμε στη συνέχεια.

ΟΙ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ

ΕΝΑ δημοσίευμα τότε στην ιστοσελίδα kozan.gr ανέφερε πως Τριγώνης και Αδάμος ζήτησαν από τον Γ.Δασταμάνη την διαγραφή του Γ.Παπαδόπουλου.Έτσι άρχισε να καλλιεργείται και σε άλλους δημοτικούς συμβούλους αυτή η ”γραμμή”.Ήδη στην πόλη και στα χωριά είχε απαξιωθεί πλήρως αυτή η Δημοτική Αρχή

ΟΙ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥ Γ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ,Γ.ΛΕΤΣΙΟΥ, Α.ΤΣΑΚΣΤΑΡΑ ΚΑΙ Α.ΤΣΕΝΗ

ΜΕΤΑ την κατάθεση προτάσεων , του Γιάννη Παπαδόπουλου και την <<άρνηση όλων των άλλων αντιδημάρχων να καταθέσουν γραπτώς τις απόψεις τους>>, άρχισε να λειτουργεί ”το σύστημα Δασταμάνη”στην κατεύθυνση διαγραφών. Υπέρμαχοι αυτών των διαγραφών ήταν ο Χ.Τριγώνης, ο Α.Αδάμος, ο Χ.Πέτρου και ο Ζ.Κιάκας.Να σημειώσουμε πως όλοι οι παραπάνω Δημοτικοί εξελέγησαν τελευταίοι ή περίπου τελευταίοι. Όμως διατήρησαν τις Αντιδημαρχίες για 5 χρόνια με τους δύο τελευταίους οι αμοιβές τους να πλησιάζουν τα 100.000 ευρώ στην πενταετία.

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Οι επιπτώσεις αυτών των διαγραφών δεν είχαν μόνον ως αποτέλεσμα την μειοψηφική εκλογή  Πρόεδρου, αλλά κυρίως να χαθεί από το Σώμα η δυναμική, η πολυφωνία και η αξιοπιστία στην Τοπική Κοινωνία σε βάρος της λύσης των τοπικών προβλημάτων

Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ του Δημοτικού Συμβουλίου από την ημέρα των διαγραφών έως και σήμερα είναι γνωστή και φανερή σε όλους τους δημότες.Δυστυχώς ο Δήμος Γρεβενών με ευθύνη αυτής της ”παρέας”, βρίσκεται σήμερα σ’ αυτό το επίπεδο.Οι περισσότεροι κοινοτάρχες δικαίως διαμαρτύρονται οτι στα χωριά τους δεν έγινε ΟΥΤΕ ένα έργο. Οι εκπρόσωποι φορέων αισθάνονται απογοητευμένοι και η Τοπική Κοινωνία παραμένει αγανακτισμένη και οργισμένη.

ΤΩΡΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΙ..

Τον τελευταίο μήνα αυτή η Δημοτική Αρχή φωτογραφιζόταν… με εργολάβους και υπογράφει <<συμβάσεις>>, και σκαλίζει  δρόμους και πλατείες.Υπόσχεται ‘έργα”…και κατέρχεται στις ερχόμενες Δημοτικές εκλογές με το μέγα ερώτημα της κοινωνίας:”Όταν ο Γ.Δασταμάνης δεν συνεργάστηκε με τους δικούς του Δημοτικούς Συμβούλους,διέγραψε πέντε από αυτούς, τώρα με το σύστημα της απλής αναλογικής με ποιούς και πως άραγε θα συνεργαστεί;”

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ ΑΥΤΗ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

Σε κάθε περίπτωση αυτή η πενταετία αποτελεί ένα παράδειγμα προς αποφυγή για τους επόμενους δημάρχους και τα δημοτικά συμβούλια.

Αυτή η απερχόμενη Δημοτική Αρχή, κάτω από την γενική κατακραυγή της κοινωνίας φεύγει άλλα αφήνει πίσω ανοιχτές πληγές. Οι αναχωρητές σε λίγο καιρό θα αποτελούν παρελθόν.

Η Νέα Δημοτική αρχή, όποια και αν είναι αυτή, θα κληθεί μέσα από συνεργασίες να επουλώσει αυτές τις ανοιχτές πληγές, τόσο στην πόλη όσο και στα χωριά.