Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Παρουσίαση βιβλίου του Νίκου Τακόλα «ΟΙ 32 ΩΡΕΣ ΤΗΣ ΘΕΑΣ»

H νουβέλα «ΟΙ 32 ΩΡΕΣ ΤΗΣ ΘΕΑΣ», του Νίκου Τακόλα, προέκυψε ως βραβείο λογοτεχνικού διαγωνισμού, των εκδόσεων ΕΝΤΥΠΟΙΣ. Πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο βιβλίο εποχής. Εκτείνεται στην πολεμική περίοδο της Θεσσαλονίκης από το 1915, ως τη μεγάλη πυρκαγιά τον Αύγουστο του 1917. Η πόλη ζει μια τρυφηλή ζωή στα καφε-σαντάν και στα καφε-αμάν, σε εμπύρετη πολεμική αναμονή, ενώ κοντά της διεξάγονται αιματηρές μάχες. Και δω ένας εξ αρχής καταδικασμένος έρωτας προσπαθεί επίμονα να ανθήσει. H παράξενη Αυγερινή Γιαννακού, καθηγήτρια Γαλλικών και πιάνου, γόνος αριστοκρατίας στα τριάντα της, πολιορκείται από τον ΜορίςΝτιμόν, Γάλλο αξιωματικό που είναι σφοδρά ερωτευμένος μαζί της, μα εκείνη δεν ενδίδει. Μια άλλη μοιραία γυναίκα, η Σιμόν, διεκδικεί τον Μορίς. Πολεμικός κλοιός στην πόλη και μια ερωτική εκκρεμότητα συνυπάρχουν, ως στοιχεία ενδυνάμωσης ενός αερικούπάθους. Η κορύφωση του βιβλίου συντελείται με τις 32 ώρες της καταστροφικής πυρκαγιάς του 1917, που μέσα από το θάνατο ωθεί τη ζωή σε μια αίσθηση πνευματικά ανώτερη. Μια θέωση.

Ο Νίκος Τακόλας γεννήθηκε στη Λάρισα, με καταγωγή από το χωριό Αβδέλα Γρεβενών. Έζησε τα σχολικά χρόνια στα Γρεβενά. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο ΑΠΘ. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές σε ενεργειακά και οικονομικά πεδία στο εξωτερικό. Ζει στη Θεσσαλονίκη.

Στη λογοτεχνία εμφανίστηκε με τη συλλογή Διηγημάτων «Το Κρυμμένο Αριστούργημα του Ζοζέφ Ινεμπράο», 2011. Ακολούθησε το μυθιστόρημα «Το Πέρασμα του Αρμένιου», 2014 (βραβείο των εκδόσεων Πηγής) και η συλλογή «Το Κάστρο της Νιφάδας» 2016, δείγμα μαγικού ρεαλισμού. Οι «32 ώρες της Θεάς», είναι βραβευμένο έργο του 2018. Έχει τιμηθεί, επίσης, με πολλά βραβεία σε Διαγωνισμούς Διηγήματος. Κριτικές και διηγήματά του δημοσιεύονται σε λογοτεχνικά περιοδικά, όπως στο Διάστιχο, Βακχικόν, ΕΝΕΚΕΝ, fractalart.gr κλπ. Το έργο του το διακρίνουν ο διεισδυτικός και ο μαγικός ρεαλισμός. Στο παρελθόν ασχολήθηκε με κριτική κινηματογράφου και πολιτικό δοκίμιο. Γράφει άρθρα λογοτεχνικής κριτικής, οικονομικά, οικολογικά και επιστημονικά.