Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, Ευκαιρία για την Πόλη μας

Για το θέμα της συνένωσης του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας με το Πανεπιστήμιο και τις επιδράσεις που θα έχει στους μαθητές αλλα και στην τοπική κοινωνία μίλησε ο πρόεδρος του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ με έδρα τα Γρεβενά  κ.Γιώργος Κοντέος στο greveniotis.gr

 

κ.Κοντέο, το τελευταίο διάστημα είδαμε πολλές αντιδράσεις τόσο στον έντυπο αλλα και στον ηλεκτρονικό τύπο, ποια είναι η άποψή σας για τις εξελίξεις στο ζήτημα της συνένωσης Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας;

Καταρχάς θα πρέπει να πούμε ότι η δημιουργία του νέου Ιδρύματος είναι ένα γεγονός ιστορικής σημασίας για ολόκληρη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Στο πλαίσιο της συνολικής αναδιάταξης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα δημιουργείται στην περιοχή μας ένα μεγάλο Πανεπιστήμιο, με πολλά τμήματα εξακτινωμένα σε όλες της πόλεις της Περιφέρειας. Αυτό σημαίνει ότι οι ευεργετικές αναπτυξιακές επιδράσεις που θα επιφέρει η λειτουργία του Πανεπιστημίου θα διαχέονται ισόρροπα σε όλη την Περιφέρεια. Με το νέο νόμο θεωρώ ότι αίρονται παθογένειες του παρελθόντος και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας θα μπει δυναμικά στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας αλλά θα έχει επίσης μέγεθος ικανό ώστε να έχει και σημαίνουσα διεθνή παρουσία.

Πιο ειδικότερα για την περιοχή των Γρεβενών, ποιες είναι οι εξελίξεις και οι προοπτικές;

ΣταΓρεβενά, όπως φαίνεται στο σχέδιο νόμου, δημιουργούνται τρία τμήματα: Το τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, το τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης και το τμήμα Μάρκετινγκ. Τα δύο πρώτα είναι άμεσης λειτουργίας ενώ το τρίτο θα λειτουργήσει ένα χρόνο μετά, δηλαδή από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021. Στην ουσία το τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων είναι μετεξέλιξη σε επίπεδο Πανεπιστημικού Τμήματος του ήδη υπάρχοντος τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων. Με απλά λόγια κρατήσαμε στα Γρεβενά το τμήμα που ήδη έχουμε, αναβαθμισμένο σε Πανεπιστημιακό Τμήμα και αυτό νομίζω ότι είναι μια τεράστια επιτυχία η οποία δεν προέκυψε τυχαία, αλλά ήρθε μέσα από διεκδίκηση στην οποία βεβαίως κάποιοι έπαιξαν ρόλο. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στον βουλευτή του νομού και στους φορείς της πόλης των Γρεβενών οι οποίοι συντονισμένα ενήργησαν ώστε να έχουμε αυτό το θετικό αποτέλεσμα.

Υπάρχει όμως ένα ζήτημα που τίθεται σχετικά με τη δημιουργία Τμημάτων και όχι Σχολής.

Η δημιουργία Σχολής είναι ένα ζήτημα που βλέπω να τίθεται αυτές τις μέρες και πράγματι είναι κάτι που θα ήθελα να αναφερθώ, καταθέτοντας την άποψή μου, αν θέλετε βλέποντας τα πράγματα «από μέσα». Καταρχήν θα μου επιτρεψετε να αναφερθώ με απλά λόγια στο τι σημαίνει «Σχολή». Τα Πανεπιστήμια διαρθρώνονται σε Σχολές στις οποίες ανήκουν τα επιμέρους τμήματα. Η Σχολή Οικονομικών Επιστημών που θα συγκροτηθεί στο νέο Πανεπιστήμιο θα έχει οκτώ τμήματα, τέσσερα στην Κοζάνη, τρία στα Γρεβενά και ένα στην Καστοριά. Τα μέλη των τμημάτων εκλέγουν τον Κοσμήτορα της Σχολής και στη συνέχεια συγκροτείται η Κοσμητεία η οποία αποτελείται από τον Κοσμήτορα, τους προέδρους των τμημάτων, εκπρόσωπο των ΕΔΙΠ, των φοιτητών κλπ. Πρόκεται για ένα όργανο που συνεδριάζει συνήθως σε διάστημα ενός ή δύο μηνών και εξετάζει ζητήματα όπως π.χ. η έγκριση μητρώου του ΑΠΕΛΛΑ για κάποιο από τα τμήματα. Πρέπει να επισημάνω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των θεμάτων των τμημάτων αποφασίζεται στα τμήματα. Το τμήμα είναι η βασική ακαδημαϊκή μονάδα. Οι φοιτητές εισάγονται σε τμήμα, φοιτούν σε τμήμα, αποφοιτούν από τμήμα. Προσωπικά αποδίδω ελάχιστη σημασία στο που συνεδριάζει η Σχολή και οπωσδήποτε δεν τίθεται θέμα να «υφαρπαγεί» ένα τμήμα από μια πόλη επειδή δεν έχει έδρα σχολής. Ας χαρούμε την επιτυχία της λειτουργίας Πανεπιστημιακών τμημάτων στην πόλη των Γρεβενών για πρώτη φορά.

Σχετικά με τον αριθμό εισακτέων μπορούμε να περιμένουμε αύξηση; Και ένα ερώτημα σχετικά με τις υποδομές, είναι επαρκείς για την φιλοξενία και λειτουργία των νέων τμημάτων;

Προφανώς περιμένουμε αύξηση του αριθμού εισακτέων και κυρίως αύξηση του αριθμού των φοιτητών που πραγματικά θα μένουν στην πόλη. Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να επισημάνουμε το ότι θα πρέπει και η πόλη με ποικίλους τρόπους να ανταποκριθεί στην πρόκληση του αυξημένου αριθμού φοιτητών. Σε ότι αφορά στις υποδομές μας, είναι απόλυτα βέβαιο ότι επαρκούν για τη φιλοξενία και τη λειτουργία των νέων τμημάτων. Προβλήματα που έχουν προκύψει στις εγκαταστάσεις μας βρίσκονται στο στάδιο της επίλυσης. Πιο συγκεκριμένα, για τα προβλήματα που οι βροχές έχουν δημιουργήσει σε σημεία των κτιρίων έχει εγκριθεί από τη Σύγκλητο του ΤΕΙ κονδύλιο για την αποκατάσταση των ζημιών και σύντομα πιστεύω ότι δεν θα έχουμε πλέον ζητήματα. Είναι ιδιαίτερα θετικό επίσης το γεγονός ότι αποκτούμε εστία με 65 κρεβάτια μετά από την θετική κατάληξη των σχετικών διαδικασιών. Πάντως, σε κάθε περίπτωση θα απαιτηθεί νέο προσωπικό, τόσο ακαδημαϊκό όσο και διοικητικό και θα πρέπει να αναμένουμε στο επόμενο διάστημα και βεβαίως μετά την ψήφιση του νόμου να «προικίσει» θα έλεγα το υπουργείο τα τμήματά μας με νέες θέσεις.

Ποια είναι με μία φράση η τοποθέτησή σας συνολικά για τις εξελίξεις; Σαν συμπέρασμα;

Τα Γρεβενά αποκτούν για πρώτη φορά Πανεπιστημιακά Τμήματα τα οποία με τη συνδρομή όλων, ακαδημαϊκής κοινότητας και τοπικής κοινωνίας, θα παίξουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Θεωρώ ότι είναι μια κατάκτηση της τοπικής κοινωνίας και ένα γεγονός που πρέπει να δίνει χαρά και ελπίδα σε όλους, ότι ανοίγουν νέες προοπτικές.