Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΥΣΟΞΥΛΑ

Με έκπληξη διαβάσαμε την αφίσα που δημοσιεύτηκε στα ΜΜΕ ,στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και φιγουράρει σε κολώνες της ΔΕΗ και στις πόρτες των καφενείων των τοπικών κοινοτήτων του δήμου Γρεβενών και αφορά πρόσκληση σε δημόσια διαβούλευση για «την επίλυση προβλημάτων ξύλευσης ατομικών αναγκών».

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ,η συντονιστική επιτροπή προέδρων τοπικών κοινοτήτων και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Για να μην υπάρχει παραπληροφόρηση και προς αποφυγή παρεξηγήσεων θεωρήσαμε σκόπιμο να ενημερώσουμε τους κατοίκους των τοπικών κοινοτήτων που κλήθηκαν να συμμετέχουν στη διαβούλευση για τα παρακάτω:

Η συντονιστική επιτροπή των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων του δήμου Γρεβενών συστήθηκε από 42 προέδρους τον Αύγουστο του 2018. Σκοπός της ,να υπερασπίσει στις αρμόδιες υπηρεσίες και τους θεσμικούς παράγοντες του νομού, την ομόφωνη απόφαση που έλαβε μετά από συνέλευση (και με τους 42 προέδρους παρόντες) ,η οποία είχε ως εξής: «αρνούμαστε να αναθέσουμε σε ιδιωτικά συνεργεία υλοτόμων την εργασία της κοπής των καυσοξύλων ατομικών αναγκών μέσα στα δημόσια δάση ,παρά τις πιέσεις Δ/νσης Δασών και της Αποκεντρωμένης» Σημειωτέον ότι από τη θεσμική μας ιδιότητα ως πρόεδροι έχουμε τόση δικαιοδοσία στο δημόσιο δάσος ,όση και ο κάθε πολίτης που διαβάζει σήμερα αυτές τις γραμμές.

Εξυπακούεται ,ότι η επιτροπή διαλύθηκε από τη στιγμή που έπαψαν να υπάρχουν οι λόγοι για τους οποίους συστήθηκε, ήτοι από τη στιγμή που 25 από τους 42 προέδρους προέβησαν στην εγκατάσταση συνεργείων υλοτόμων στα δημόσια δάση των χωριών τους όπως τους υπέδειξε η Δ/νση Δασών και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση.Τα συνεργεία αμοίφθηκαν για την εργασία τους από τους κατοίκους.

Ωστόσω, 13 από τους εναπομείναντες πορέδρους των τοπικών κοινοτήτων –οι επαναστάτες όπως μας αποκαλούσαν- συνεχίζουμε κατά μόνας ακόμη και σήμερα τον αγώνα που ξεκινήσαμε, μιας και οι κάτοικοι των δικών μας χωριών δεν πήραν ποτέ ξύλα. Για μας δεν εκδόθηκε η περιβόητη ρυθμιστική διάταξη.

Στις 10/12/2018 ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Φάμελος έλαβε επιστολή υπογεγραμμένη από 13 προέδρους Τοπικών Κοινοτήτων και πιστέψτε μας, έχει πλήρη επίγνωση για το τι συνέβει φέτος με τα καυσόξυλα στα Γρεβενά. Τώρα ,σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ως κύριος φορέας για τη διαχείριση των δημοσίων δασών της χώρας, διαβάστε την απάντησή του και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.

Για το θέμα ευελπιστούμε ότι θα επιληφθεί ο επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης στον οποίο έγινε καταγγελία και θα αποδώσει τις αντίστοιχες ευθύνες στα πλαίσια της δικαιοδοσίας του.

Αναφορικά με το ποια συντονιστική επιτροπή προέδρων φέρεται να οργανώνει την διαβούλευση και από ποιους αυτή απαρτίζεται δεν μπορούμε να γνωρίζουμε. Εκείνο που μπορούμε να πούμε όμως με βεβαιότητα είναι ότι εμείς δεν διοργανώσαμε και δεν δώσαμε ποτέ τη συγκατάθεσή μας για μια τέτοια εκδήλωση.

Θεωρούμε τουλάχιστον φαιδρό και υποκριτικό στις αρχές της άνοιξης και αφού περάσαμε το βαρύτερο χειμώνα των τελευταίων ετών , να καλούμε τους κατοίκους των χωριών σε διαβούλευση για τα καυσόξυλα ,όταν το ίδιο το κράτος τους εξανάγκασε προηγουμένως να τα πληρώσουν αδρά στους εμπόρους ξυλείας.

Και με ποιον; Με την περιφερειακή αρχή που πρωτοστάτησε στην προσπάθεια της Αποκεντρωμένης να μας επιβάλλουν τους ιδιώτες υλοτόμους.

Ξεχάσατε συνάδελφοι πρόεδροι τη συνάντηση στο γραφείο του Περιφερειάρχη που υποτίθεται ότι μας κάλεσε για να μας βοηθήσει , στην ουσία όμως είχε καλέσει και το συντονιστή της αποκεντρωμένης για να μας πείσει ότι τα συνεργεία υλοτόμων είναι το καλύτερο για τους κατοίκους;

Ξεχάσατε στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου όταν η κ. Ζεμπιλιάδου έθεσε επερώτηση για το θέμα την αποχώρηση του περιφερειάρχη ;

Δεν είναι αρμόδιοι. Έτσι μας είπαν…και έτσι είναι .

Η περιφέρεια δεν έχει διοικητική αρμοδιότητα επί της διαχείρισης των δημοσίων δασών.

Κι εμείς δεν έχουμε αρμοδιότητα ποιος όμως μας ακούει;

Υπάρχει άλλωστε και κάτι άλλο που έχουμε όλοι οι αιρετοί είτε υπηρετούν στον Α΄ή Β΄βαθμό Τοπικής Αυτ/σης, είτε στη Βουλή των Ελλήνων απέναντι στους πολίτες που λέγεται ηθική υποχρέωση .

Ηθική υποχρέωση απέναντι σ’ εκείνους που μας εμπιστεύτηκαν να τους εκπροσωπήσουμε και να ενεργήσουμε προς το συμφέρον τους. Εξάλλου, αυτό δεν είναι η δημοκρατία;

Που ήταν οι τοπικοί παράγοντες όταν ο νομός τέθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με θερμοκρασίες επί ένα μήνα στους -20C ;

Σκέφτηκε κανείς ότι υπάρχουν 17 χωριά χωρίς καυσόξυλα που ασφυκτυούν οικονομικά προσπαθώντας να βρουν τρόπους να θερμάνουν τα σπίτια τους;

Σκέφτηκε κανείς ότι ανάμεσά τους υπάρχουν άποροι, ανήμποροι, άρρωστοι που δεν είχαν τρόπο να ζεσταθούν;

Ποιος από όλους παρενέβη στο υπουργείο;

Κανείς βέβαια. Αφέθηκαν στο έλεος του Θεού και των καιρικών συνθηκών. Και τώρα, βαδίζοντας προς την επροεκλογική περίοδο……. τώρα που αυτή η λαίλαπα πέρασε , ενημερώθηκε διαβάζουμε ο περιφερειάρχης για τα προβλήματα που δημιούργησε ο νέος τρόπος προμήθειας καυσοξύλων και θα παλέψει για τα δίκαια αιτήματά τους…

Πλανόνται πλάνην οικτρά αυτοί που νομίζουν ότι ο κόσμος βλέπει αυτό που φαίνεται και όχι αυτό που πραγματικά συμβαίνει.

Είμαστε πεπεισμένοι, ότι ακόμη και στο πιο απομακρυσμένο σημείο των Γρεβενών, δεν υπάρχει κάτοικος που να μην έχει καταλάβει τι έγινε φέτος με τα καυσόξυλα.

Και επειδή δεν θα παραστούμε στη διαβούλευση, για όσους επιθυμούν να μας επισκεφτούν κατά την προεκλογική περίοδο «μολών λαβέ» εκεί θα είμαστε!!!

 

Καλύβας Ανδρέας (πρόεδρος Κηπουρείου)

Γκιουζέλης Αθανάσιος (πρόεδρος Κρανιάς)

Μήτσαλος Στέργιος (πρόεδρος Αλατόπετρας)

Ματέρης Χαράλαμπος (πρόεδρος Πηγαδίτσας)

Τσιουμπέρη Μερόπη (πρόεδρος Δοτσικού)

Μπάτζιος Κων/νος (πρόεδρος Σιταρά)

Αναστασίου Χρήστος (πρόεδρος Προσβόρου)

Τσιφόπουλος Νικόλαος (πρόεδρος Ροδιάς)

Πολύζος Χρήστος (πρόεδρος Κοσματίου)

Γκουντρομίχος Κων/νος (πρόεδρος Μοναχιτίου)

Γιαννούλης Δημήτριος (πρόεδρος Καλλιθέας)

Μπούσιος Χριστόδουλος (πρόεδρος Τρίκορφου)

Σιακαβάρας Παναγιώτης (πρόεδρος Φιλιππαίων)