Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Φέτος, για πρώτη φορά, εορτάστηκε η Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς με εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ελλάδα την περίοδο 8-21 Οκτωβρίου 2018. Στόχος ήταν η ανάδειξη της επιστήμης της Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης και η σημαντική της συνεισφορά στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Τις δράσεις συντόνισαν από κοινού η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο Σύλλογος Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και το Ελληνικό Τμήμα του ICOM, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Γρεβενών σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη το Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018 «δημιούργησε» ένα εργαστήριο συντήρησης σε χώρο της βιβλιοθήκης και οι επισκέπτες μυήθηκαν στα μυστικά του αθέατου αυτού επαγγέλματος. Το προσωπικό της υπηρεσίας παρουσίασε στους επισκέπτες, με βιωματικό και διαδραστικό τρόπο, το σημαντικό έργο της συντήρησης. Στο εργαστήριο υπήρχε μικροσκόπιο όπου συντηρητές της Υπηρεσίας έδειξαν πως γίνεται ο καθαρισμός ενός χάλκινου αντικειμένου, αλλά και σπασμένα αγγεία που συγκολλήθηκαν από τα παιδιά που συμμετείχαν. Οι επισκέπτες γνώρισαν και τα εργαλεία του συντηρητή αλλά και τα χρώματα που χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση των εικόνων. Ταυτόχρονα υπήρχαν προβολές παρουσιάσεων σχετικές με τη συγκόλληση ενός αρχαίου αγγείου και με την αποκόλληση και μεταφορά ενός ψηφιδωτού.
Ευχαριστούμε θερμά τον Διευθυντή της Βιβλιοθήκης κ. Σίμο Ζαγκανίκα για την παραχώρηση της αίθουσας εκδηλώσεων και το ευρύ κοινό που συμμετείχε και αγκάλιασε την εκδήλωση δίνοντάς μας ένα κίνητρο για τις επόμενες δράσεις μας.