Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Φιλοξενία προσφύγων στα Γρεβενά – Διαπιστώσεις και προβληματισμοί.

Η πολύπαθη περιοχή μας, με έντονα τα σημάδια της χρόνιας έλλειψης οποιασδήποτε μέριμνας και εκπόνησης συνολικού σχεδίου οργάνωσης και ανάπτυξης των παραγωγικών της δυνάμεων, αντιμετωπίζει πρόσθετα και το βάρος της κατά καιρούς έλευσης προσφύγων και μεταναστών στις ξενοδοχειακές μονάδες του ορεινού όγκου της περιοχής, διαλύοντας έτσι τον τουριστικό της ιστό και αφαιρώντας με τρόπο καταλυτικό την υπερπολύτιμη συνεισφορά του στην οικονομική της βάση.
Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι είναι πλήρως κατανοητό το γεγονός ότι οι τοπικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κάτω από το βάρος των συνεχόμενων ζημιογόνων χρήσεων, με χρέη προς Τράπεζες και Δημόσιο, αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν στα βασικά λειτουργικά τους έξοδα, οδηγήθηκαν στο να επιλέξουν μεταξύ της φιλοξενίας των προσφύγων και των αναγκαστικών κατασχέσεων η πλειστηριασμών.
Είναι όμως επίσης αδιαμφισβήτητο γεγονός το ότι με αυτόν τον τρόπο υπονομεύεται επικίνδυνα ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες της τοπικής οικονομίας και ανάπτυξης, που είναι ο ορεινός τουρισμός.
Αυτός ο τομέας, ο οποίος αποτελεί ίσως το ισχυρότερο brand name του νομού, δεν συμπεριλαμβάνει μόνο την οικονομική βιωσιμότητα των εμπλεκομένων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, αλλά ένα πολύ μεγαλύτερο και σημαντικότερο εύρος τοπικών οικονομικών δραστηριοτήτων οι οποίες επηρεάζονται αρνητικά από την κατάσταση που διαμορφώνεται με την φιλοξενία των προσφύγων.
Σίγουρα δεν παραβλέπουμε το γεγονός ότι η διοχέτευση των επιδομάτων σίτισης που λαμβάνουν οι πρόσφυγες θα διοχετευθεί στην αγορά των Γρεβενών.
Μακροπρόθεσμα όμως η πρόσκαιρη αυτή ωφέλεια πιστεύουμε πως θα υπερκεραστεί από την σημαντική υστέρηση στην προσέλευση επισκεπτών λογω έλλειψης διαθέσιμων καταλυμάτων, αλλά και λογω ύπαρξης προσφύγων στον ορεινό όγκο.
Η επιχειρούμενη δεύτερη κατά σειρά μεταφορά των –καλοδεχούμενων κατά τ’ άλλα- συνανθρώπων μας στις περιοχές των πανέμορφων ορεινών οικισμών μας, θα συνεχίσει να συντελεί στην πλήρη υποβάθμισή τους, με κόστος που αργά ή γρήγορα θα κληθούν να επωμιστούν οι ήδη επιβαρυμένοι συμπατριώτες μας που επιμένουν σε πείσμα των καιρών να ζουν και να δημιουργούν στον τόπο καταγωγής τους.
Οι λεπτομέρειες της νέας μετοίκησης γίνονται γνωστές σε μας με το σταγονόμετρο, αν και θα έπρεπε εδώ και καιρό να έχουν υποβληθεί στους τοπικούς φορείς εξουσίας της Περιφερειακής μας Ενότητας για αξιολόγηση.
Ένα στοιχείο το οποίο οφείλει να προβληματίσει όλους μας, είναι το γεγονός της επιλεκτικής πλέον και μη αναλογικής κατανομής των μεταναστών στην Δυτική Μακεδονία.
Από ότι διαφαίνεται, μέσα πράγματι από μικροπολιτικές επιδιώξεις των περιφερειακών αρχών οι οποίες ενισχύονται από την εκκωφαντική αφωνία των τοπικών αρχών, τα Γρεβενά φιλοξενούν για δεύτερη φορά πρόσφυγες, δημιουργώντας έτσι τετελεσμένα μια άδικη επαναλαμβανόμενη κατάσταση, κατάσταση την οποία αν αποδεχθούμε μοιρολατρικά καθιστούμε τα Γρεβενά τόπο αποθήκης ψυχών.
Τα Γρεβενά δεν ήταν ούτε στο δρόμο τους ούτε στις επιλογές τους για την διευθέτηση του μεταναστευτικού σχεδιασμού.
Διαπιστώνουμε με λύπη ότι στην πολιτική θεώρηση της κεντρικής εξουσίας υπάρχει σοβαρή έλλειψη ενός οργανογράμματος και ενός ρεαλιστικού επιχειρησιακού σχεδίου, γεγονός που μας καθιστά αδύναμους και ανήμπορους απέναντι σε τέτοιες επιλογές.
Οφείλουμε σαν τοπική κοινωνία να αφυπνιστούμε και να αναζητήσουμε τις δράσεις εκείνες οι οποίες θα δημιουργήσουν τις νέες προοπτικές της ορεινής οικονομίας με κέντρο την πόλη την Γρεβενών.
Πρέπει να εξευρεθεί και να υποστηριχτεί ένα νέο, σύγχρονο και αλληλοσυμπληρωματικό πρότυπο τοπικής ανάπτυξης το οποίο θα μας οδηγήσει μακριά από την βαλτώδη σημερινή κατάσταση.
Έστω και την ύστατη στιγμή κάνουμε έκκληση στην πολιτική ηγεσία της χώρας μας, στους εκλεγμένους αντιπροσώπους της και στους αυτοδιοικητικούς μας αιρετούς, να αντιληφθούν το μέγεθος του προβλήματος που δημιουργούν οι όποιες επιλογές τους και να προχωρήσουν συλλογικά και με διαφάνεια στις απαραίτητες διορθωτικές και ανταποδοτικές κινήσεις που θα συμβάλουν στην ανακούφιση του δοκιμαζόμενου τόπου μας.

 

Πρωτοβουλία για την Αναγέννηση και Ανάπτυξη των Γρεβενών

δειτε τη σελιδα μας στο facebook  grevenaforum