Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Δράσεις της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Γρεβενών

ΖΩΓΡΑΦΙΣΜΕΝΑ  ΔΕΔΟΜΕΝΑ: ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ

Μία ακόμη επιτυχημένη και ξεχωριστή δράση, η όγδοη κατά σειρά, έλαβε χώρα στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών με θέμα: <<Ζωγραφισμένα>> Δεδομένα: Έργα Τέχνης με όλες τις αισθήσεις. Από το πρωί, πολλοί μικροί φίλοι με μεγάλη ανυπομονεσία κατέκλυσαν τον αύλειο χώρο της βιβλιοθήκης.
Αρχικά, ο εθελοντής συντηρητής αρχαιοτήτων αλλά και καλλιτέχνης Κώστας Τζαναμπέτης έθεσε στα παιδιά μερικά ερωτήματα σχετικά με το ποια κριτήρια χρειάζεται να διαθέτει κάποιος ώστε να θεωρείται καλλιτέχνης και για το ποιος είναι ο ρόλος των αισθήσεων και των υλικών για την δημιουργία ενός καλλιτεχνικού έργου. Τα παιδιά άγγιξαν και δοκίμασαν όλα τα υλικά και εργαλεία που είχε φέρει μαζί του ο εθελοντής και θαύμασαν το αντίγραφο αγάλματος που είχε κατασκευάσει ο ίδιος.
Πειραματίστηκαν πάνω στο μάρμαρο προσπαθώντας να το σκαλίσουν και κατανόησαν τον τρόπο που δημιουργείται.Επίσης προσπάθησαν μέσω μιας λαβίδας να πιάσουν τις ψηφίδες, να τις τοποθετήσουν τη μία δίπλα στην άλλη, σχηματίζοντας εντυπωσιασμένα μία εικόνα. Επιπλέον προσπάθησαν να ζωγραφίσουν πάνω σε τελάρα ζωγραφικής που τους δόθηκαν. Μεγάλη εντύπωση τους προκάλεσαν κάποια κοχύλια, τα οποία παλιότερα χρησιμοποιούνταν ως παλέτες χρωμάτων. Τα παιδιά είχαν ακόμη την ευκαιρία να αγγίξουν τους πίνακες, τα ανάγλυφα και τις εικόνες αλλά και να μυρίσουν το ξύλο που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή τους. Πληροφορήθηκαν για τον τρόπο που μπορούν να δουλέψουν πάνω στο ξύλο και στο μάρμαρο.
Στη συνέχεια, χωρίστηκαν σε ομάδες και έφτιαξαν το δικό τους τοτέμ-ανθρώπινη φιγούρα- με απλά υλικά που τους δόθηκαν( ρολά κουζίνας, κύλινδροι από τόπια υφάσματος κ.α.). Ο εκπρόσωπος κάθε ομάδας παρουσίασε το δημιούργημα τους. Τα παιδιά εξέφρασαν πολλές ερωτήσεις και οι αισθήσεις τους βρίσκονταν συνεχώς σε εγρήγορση.
Στο τέλος της δράσης τους μικρούς μας φίλους τους περίμενε μια μεγάλη έκπληξη. Στο χώρο της βιβλιοθήκης δημιουργήθηκε ένα πανηγύρι με μουσική και χορό, στο οποίο τα παιδιά άκουσαν τα τραγούδια και χόρεψαν στους ήχους της μουσικής. Τα παιδιά μπόρεσαν επίσης να αφουγκραστούν τους ήχους που παράγουν τα μουσικά όργανα και να τα δοκιμάσουν, αφήνοντάς τους τις καλύτερες εντυπώσεις.
Μία ακόμη συναρπαστική δράση ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία. Ευχαριστούμε ολόψυχα τον εθελοντή Κώστα Τζαναμπέτη για την πολύτιμη προσφορά του, για την υλοποίηση της δράσης και τον Νέστορα Σταθόπουλο που βοήθησε επίσης στη δράση.

 

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ : ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑΩ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΜΕΝΑ

                                                            

Ένα ακόμη ενδιαφέρον και ενημερωτικό πρωινό της καλοκαιρινής εκστρατείας 2018 πέρασαν οι μικροί μας φίλοι που δήλωσαν συμμετοχή με θέμα <<Προστατευμένα δεδομένα : Τα δεδομένα που κρατάω μόνο για εμένα>>.

Η ψυχολόγος Φανή Κουλονίτσιου ξεκίνησε την ξεχωριστή αυτή δράση με ένα πρωτότυπο και διασκεδαστικό παιχνίδι γνωριμίας. Στη συνέχεια, αναπτύχθηκε συζήτηση για το τι είναι τα προσωπικά δεδομένα και πόσο σωστά πρέπει να τα διαχειριζόμαστε .

Όλα τα παιδιά συμμετείχαν ενεργά στη συζήτηση αποδεικνύοντας πόσο ενημερωμένα είναι.

Έπειτα τα παιδιά χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Σε κάθε ομάδα μοιράστηκε μια ιστορία κόμικς στην οποία αφηγούνταν οι λάθος επιλογές κάποιων παιδιών στο διαδίκτυο. Τα παιδιά παρακινήθηκαν να συμμετέχουν στην αφήγηση και να διατυπώνουν τη γνώμη τους σχετικά με τις επιλογές των ηρώων της κάθε ιστορίας.

Κάθε ομάδα παρουσίασε με ενθουσιασμό όσα είχε σκεφτεί και σημειώσει σχετικά με τις επιλογές των ηρώων της κάθε ιστορίας.

Στο τέλος της δράσης όλα τα παιδιά συγκεντρώθηκαν ξανά σε ένα κύκλο και διατυπώθηκαν ορισμένα τελικά συμπεράσματα σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο αλλά και τους τρόπους με τους οποίους οι κίνδυνοι αυτοί μπορούν να αποφευχθούν.

Μια ακόμη δημιουργική και ενδιαφέρουσα δράση έλαβε τέλος με τα παιδιά να έχουν προβληματιστεί σχετικά με τους κινδύνους του διαδικτύου αλλά και τη σωστή του χρήση.

Ευχαριστούμε θερμά την εθελόντρια – ψυχολόγο Φανή Κουλονίτσιου για την πολύτιμη προσφορά της .