Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Αμυγδαλιές: Τίμησαν τους άμαχους νεκρούς της ναζιστικής θηριωδίας

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 8 Ιουλίου επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων, για τους οχτώ άμαχους νεκρούς της ναζιστικής θηριωδίας του ολοκαυτώματος του χωριού μας στις 7 Ιουλίου 1944.
Στην σύντομη ομιλία του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αργύρης Καραλιόλιος τόνισε:
«Σήμερα είναι ημέρα τιμής και μνήμης. Τιμούμε τους 8 νεκρούς χωριανούς του ολοκαυτώματος της ναζιστικής θηριωδίας.
Την Πέμπτη 7 Ιουλίου 1944 ξημερώνει μια «μαύρη» μέρα για το χωριό μας. Οι Γερμανοί καταφθάνουν στο σχεδόν έρημο από κατοίκους χωριό, αφού η πλειοψηφία των κατοίκων κρύφτηκε στα γύρω δάση και αμέσως αρχίζουν να καίνε σπίτια και αποθήκες. Αφού πρώτα προέβησαν σε ένα άγριο πλιάτσικο, σε τρόφιμα, ρούχα και ζώα, στη συνέχεια κάψανε τα περισσότερα σπίτια και αποθήκες του χωριού και μαζί το Σχολείο και το Κοινοτικό Κατάστημα. Μαζί κάψανε ζωντανούς μέσα στα σπίτια τους και τρεις χωριανούς, τους:
1) Αικατερίνη Ζεμπίλη
2) Ευδοκία Λιάκα
3) Πέτρος Λιάκας
Λίγο έξω από το χωριό σκότωσαν και τους:
1) Μαρία Λιάκα
2) Βασιλική Δροβατζήκα
3) Δημήτριος Μπαχτσεβάνος
4) Κυριάκος Οικονόμου
5) Στεριανή Σαμαρά
Η σημερινή εκδήλωση γίνεται για να τιμήσουμε τους 8 άμαχους νεκρούς του ολοκαυτώματος, αλλά και για να μην ξεχνάμε ότι ο ρατσισμός και ο εθνικισμός οδηγούν πάντα στο φασισμό και στον πόλεμο. Αθάνατοι.»
Την εκδήλωσή μας τίμησαν ο αντιδήμαρχος κ. Καλόγηρος Στέργιος, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Παλάσκας Κώστας, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Μπουρέλας Κώστας και αρκετοί κάτοικοι του χωριού, ενώ ο βουλευτής κ. Μπγιάλας που απουσίαζε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων απέστειλε χαιρετιστήριο μήνυμα. Τους ευχαριστούμε πολύ όλους!
Εδώ μπορείτε να δείτε ένα βίντεο:

Ο πρόεδρος του Συλλόγου
Αργύρης Καραλιόλιος