Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΜΑΝΟΥΣΑΚΕΙΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΕΣΚΑΤΗΣ

Με ένα κομψό και καλαίσθητο περίπτερο, το Μανουσάκειο Επαγγελματικό Λύκειο Δεσκάτης συμμετείχε στην έκθεση μαθητικών έργων των ΕΠΑ.Λ. Δυτικής Μακεδονίας, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 21 Ιουνίου στο Εκθεσιακό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας στα Κοίλα Κοζάνης. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ημερίδας με θέμα «Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας: Προοπτικές στη Δυτική Μακεδονία» που διοργάνωσε η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας.
Στο περίπτερο του ΕΠΑ.Λ Δεσκάτης εκτέθηκαν καινοτόμα projects και δράσεις των μαθητών του σχολείου που υλοποιήθηκαν από τους τομείς Οικονομίας –Πληροφορικής – Γεωπονίας και Ηλεκτρολογίας, έχοντας ως στόχο την καλλιέργεια, την προώθηση και την ανάπτυξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στους μαθητές, και με κύριο άξονα την αξιοποίηση των φυσικών πόρων και δυνατοτήτων της περιοχής της Δεσκάτης. Τα projects και οι δράσεις που παρουσιάστηκαν στην έκθεση ήταν τα εξής:

Α/Α ΤΟΜΕΑΣ ΔΡΑΣΗ ΕΡΓΟ ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ
1. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Αποτίμηση εφαρμογής της Α΄ φάσης Μαθητείας του Μανουσάκειου Ε.ΠΑΛ. Δεσκάτης σε εργοδότες και μαθητευόμενους Συνεντεύξεις
εμπλεκομένων • Βίντεο
2. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ –ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ (κοινή δράση) Μεταποίηση, τυποποίηση και προώθηση τοπικών αγροτικών προϊόντων 1. Μαρμελάδα (μήλο-πορτοκάλι)
2. Μαρμελάδα (μήλο-ρόδι)
3. Κομπόστα (μήλο-κανέλα)
4. Γιαούρτι πρόβειο παραδοσιακό
5. Κουλουράκια- κριτσίνια • Προωθητικό σταντ με τυποποιημένα προϊόντα
• Αφίσα-φυλλάδιο
• Βίντεο
3. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Προώθηση θρησκευτικού τουρισμού στο Δήμο Δεσκάτης 1. Χάρτης θρησκευτικής διαδρομής
2. Παραγωγή διαφημιστικού εντύπου
3. Παραγωγή εμπορικής εκπτωτικής κάρτας επισκέπτη και ειδικού εμπορικού σήματος επαγγελματία • Προωθητικό έντυπο
• Βίντεο
• Εκπτωτική κάρτα επισκέπτη
• Ειδικό εμπορικό σήμα
επαγγελματία
4. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Συμμετοχή στο διεθνή διαγωνισμό νεανικής επιχειρηματικότητας Young Business Talents (για 3 έτη) 1. 4μηνη εκπαίδευση μαθητών στον προσομοιωτή Διοίκησης Επιχειρήσεων Praxis MMT (λογισμικό εκπαίδευσης 3ης γενιάς) με δημιουργία –διαχείριση εικονικών επιχειρήσεων από τους μαθητές
2. Πρόκριση και διάκριση στην τελική φάση του διαγωνισμού
3. Απονομή διπλωμάτων συμμετοχής του φορέα υλοποίησης • Βίντεο
• Βραβείο διάκρισης
• Διπλώματα συμμετοχής
5. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Εγκατάσταση και λειτουργία Μετεωρολογικού σταθμού στο Μανουσάκειο ΕΠΑ.Λ. Δεσκάτης με μετρήσεις πραγματικού χρόνου προσβάσιμες από το διαδίκτυο 1. Εγκατάσταση απαραίτητου Υλικού
2. Ασύρματη διασύνδεση του υλικού με κατάλληλο λογισμικό επεξεργασίας δεδομένων
3. Διάθεση των μετρήσεων σε μετεωρολογικό ιστότοπο πρόγνωσης καιρού στις Η.Π.Α (https://www.wunderground.com/ )
4. Διασύνδεση των προγνώσεων και των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο με τον ιστότοπο (http://1epal-deskat.gre.sch.gr ) και τη ηλεκτρονική εφημερίδα του σχολείου (http://e-palmoi.blogspot.com/)
• Βίντεο
6. Α΄ ΤΑΞΗ Διερεύνηση της περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών της Α΄ τάξης του Μανουσάκειου ΕΠΑ.Λ. Δεσκάτης Στατιστική επεξεργασία • Βίντεο

Η παρουσία του σχολείου, χάρη στις καινοτόμες προτάσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα, προκάλεσε το αυξημένο ενδιαφέρον όλων για τις δυνατότητες της επαγγελματικής εκπαίδευσης στο πλαίσιο κατάρτισης, προώθησης και συνεργασίας της μαθητικής επαγγελματικής κοινότητας. Το περίπτερο του Μανουσάκειου Επαγγελματικού Λυκείου Δεσκάτης επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν σ΄ αυτό ο Υφυπουργός Παιδείας, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Γρεβενών, στελέχη και Διευθυντές Εκπαίδευσης σχολείων της Δυτικής Μακεδονίας, εκπαιδευτικοί καθώς και πλήθος μαθητών και γονέων.
Η έκθεση στέφθηκε από επιτυχία. Έχοντας τη συμμετοχή όλων των ΕΠΑ. Λ. της Δυτικής Μακεδονίας, έδωσε την ευκαιρία στα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς να παρουσιάσουν τα έργα και τις δράσεις τους, να επικοινωνήσουν αλλά και να ανταλλάξουν ιδέες και παραστάσεις, προωθώντας την εξωστρέφεια των σχολείων, σημαντική για την Επαγγελματική Εκπαίδευση.