Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

«Καλώς ήρθατε στα Γρεβενά, τη χώρα των μανιταριών!»

Αγαπητοί συμπολίτες,
Όλοι μαζί, με κοινή προσπάθεια, καταφέραμε μετά από 20 χρόνια δράσης και δημιουργίας να κερδίσουμε αβίαστα την πρωτοκαθεδρία της μανιταροφιλίας και μανιταρογνωσίας στη χώρα μας και να συνδέσουμε τον τόπο μας, τα Γρεβενά, με τα μανιτάρια. Στη συνείδηση όλων των Ελλήνων τα Γρεβενά είναι συνώνυμα….

με τα μανιτάρια και αντιστρόφως! Σε ερώτημα που απύθυηνε ο δημοσιογραφος Χρήστος Γρίδας (Κ-28) στους γονείς των νεοσυλλέκτων που παρευρέθηκαν στο στρατόπεδο της πόλης μας για την ορκομωσία των παιδιών τους το 2012, οι περισσότεροι (70 %) απάντησαν ότι γνώριζαν τα Γρεβενά σε σχέση με τα μανιτάρια! Η αναγνώριση όμως έρχεται και από το εξωτερικό: Ο Branislav Uzelac, πρόεδρος των Σέρβων Μυκητολόγων, χαρακτήρισε πρόσφατα (Ιούνιος 2012) τα Γρεβενά ως «μανιταροπρωτεύουσα των Βαλκανίων και υπόδειγμα μανιταροανάπτυξης στα Βαλκάνια». Λίγο αργότερα, τον Οκτώβριο του 2012, στο 2ο ταξίδι των Σέρβων στην πόλη μας, δήλωσε ότι «τα μανιταροπροϊόντα και τα μανιταροκαταστήματα των Γρεβενών είναι ό,τι καλύτερο και ποιοτικότερο είδε στην Ευρώπη!». Είναι βέβαιο ότι το μέλλον και η ανάπτυξη του τόπου μας μπορεί να στηριχτεί στα μανιτάρια. Όλοι μαζί αν συνειδητοποιήσουμε ότι κρατάμε στα χέρια μας «μια βόμβα μεγατόνων», όπως χαρακτηριστικά σχολίασε δημοσιογράφος του National Geographic όταν της παρουσίασα πριν από χρόνια τα μανιτάρια των Γρεβενών, μπορούμε να απογειώσουμε την πόλη και τον τόπο μας και να περάσουμε από τον αγώνα για επιβίωση στην απόλαυση της ζωής, σε ένα παραδεισένιο φυσικό περιβάλλον, μπολιάζοντάς το με την παραμυθένια διάσταση των μανιταριών και των νεράιδων. 

Το κείμενο που διαβάσατε αποτελεί την τελευταία σελίδα ενός 36-σέλιδου φυλλαδίου με τίτλο «Καλώς ήρθατε στα Γρεβενά, τη χώρα των μανιταριών!». Στο φυλλάδιο αυτό προσπάθησα να παρουσιάσω συνοπτικά την ιστορία, το παρόν και το μέλλον της μανιταροφιλίας στα Γρεβενά και την αναπτυξιακή δυναμική αυτού του φαινομένου. Το φυλλάδιο απευθύνεται πρωτίστως στους επισκέπτες των Γρεβενών, σε όσους έρχονται να απολαύσουν τα δάση, τα βουνά, τα ποτάμια, τα μουσεία, τις μανιταροεκδηλώσεις, τα μανιταροπροϊόντα και τις μανιταρογεύσεις μας. Απευθύνεται ωστόσο και σ’ εμάς τους ίδιους, τους Γρεβενιώτες, που οφείλουμε να είμαστε τουλάχιστον ενημερωμένοι, αφού σε κάποιες περιπτώσεις φαίνεται ότι «ο κόσμος να το ‘χει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι»…

Τα έξοδα της εκτύπωσης των φυλλαδίων θα αναλάβουν φορείς, επιχειρήσεις ή ιδιώτες που πιστεύουν στην αξία αυτής της έκδοσης. Η προσπάθεια μάς αφορά όλους και ως εκ τούτου είμαστε όλοι καλοδεχούμενοι. Τα λογότυπα των χορηγών θα συμπεριληφθούν στις δύο τελευταίες σελίδες του φυλλαδίου και, ανάλογα με το ποσό της χορηγίας, ο κάθε χορηγός θα πάρει έναν αριθμό αντιτύπων του φυλλαδίου. Ένας αριθμός φυλλαδίων θα διανεμηθεί στις βιβλιοθήκες των σχολείων της Π.Ε. Γρεβενών, στους συλλόγους μανιταροφιλίας (Μανιταρόφιλοι Δυτικής Μακεδονίας και Μανιταρόφιλοι Ελλάδας) και σε ανάλογους συλλόγους και μυκητολόγους της Ευρώπης, για να προβληθεί η «Χώρα των Μανιταριών» εντός και εκτός Ελλάδας. Στόχος μας είναι η εκτύπωση 5.000 αντιτύπων, με κόστος λιγότερο από 1 ευρώ ανά αντίτυπο. Ως κατώτατο ποσό χορηγίας ορίζονται τα 100 ευρώ ανά χορηγό. 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη γραμματέα των Μανιταρόφιλων Ελλάδας Δέσποινα Κλεισιάρη (6976 770312), στον οργανωτικό γραμματέα των Μανιταρόφιλων Ελλάδας Φώτη Παρασκευαΐδη (6948 043660) και στο μέλος των Μανιταρόφιλων Ελλάδας Θόδωρο Καραγιάννη (6947 799719) για να δουν σε ψηφιακή μορφή ολόκληρο το φυλλάδιο.

Με τιμή 
Γιώργος Κωνσταντινίδης
Πρόεδρος των Μανιταρόφιλων Ελλάδας