Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

«Από τη Γενοκτονία των Ποντίων στο Ολοκαύτωμα του Κοσματίου από τους Γερμανούς»

«Η Διαχρονική μνήμη, ως αρμός της πολιτισμικής και ιστορικής ταυτότητας των Ελλήνων

Από τη Γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου στο Ολοκαύτωμα του Κοσματίου από τους Γερμανούς»

          Με τη συμμετοχή της Ένωσης Ποντιακών Σωματίων Γρεβενών και του Μοτοσυκλετιστικού Συλλόγου Γρεβενών η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών οργάνωσε την σύζευξη των δύο Ιστορικών γεγονότων: Της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, 1916-1922, από τους Τούρκους και του Ολοκαυτώματος του Κοσματίου, 1944, από τους Γερμανούς Ναζί, στα χρόνια της Κατοχής.

19 Μαΐου 2019. Ημέρα μνήμης. Ημέρα πένθους!… Από τα μνήματα των προγόνων μας, βγαίνει γοερή και στεντόρεια η κραυγή, που επιζητά την Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των αδικοχαμένων Ελλήνων του Πόντου. Και την επίσημη ένταξη του Ολοκαυτώματος, του Κοσματίου, στα Μαρτυρικά Χωριά της Γερμανικής κατοχής.

Ίδιες, απαράλλαχτα ίδιες, οι εικόνες και οι μαρτυρίες από τις δύο ιστορικές καταγραφές των παθών του Ελληνισμού!…   .

Στις εκκλησιές συγκέντρωναν οι Τούρκοι του Έλληνες του Πόντου και τους πυρπολούσαν όπως και κάθε ζωντανό ον, που έπεφτε στην αντίληψη τους το σκότωναν, θέλοντας να εξαφανίσουν κάθε ζωή στους Ελληνικούς οικισμούς. Έτσι, για μέρες πολλές και μήνες, έμεινε, η ταγκή των καμένων ανθρώπινων σωμάτων και η μυρωδιά του σαχνισμένου αίματος των ζώων, να πλανάται πάνω από τα ερημωμένα και ερειπωμένα χωριά της Ανατολίας.

Την ίδια τύχη επιφύλαξαν, οι φασίστες Γερμανοί και για το φιλήσυχο Κοσμάτι. Έκαψαν τους άνδρες στην εκκλησία και σκότωσαν τα ζώα του μικρού χωριού!… ίδια η μυρωδιά, ίδια η αίσθηση, ίδια η σκληρή εικόνα να πλανάται πάνω από όλο τον Ελληνισμό!…

          Η ταυτότητα των εικόνων φέρνει τους ίδιους πρωταγωνιστές. Γερμανικό, ήταν το σχέδιο για τη Γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου, που το εκτέλεσαν οι Τούρκοι. Γερμανοί, είναι αυτοί που δηώνουν το Κοσμάτι και πυρπολούν τους άνδρες του Κοσματίου.

Η Διεθνής Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, θα φέρει τη Διεθνή καταδίκη, των φασιστικών ορδών του Κεμάλ Πασά και των λογικών του αφανισμού των εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων.

Η Διεθνής αναγνώριση θα οδηγήσει μέσα από τη γενική κατακραυγή το Τουρκικό Κράτος στην ιστορική μεταμέλεια και την ιστορική συγνώμη, για να αναπαυθούν οι ψυχές των γενοκτονημένων παππούδων μας, για να ξανανθίσει η Ελευθερία και η Δημοκρατία, το χαμόγελο και η ζωή στην Ανατολία!…

Η ένταξη του Κοσματίου στα Μαρτυρικά Χωριά της Γερμανικής Θηριωδίας, θα φέρει το ελάχιστο, την ηθική αποκατάσταση των επιζησάντων πενθούντων του Ολοκαυτώματος.

Η επίσημη αναγνώριση από την Πολιτεία, θα αξιώσει να διεκδικηθούν η επίσημη μεταμέλεια του Γερμανικού κράτους και η συγνώμη στο μικρό χωριό Μια μεταμέλεια που θα κοσμεί, ως μνημόσυνο στους νεκρούς του, και η επίτευξή της, ως κόσμημα την Ιστορία του Κοσματίου!

Αυτή είναι η παρακαταθήκη των νεκρών μας προς τους νεότερους!…