Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Αίτημα για μετονομασία της οδού Φιλελλήνων Β’ σε οδό Λευκού Όρους Μετάλλου.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
Κύριε Δήμαρχε
Κύριε πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου
Κ.Κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι

Θέμα : Μετονομασία της οδού Φιλελλήνων Β’ σε οδό Λευκού Όρους Μετάλλου.

Το 2019 συμπληρώνονται 100 εκατό χρόνια από την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου .
Σε μερικά χρόνια και συγκεκριμένα το 2022 και για άλλους το 2024 συμπληρώνονται 100 εκατό χρόνια παρουσίας των Ποντίων στην περιοχή και μέσα στην πόλη των Γρεβενών.
Η πόλη ’’ Λευκό Όρος Μετάλλου “, που η μετάφραση του στα Τουρκικά μας δίνει το “ Άκ Ντάγ Ματέν “ , ήταν μια Ελληνική – ποντιακή πόλη κατά τα ¾ του πληθυσμού της, καθώς και τα 32 Ελληνικά χωριά του, που όλοι τους ομιλούσαν την Ελληνική ποντιακή διάλεκτο.
Η πλειοψηφία των κατοίκων της πόλης του Λευκού Όρους Μετάλλου και των χωριών του, εγκαταστάθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών και οι υπόλοιποι εγκαταστάθηκαν στους νομούς Φλώρινας, Σερρών, Δράμας και στην Αττική.
Μετά το 1924 και την εγκατάσταση των Ποντίων, αυξήθηκε κατά 35% – 40% ο πληθυσμός στην Π.Ε. Γρεβενών και ο πληθυσμός της πόλης των Γρεβενών.
Θα ήθελα να σας εξηγήσω γιατί προτείνω την συγκεκριμένη οδό για μετονομασία.
Πρώτον στην οδό Φιλελλήνων Β’ δεν γίνεται εξάλειψη κανενός ονόματος με ιστορική μνήμη και αναφορά, και υπάρχει και η οδός Φιλελλήνων Α΄.
Δεύτερον η συγκεκριμένη οδός που είναι νότια και παράλληλος στην Κ. Ταλιαδούρη, βρίσκεται στην περιοχή στην οποία έγινε η εγκατάσταση των Ποντίων. Για όσους δεν γνωρίζουν η εγκατάσταση των Ποντίων έγινε μετά το πρατήριο του Βογιατζή, βόρεια και νότια επί της Κ. Ταλιαδούρη μέχρι το πάρκο των μανιταριών και του δρόμου που πηγαίνει πρός Κοζάνη.
Εγώ προσωπικά πουθενά δεν συνάντησα συνοικία, πλατεία, οδό, πόλη ή χωριό με το όνομα Λευκό όρος Μετάλλου, εκτός από ένα seit στο φ/β με το όνομα Άκ Ντάγ Ματέν.
Είναι χρέος προς την πόλη – περιοχή – του Λευκού Όρους Μετάλλου να ενισχύσουμε, με την μετονομασία της οδού την Ταυτότητα μας, την κοινωνική συνοχή της πόλης μας που θα βοηθήσει στη διατήρηση της ιστορίας και της συλλογικής μνήμης.
Σας καλώ να ψηφίσετε την πρόταση μου, τιμώντας την ιστορία της περιοχής μας, μια κίνηση υψηλού συμβολισμού για τις επόμενες γενεές, που δεν έχει ολοκληρωμένη γνώση της ιστορίας.
Παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες

ΓΡΕΒΕΝΑ 03-05-2018

ΣΟΦΟΚΛΗΣ Γ ΕΤΑΙΡΙΔΗΣ
Φιλελλήνων Β’ 81 – ΓΡΕΒΕΝΑ