Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Ερώτηση του ΚΚΕ για τα προβλήματα στο Νοσοκομείο Γρεβενών

Ερώτηση για τα προβλήματα και ελλείψεις στο Γενικό Νοσοκομείο Γρεβενών κατέθεσαν προς τον υπουργό Υγείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής. Αναλυτικά η Ερώτηση:

«Οι ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και στο Νοσοκομείο Γρεβενών είναι αποτέλεσμα των τεράστιων περικοπών της κρατικής χρηματοδότησης και στον τομέα της Υγείας. Πολιτικής, που σε συνέχεια των προηγούμενων αστικών κυβερνήσεων συνεχίζει να υλοποιεί και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Βασικό είναι ότι σε όλες τις κλινικές υπάρχουν ελλείψεις γιατρών. Υπηρετούν από ένας έως τέσσερις γιατροί στην καλύτερη περίπτωση, περιλαμβανομένων και των επικουρικών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι στη χειρουργική κλινική υπηρετούν 4 γιατροί (1 επικουρικός) αντί για πέντε, που προβλέπει και αυτό το ελλιπές οργανόγραμμα, ενώ για το επόμενο διάστημα προβλέπεται να φύγουν δύο (επικουρικός και ένας μόνιμος με μετάθεση).

Ταυτόχρονα γιατροί του Νοσοκομείου Γρεβενών καλύπτουν και κάποιες μέρες τις ελλείψεις σε νοσοκομεία των άλλων ΠΕ της Δυτ. Μακεδονίας!

Στο ΠΕΔΥ, που συστεγάζεται στο νοσοκομείο, δεν υπηρετεί κανείς παθολόγος γιατρός.

Πρόβλημα επίσης αποτελεί και η μη ανανέωση του εξοπλισμού των χειρουργείων, η έλλειψη αναλώσιμων υλικών, η συχνή έλλειψη αντιδραστηρίων για το μικροβιολογικό. Γενικά η όποια προμήθεια γίνεται, γίνεται με το σταγονόμετρο ακόμα και σε αντισηπτικό χεριών. Ακόμη καθυστερεί η προμήθεια υπερήχου για τη μαιευτική κλινική.

Ελλείψεις παρουσιάζονται και στο νοσηλευτικό προσωπικό, όπως παράδειγμα στην παθολογική κλινική όπου υπάρχουν μόνο 10 για 30 κλίνες ενώ το βράδυ συνήθως είναι ένας(μία) νοσηλευτής(τρια) για 30 ασθενείς. Βοηθοί θαλάμου είναι 2, ένας για τη χειρουργική κλινική και 1 για την παθολογική και αυτό μόνο το πρωί. Από τους 9 τραυματιοφορείς οι 4 είναι με σύμβαση.

Στους τομείς της σίτισης, της συντήρησης – επισκευής του νοσοκομείου, της καθαριότητας, ιματισμού με αφορμή την έλλειψη μόνιμου προσωπικού είτε γίνονται προσλήψεις με ελαστικές σχέσεις εργασίας (12μηνες συμβάσεις ΟΑΕΔ ή του νοσοκομείου), είτε εκχωρούνται σε εργολάβους, υπάρχει εντατικοποίηση της δουλειάς.

Επίσης ο εξοπλισμός σε αυτούς τους τομείς είναι παλιός. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα πλυντήρια πιάτων και ιματισμού, που άλλο αχρηστεύτηκε και άλλο είναι με συχνές βλάβες. Το δε τελευταίο διάστημα υπάρχουν ελλείψεις ακόμη και στα σκεύη σερβιρίσματος.

Ενώ λοιπόν οι ανάγκες του λαού για δημόσιες και πραγματικά δωρεάν υπηρεσίες Υγείας -Πρόνοιας και Πρόληψης διευρύνονται, οι δημόσιες υπηρεσίες Υγείας συρρικνώνονται και υποβαθμίζονται. Οι κάτοικοι της περιοχής στερούνται γιατρούς, υπηρεσίες Υγείας ενώ εντατικοποιείται η δουλειά των εργαζομένων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση, για:

  • Την πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση του νοσοκομείου ώστε να εξασφαλιστεί η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας και η κάλυψη σε υλικοτεχνική υποδομή;
  • Να καλυφθούν όλα τα κενά σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, με προσλήψεις μόνιμων και πλήρους απασχόλησης εργαζομένων, ώστε να καλυφθεί η εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου και να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών;».  

Δείτε ακόμα