Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Euromedica

euromedica ygeia

Πρόγραμμα Φυσικής Αγωγής στις Φυλακές Γρεβενών από την Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας.

Οι κρατούμενοι, παρά τον εγκλεισμό τους έχουν και το θεμελιώδες δικαίωμα σε καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία. Για τα καταστήματα κράτησης, ο αθλητισμός θεωρείται ως μία από τις πιο βιώσιμες μεθόδους προώθησης της καλής υγείας.

Το Κατάστημα Κράτησης Γρεβενών σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας λειτουργούν πρόγραμμα γυμναστικής και φυσικής αγωγής για τους κρατουμένους. Δύο προπονητές επισκέπτονται το εντευκτήριο του καταστήματος με τη συνδρομή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας δύο φορές την εβδομάδα για να προπονήσουν τους κρατουμένους. Η προπονήσεις έχουν διάρκεια δύο ώρες η κάθε μία, και συμμετέχουν σε αυτές περίπου δεκαπέντε κρατούμενοι.
Το πρόγραμμα γυμναστικής, έχει διπλό σκοπό. Αφενός μεν να καλυτερεύσει την σωματική και ψυχική υγεία των κρατουμένων, αφετέρου δε να τους διδάξει το πνεύμα της ευγενούς άμιλλας, του υγιούς ανταγωνισμού, και της ομαδικότητας μέσα από την εφαρμογή αθλητικών δραστηριοτήτων. Το πρόγραμμα γυμναστικής για τους κρατουμένους είναι μέσο διαφυγής από την καθημερινότητα της φυλακής, το οποίο τους αναπτερώνει το ηθικό, τους χαρίζει μια δόση ελπίδας και τους ψυχαγωγεί.
Οι αθλητικές δραστηριότητες που εφαρμόζονται από τους προπονητές χωρίζονται σε ατομικές και ομαδικές ασκήσεις. Κατά τη διάρκεια της πρώτης ώρας οι κρατούμενοι κάνουν ζέσταμα για να αποφύγουν τυχόν τραυματισμούς. Στη συνέχεια οι προπονητές δείχνουν ατομικές ασκήσεις όπως επαναληπτικά σετ κοιλιακών και κάμψεων. Αντί αυτού την επόμενη φορά γίνονται ασκήσεις cross training. Κατά τη διάρκεια της επόμενης ώρας και αφού κάνουν ένα πεντάλεπτο διάλλειμα, προπονούνται σε ομαδικά αθλήματα όπως ποδόσφαιρο την μία ημέρα και μπάσκετ την επομένη. Επιπλέον, οι κρατούμενοι προπονούνται και σε πιο ψυχαγωγικά αθλήματα όπως το πινγκ-πονγκ.
Οι προπονητές βοηθούν τους κρατουμένους να συμμετέχουν στις αθλητικές δραστηριότητες και να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες τους. Ταυτόχρονα υποστηρίζουν τους κρατούμενους στη δημιουργία διαφορετικών κάθε φορά ομάδων, ώστε να βελτιώσουν συλλογικά τις επιδόσεις τους. Μέσα από τις ομαδικές ασκήσεις, θα αναδείξουν τις κρυφές ικανότητες τους επιλέγοντας την κατάλληλη θέση μέσα στην ομάδα με την καθοδήγηση του προπονητή.
Για μια ακόμη φορά, το κατάστημα κράτησης Γρεβενών και το προσωπικό ευχαριστεί την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για μια ακόμη προσφορά η οποία ενισχύει τις δραστηριότητες των κρατουμένων και τους βοηθάει να καλυτερεύσουν τις συνθήκες διαβίωσης τους, και να επανενταχθούν.