Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Euromedica

euromedica ygeia

Πρόγραμμα Εκμάθησης Ελληνικής Γλώσσας στις Φυλακές Γρεβενών από την Επάνοδο.

Μέσω της ΜΚΟ Επανόδου υλοποιείται στο Κατάστημα Κράτησης Γρεβενών το πρόγραμμα εκμάθησης Ελληνικών. Το πρόγραμμα στοχεύει στην εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας σε αλλοδαπούς που βρίσκονται στις φυλακές. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 16 κρατούμενοι από διαφορετικές χώρες και το μάθημα γίνεται σε αίθουσα του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας του Καταστήματος Κράτησης Γρεβενών. Τα μαθήματα είναι τετράωρα ανά ημέρα και ακολουθούν το ωράριο του σχολείου. Ο καθηγητής εφαρμόζει μη τυπική μέθοδο διδασκαλίας στην οποία η εκμάθηση γίνεται διαδραστικά, με τον κάθε μαθητή να παίζει ενεργό ρόλο στη διαδικασία.
Αρχικά, οι κρατούμενοι μαθητές χωρίζονται σε ομάδες των τριών – τεσσάρων ατόμων, που στην κάθε ομάδα υπάρχουν άτομα διαφορετικών επιπέδων, ώστε οι μαθητές που γνωρίζουν καλύτερα την ελληνική γλώσσα, να λειτουργούν ως μεταφραστές για αυτούς που δεν γνωρίζουν καθόλου. Σε κάθε μάθημα γίνεται επανάληψη της ύλης που παραδόθηκε την προηγούμενη φορά και ανασκόπηση των ασκήσεων που δόθηκαν για επίλυση. Κατόπιν, ως ομάδα, αλλά και ο καθένας ξεχωριστά συμμετέχουν σε συζητήσεις, σε ανάπτυξη θεμάτων, και σε επίλυση προβλημάτων. Οι συμμετέχοντες μαθαίνουν συλλαβισμό και επιλύουν λεξιλογικές ασκήσεις στον πίνακα. Ο καθηγητής παραδίδει φωτοτυπίες με διδακτικό υλικό και ασκήσεις για την επόμενη φορά. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος, οι κρατούμενοι μαθαίνουν να γράφουν και να διαβάζουν στην Ελληνική γλώσσα μαθαίνοντας ομαδικά ο ένας από τον άλλο και ατομικά με τη συνεχή υποστήριξη του καθηγητή. Επίσης, συμμετέχουν σε γραπτές και προφορικές ασκήσεις όπως: σύνταξη αίτησης, παραγγελία προς το σουπερ μάρκετ ή γράμμα προς την οικογένεια τους.
Με την διαρκή παρότρυνση του καθηγητή, οι κρατούμενοι που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εκμάθηση παραδειγματίζονται από τους υπόλοιπους, έτσι ώστε να μην τα παρατήσουν και να συνεχίσουν ξεπερνώντας τις δυσκολίες. Αναφορικά να τονιστεί πως κανένας μαθητής από την έναρξη του προγράμματος δεν το παράτησε. Εκτός από τις ερωτήσεις που γίνονται προς τον υπεύθυνο καθηγητή, η τάξη λειτουργεί συνεργατικά με τους μαθητές να απαντούν στα ερωτήματα των άλλων μαθητών και έτσι βοηθούν ο ένας τον άλλο. Με αυτό τις παραπάνω μεθόδους επιτυγχάνεται η διατήρηση της προόδου των μαθητών, χωρίς να υπάρχουν διακυμάνσεις.
Το Κατάστημα Κράτησης Γρεβενών θα ήθελε πραγματικά να ευχαριστήσει την Επάνοδο για την προσφορά της. Παρότι πέρασαν ελάχιστοι μήνες από την έναρξη του προγράμματος, τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά και οι κρατούμενοι μπορούν να ανταποκριθούν πολύ καλύτερα στην καθημερινότητα τους εντός του καταστήματος. Αν μη τι άλλο, ελπίζουμε στη συνέχιση τέτοιων προσπαθειών, οι οποίες συμβάλλουν στην υποστήριξη και επαγγελματική επανένταξη των κρατουμένων

Δείτε ακόμα