Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Κατάσβεση πυρκαγιάς σε πρατήριο υγρών καυσίμων και διάσωση εγκλωβισμένου ατόμου (VIDEO)

Σενάριο Άσκησης Ετοιμότητας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γρεβενών

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Γρεβενών στο πλαίσιο τακτικής ετήσιας τριήμερης εκπαίδευσης που περιλάμβανε θεωρητική εκπαίδευση στην αντιμετώπιση πυρκαγιών υγραερίου και πρακτική εκπαίδευση στην απεγκλωβισμό θυμάτων σε τροχαία ατυχήματα, πραγματοποίησε σήμερα Τετάρτη 29-11-2017 περί ώρα 10:30, Άσκηση Ετοιμότητας κατάσβεσης πυρκαγιάς υγρών καυσίμων και διάσωσης εγκλωβισμένου ατόμου στο Μικτό Πρατήριο Καυσίμων ιδιοκτησίας «Αφοί Μητρόπουλοι Ε.Π.Ε.» επί της Περιφερειακής οδού Γρεβενών στην περιοχή «Δερβένι».
Το σενάριο της άσκησης είχε ως εξής:
Στον οικοπεδικό χώρο του Πρατηρίου Καυσίμων, και συγκεκριμένα σε υπαίθριο χώρο αποθήκευσης φιαλών υγραερίου, κατά την μετακίνηση μίας φιάλης, από έναν υπάλληλο της επιχείρησης, γίνεται αντιληπτή μυρωδιά υγραέριου. Ο υπάλληλος δοκιμάζει λόγω άγνοιας, με τον αναπτήρα του να καταλάβει αν υπάρχει διαρροή από την φιάλη με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί φωτιά στην κεφαλή της φιάλης. Ο υπάλληλος μη ξέροντας πώς να αντιδράσει, ξαπλώνει την φιάλη και απομακρύνεται για να ζητήσει βοήθεια όμως σε λίγο η φιάλη εκρήγνυται. Από την έκρηξη του υγραερίου προκαλείται διάρρηξη βυτίου με πετρέλαιο ποσότητας πέντε τόννων, σε βυτιοφόρο όχημα σταθμευμένο στην ανατολική πλευρά του οικοπεδικού χώρου. Από την διάρρηξη και διαρροή του πετρελαίου ταυτόχρονα εκδηλώνεται πυρκαγιά στο βυτιοφόρο αλλά και στο διαρρέον στο έδαφος πετρέλαιο. Από το ωστικό κύμα της έκρηξης ένα υπόστεγο των πλυντηρίων-λιπαντηρίων υποχωρεί με αποτέλεσμα να καταπλακωθούν τα πόδια του υπαλλήλου του πρατηρίου από ένα στοιχείο από μπετόν.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Γρεβενών επιλαμβάνεται του συμβάντος με δέκα πυροσβεστικούς υπαλλήλους και τρία οχήματα. Επίσης κατά την επέμβαση ζητείται η συνδρομή του ΕΚΑΒ και του Τμήματος Τροχαίας Γρεβενών και επίσης του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Γρεβενών για την δημιουργία αναχωμάτων ώστε να περιορισθεί η διαρροή του πετρελαίου και να διαχειρισθούν μετά την κατάσβεση τα απόβλητα.
Της διεξαγωγής της άσκησης ετοιμότητας προΐστατο ο Αναπλ. Περιφερειακός Διοικητής ΠΕ.ΠΥ.Δ. Δυτ. Μακεδονίας και Διοικητής της Π.Υ. Γρεβενών Αντιπύραρχος Πολύκαρπος Τριάντης.