Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

«Οι έξι τελείες στο σύστημα Braille»

 Ακόμα μία πολύ ενδιαφέρουσα δράση, προτεινόμενη από την Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδας, μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμετο σύστημα Braille, ένα διαφορετικό αλφάβητο,με έξι τελείες.
Εμψυχώτρια της δράσης η εκπαιδευτικός Ξένια Χερίδου. Το εργαστήριο ξεκίνησε με λίγα λόγια για τη ζωή του Μπράιγ, προβάλλοντας συγχρόνως εικόνες στην οθόνη. Κατόπιν μοιράστηκαν στα παιδιά τα φύλλα εργασίας. Στο φύλλο γραφής Μπράιγ, με μια οδοντογλυφίδα, προσπάθησαν αρχικά να σχηματίσουν πρώτα το ελληνικό αλφάβητο και στη συνέχεια, έγραψαν το θέμα της καλοκαιρινής εκστρατείας ,τρυπώντας τις σωστές από τις έξι τελείεςμε πολύ υπομονή κι ακρίβεια.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ενθουσιασμός υπήρξε, όταν τα παιδιά έγραψαν στη γραφομηχανή τα ονόματά τους. Στη συνέχεια, τους δόθηκε η ευκαιρία να δουν από κοντά και να ψηλαφίσουν βιβλία που είναι γραμμένα με τη γραφή αυτή.
Η δράση μας κορυφώθηκε με παιχνίδι, γνωρίζοντας ένα παραολυμπιακό άθλημα για τυφλούς και άτομα με μειωμένη όραση,το Goallball με την καθοδήγηση της Ευαγγελίας Προύφα.
Τα παιδιά βρήκαν τη δράση πραγματικά ενδιαφέρουσα και διαπίστωσαν με ενθουσιασμό κι έκπληξη, τη δύναμη της συγκεκριμένης γραφής, που βοηθά τους ανθρώπους χωρίς όραση να επικοινωνούν, να εκφράζονται και να δημιουργούν.
Ευχαριστούμε την εκπαιδευτικό Ξένια Χερίδου που υλοποίησε με επιτυχία τη δράση και ιδιαίτερα την οικογένεια του κ. Γιώργου Τσιομπλίκα που μας διέθεσε την γραφομηχανή και τα βιβλία, κάνοντας τη δράση μας να εξελιχθεί πιο συναρπαστική και ολοκληρωμένη.