Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Ανακοίνωση Εισαγγελέως Πρωτοδικών Γρεβενών σχετικά με το διαδικτυακό παιχνίδι “Μπλε Φάλαινα”

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
Γρεβενά 1-06-2017
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω ΣΗ

Με αφορμή αλλεπάλληλα δημοσιεύματα σχετικά με το διαδικτυακό παιχνίδι «Μπλέ Φάλαινα» και σε εκτέλεση της με αριθμό 4495/23-5-2017 παραγγγελίας της κ. Εισαγγελέως του Αρείου πάγου, θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή στους ανηλίκους, ιδίως δε στους εφήβους σχετικά με την επικινδυνότητα του εν λόγω «παιχνιδιού» και τον σοβαρότατο κίνδυνο που διατρέχουν να αυτοτραυματιστούν ή ακόμη και να οδηγηθούν στο θάνατο. Συγκεκριμένα, ο διαχειριστής του παιχνιδιού αυτού έρχεται σε επαφή με ανηλίκους μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, των οποίων ζητά όλα τα προσωπικά στοιχεία. Ακολούθως, ο ανήλικος καλείται να λάβει μέρος σε σειρά δοκιμασιών-προκλήσεων, διάρκειας 50 ημερών, λαμβάνοντας οδηγίες από άγνωστο πρόσωπο που καλείται «επικεφαλής». Οι δοκιμασίες αυτές ξεκινούν ως απλές και εύκολες (π.χ. να ακούσει νυχτερινές ώρες ένα συγκεκριμένο τραγούδι) και δυσκολεύουν σταδιακά (π.χ. να παρακολουθήσει ένα συνταρακτικό video, να χαράξει λέξεις ή σύμβολα στο σώμα του) μέχρι την τελική πράξη αυτοκαταστροφής (πράξη αυτοκτονίας) που οδηγεί μετά βεβαιότητας στο θάνατο. Κάθε φορά δε, που ολοκληρώνεται μια τέτοια δοκιμασία, ο ανήλικος είναι υποχρεωμένος να στείλει μια φωτογραφία ή video, προς απόδειξη ολοκλήρωσης της δοκιμασίας. Αξίζει να επισημανθεί ότι σε περίπτωση που κάποιος ανήλικος επιθυμεί να διακόψει τη συμμετοχή του στο παιχνίδι, εξαπολύονται εκ μέρους του διαχειριστή απειλές που στόχο έχουν να τρομοκρατήσουν το υποψήφιο θύμα και να το αποτρέψουν από το να εγκαταλείψει το παιχνίδι.
Είναι φανερό, ότι οι διαχειριστές τέτοιων «παιχνιδιών» -εξαιτίας των οποίων, περί τα 130 παιδιά έχουν οδηγηθεί στην αυτοκτονία στη Ρωσία, από όπου και ξεκίνησε- στόχο έχουν την ευάλωτη ομάδα των εφήβων που κατά κόρον χρησιμοποιούν το internet και τα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μάλιστα τους ανηλίκους που ενδεχομένως είναι περισσότερο ευάλωτοι (είτε λόγω ιδιοσυγκρασίας, είτε διότι αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα), να τους χειραγωγήσουν, καταργώντας την ελεύθερη βούλησή τους και να τους οδηγήσουν τελικά στο θάνατο.
Προς αποφυγή τέτοιων κρουσμάτων στην περιοχή των Γρεβενών, παρακαλούμε τους γονείς, εκπαιδευτικούς και όσους άλλους έχουν την επιμέλεια ανηλίκων, σε περίπτωση που υποπτευθούν ότι κάποιος ανήλικος σχεδιάζει να συμμετάσχει σε τέτοιους είδους δοκιμασίες ή έχει δεχτεί τέτοιου είδους πρόσκληση να επικοινωνούν με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού εγκλήματος (τηλ. 11188, mail:ccu@cybercrimeunit.gov.gr)
Τέλος, παρακαλούμε, τους κ.κ. Διευθυντές των Γυμνασίων και Λυκείων της περιφέρειας του Νομού Γρεβενών, αλλά και τους Διευθυντές των Δημοτικών σχολείων, όπως -και μέχρις ότου λήξει η τρέχουσα σχολική χρονιά- ενημερώσουν και προφορικά τους μαθητές που φοιτούν στο σχολείο τους.
Δίδεται παραγγελία να δημοσιευθεί η παρούσα σε διαδικτυακούς τοπικούς ιστότοπους.
Εκ της εισαγγελίας Πρωτοδικών Γρεβενών.

Κοινοποίηση:
1. κ.κ. Αστυνομικό Διευθυντή και Διοικητή Τ.Α. Γρεβενών
2. κ.κ Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γρεβενών, (οι οποίοι παρακαλούνται να προωθήσουν άμεσα την παρούσα στους Διευθυντές των σχολείων της περιφέρειας τους), μαζί με τα συνημμένα δημοσιεύματα.