Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Συνέντευξη Λ. ΑΥΓΕΝΑΚΗ στο greveniotis.gr -Τι απαντά για τις «Βιολογικές Καλλιέργειες»


Ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας κ. Λευτέρης ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο greveniotis.gr

Κύριε Αυγενάκη, ξεκινώντας θα ήθελα το σχόλιό σας αναφορικά με τη μεγάλη αναστάτωση που κυριαρχεί στον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο των Γρεβενών, αλλά και ολόκληρης της χώρας, μετά την απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναφορικά με τη διαχείριση του Μέτρου «Βιολογικές Καλλιέργειες» με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό όλων των κτηνοτρόφων καθώς και χιλιάδων δικαιούχων αγροτών.

Για το ζήτημα αυτό κ. Βλαχόπουλε, είχαμε προειδοποιήσει την Κυβέρνηση εγκαίρως, με όλα τα μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου, ότι συνεπεία των αψυχολόγητων χειρισμών της, θα αναγκαζόταν τελικά να θέσει σε εφαρμογή αυστηρότατα κριτήρια επιλογής δικαιούχων (κόφτη), όπως τελικά έγινε, ρίχνοντας στο κενό το αναγκαίο αυτό Μέτρο ενδυνάμωσης και αναπτυξιακής προοπτικής της πρωτογενούς παραγωγής.

Δημιουργώντας ακόμα ένα πολιτικό «ναυάγιο» αυτή τη φορά αναφορικά με το Πρόγραμμα για τις Βιολογικές Καλλιέργειες, η Κυβέρνηση «κατάφερε» τον αποκλεισμό χιλιάδων δικαιούχων και τον «εξοστρακισμό» όλων των κτηνοτρόφων.

Δυστυχώς, οι παλινωδίες του Υπουργείου με τις 3 παρατάσεις στις προθεσμίες του Μέτρου και με την πρόσκληση χιλιάδων δικαιούχων, χωρίς να υπάρχει ο απαραίτητος προϋπολογισμός οδήγησε σε αυτό το φιάσκο. Ενώ, την ίδια στιγμή ο υπουργός δεσμευόταν για νέα προκήρυξη 400εκατ. ευρώ, αρχικά για τους αδικηθέντες κτηνοτρόφους και αμέσως μετά για όλους τους Δικαιούχους, με νέα κριτήρια. Η αντίφαση και η προχειρότητα σε όλο τους το μεγαλείο!

Για την ΝΔ ο αγροτικός κόσμος δεν αποτελεί δεξαμενή ψήφων. Στη ΝΔ δίνουμε συνεχείς αγώνες για την προάσπιση των συμφερόντων των αγροτών και των κτηνοτροφών. Όπως λέει και ο Πρόεδρός μας κ. Κ. Μητσοτάκης, «πιστεύουμε στην Ελλάδα που ξυπνάει νωρίς». Για εμάς ο πρωτογενής τομέας, μαζί με τον τουρισμό και την ναυτιλία, αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας για την επάνοδο της Ελλάδας σε πορεία προόδου και κοινωνικής ευημερίας.​


Κύριε Αυγενάκη, ας περάσουμε στο ακανθώδες ζήτημα των πλεονασμάτων. Στην Νέα Δημοκρατία επιμένετε για μείωση. Τί σας κάνει να πιστεύεται πως το Δ.Ν.Τ. και πολύ περισσότεροοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα δεχθούν κάτι τέτοιο;

Όσο περισσότερη λιτότητα έχουμε, τόσο η οικονομία θα βουλιάζει. Γιατί όμως πιστεύουμε ότι μπορούν οι πιστωτές μας να το δεχθούν το αίτημά μας για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα; Διότι εμείς είμαστε αξιόπιστοι στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων. Εμείς μιλάμε για τάξη στο Κράτος, για ιδιωτικοποιήσεις, για  επενδύσεις και δουλειές στην Ελλάδα.

Γιατί δεν το κάνανε με τον Τσίπρα; Γιατί ο κ. Τσίπρας είναι αναξιόπιστος σε όλα τα υπόλοιπα. Διότι, οι Ευρωπαίοι θα συζητήσουν σοβαρά με μια Κυβέρνηση η οποία πραγματικά πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις και όχι με έναν πρωθυπουργό ο οποίος προσποιείται ότι μεταρρυθμίζει τη χώρα και ότι κάνει αλλαγές, την ίδια στιγμή που χτίζει το δικό του κομματικό Κράτος και οικοδομεί τη νέα διαπλοκή.

Εμείς είμαστε αξιόπιστοι, είμαστε φερέγγυοι και θα εφαρμόσουμε στο ακέραιο το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα.

Διαρροές της Κυβέρνησης, μιλούν για μείωση του συντελεστή Φ.Π.Α. στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%, από την 1η Ιουλίου 2017. Πρόκειται για ευνοϊκή ρύθμιση. Θα στηρίξετε αυτή την πρωτοβουλία;

Εφόσον ισχύει, τον καλωσορίζουμε στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας και του Προέδρου της κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, 8 μήνες πριν, από το βήμα της Δ.Ε.Θ., στη “Συμφωνία Αλήθειας” για τους Αγρότες. Περιλαμβάνεται, επίσης, στην πρόσφατη πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να επιστρέψει άμεσα η Κυβέρνηση το 0,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος στην κοινωνία.

Μακάρι να μην είναι άλλη μια αναξιόπιστη δήλωση του Υπουργού, που απειλούσε με παραίτηση στην περίπτωση μείωσης του αφορολόγητου κάτω από τα 9.000 ευρώ!

Η εξαγγελία του Υπουργού γίνεται στο φόντο της μείωσης του αφορολόγητου και των αγροτών στις 6.000 ευρώ και ακόμη χειρότερα, της νέας αύξησης των ασφαλιστικών τους εισφορών, που φέρνει το τέταρτο Μνημόνιο. Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη εξαγγελία μοιάζει με “τυράκι” για τους κυβερνητικούς βουλευτές, που ετοιμάζονται να ψηφίσουν το τέταρτο Μνημόνιο.

Κύριε Γραμματέα, υπέγραψε η Κυβέρνηση τελικά ένα Τέταρτο Μνημόνιο; Κι αν ναι, τί μπορεί να σημαίνει αυτό για τους Έλληνες μισθωτούς και συνταξιούχους;

Η συμφωνία που έρχεται σύντομα στην Βουλή είναι το χειρότερο και το πιο αχρείαστο μνημόνιο. Ένα Μνημόνιο που έρχεται να σκιάσει το μέλλον της Ελλάδας για πολλά χρόνια. Είναι το τέταρτο Μνημόνιο που φέρει ξεκάθαρα την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με αέναα μέτρα, όρους και επιτήρηση, χωρίς λεφτά! Τι κέρδισε λοιπόν ο κ. Τσίπρας με το παιχνίδι των καθυστερήσεων; Τίποτα! Δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δύο μνημόνια, 2% μόνιμα μέτρα για 2019 % 2020, μείον δύο συντάξεις το χρόνο, 12 δις παροχές που έγιναν 12,5 δις μέτρα. Μέτρα για τους πιο ευάλωτους: τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Η Κυβέρνηση, ωστόσο, λέει ότι είναι μια καλή συμφωνία και προτάσσει το επιχείρημα με τα αντίμετρα. Εσείς γιατί δεν τα ψηφίζετε αφού είναι θετικές παρεμβάσεις;

Τα αντίμετρα είναι μια μεγάλη απάτη! Αποτελούν το «φερετζέ» ενός πολύ επώδυνου πακέτου μέτρων. Εφαρμόζονται υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, απαιτούν την προηγούμενη έγκριση των δανειστών και πρωτίστως του Δ.Ν.Τ. (άρθρο 15), αφορούν μόνο το μέρος της υπέρβασης από τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του Α.Ε.Π. και προϋποθέτουν την ψήφιση και την πλήρη εφαρμογή νέων μέτρων ύψους 4,9 δις ευρώ, προϋποθέτουν την μόνιμη επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων και την αξιολόγηση από τους Θεσμούς.

Φυσικά, δεν είναι ουδέτερο το αποτέλεσμά τους για τον κάθε πολίτη, μετά την υλοποίηση των μέτρων, ειδικά των οικονομικά ασθενέστερων (π.χ. ακόμη και με την υλοποίηση του συνόλου των αντιμέτρων, κάτι που προϋποθέτει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 5,5% του Α.Ε.Π., ο φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ θα έχει αύξηση φορολογίας)

Και κάτι ακόμη: Αφού η Κυβέρνηση υιοθέτησε ασθμαίνοντας την πρότασή μας για μείωση του Φ.Π.Α. στα αγροτικά εφόδια, γιατί δεν υιοθετεί και τις υπόλοιπες προτάσεις μας (κάθε παιδί σε βρεφονηπιακούς/παιδικούς σταθμούς, 20% μείωση του ΕΝΦΙΑ, κατάργηση στο φόρο στο κρασί); Τώρα! Όχι μετά από 2 – 3 χρόνια …

Πρόσφατα, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία. Εσείς δε θεωρείτε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές και γιατί κατηγορείτε για ανευθυνότητα και επιπολαιότητα τον Πρωθυπουργό;

Η νέα γενιά δείχνει μεγάλη αποστροφή στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού κι εκείνος προσπαθεί να τη θωπεύσει με τα λόγια. Αλλά, η ανατροπή της παγιωμένης απαξίωσης της νεολαίας στο πολιτικό σύστημα, δεν θα προέλθει από περιστασιακά «χατίρια», όπως αυτά που προκρίνει η παρούσα κυβέρνηση. Δεν θα γίνει με την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων ή το δικαίωμα ψήφου στους 17ρηδες, ή με τη νομιμοποίηση των καταλήψεων, της ανομίας και των «αβάτων» των Εξαρχείων και άλλων.

Δεν θα γίνει όταν ο Πρωθυπουργός «βάζει χέρι» στο Ταμείο Αλληλεγγύης των Γενεών για να πληρώσει τις συντάξεις σε βάρος των νέων και προστατεύει τους κομματικούς του πελάτες στερώντας δουλειές και ευκαιρίες από τους νέους. Για να μας ακούσουν οι νέοι, είναι αναγκαίο να τους ακούσουμε πρώτα εμείς. Να τους αφήσουμε να μας μιλήσουν, να μας ασκήσουν κριτική.

 

* Ο κ. Αυγενάκης– γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου του 1972. Σπούδασε Τοπογράφος Mηχανικός στο ΤΕΙ Αθηνών, παρακολούθησε πρόγραμμα μετεκπαίδευσης στη Διαχείριση και Τεχνολογία Περιβάλλοντος και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Παγκόσμια Πολιτική Οικονομία και τις Διεθνείς Σχέσεις του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Είναι βουλευτής στον Νομό Ηρακλείου. Με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στις 13 Ιανουαρίου 2016, τοποθετείται αναπληρωτής Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας με βασικό στόχο την ανασύνταξη του κόμματος και ορίζεται σύνδεσμος του Κόμματος με την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Τον Απρίλιο 2016 εκλέχθηκε Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ.