Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Επίκαιρη ερώτηση βουλευτή Γρεβενών, για το ψηφιακό σήμα

Ο Βουλευτής Γρεβενών Χρήστος Μπγιάλας κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Νίκο Παππά με θέμα « Μετάβαση στο ψηφιακό σήμα για μεγάλα τμήματα της επαρχίας », η οποία θα συζητηθεί την Παρασκευή 09/03/2017 και ώρα 10.00 στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής.
Η επίκαιρη ερώτηση έχει ως εξής:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 10 Φεβρουαρίου 2017

Προς τον κ. Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης
ΘΕΜΑ: Μετάβαση στο ψηφιακό σήμα για μεγάλα τμήματα της επαρχίας

Πριν ένα χρόνο ολοκληρώθηκε η ψηφιακή μετάβαση στη χώρα μας. Παρά όμως την μετάβαση στο ψηφιακό σήμα, μεγάλα τμήματα της επαρχίας εξακολουθούν να μην έχουν κάλυψη από το σήμα της Digea, αφού το “κρυστάλλινο σήμα” της ψηφιακής τηλεόρασης δεν έχει φτάσει ακόμα σε αυτές τις περιοχές. Είναι γνωστό πως στην αναλογική εποχή η ΕΡΤ κάλυπτε ανέκαθεν όλη την επικράτεια με δικούς της πομπούς σε σχεδόν 1.500 θέσεις, ενώ τα ιδιωτικά κανάλια επέλεξαν να εκπέμψουν μόνο από 130 θέσεις. Οι υπόλοιπες περιοχές καλύφθηκαν με το σήμα των ιδιωτικών καναλιών με αναλογικούς αναμεταδότες οι οποίοι τοποθετήθηκαν με πρωτοβουλία των τοπικών κοινωνιών – κυρίως από τους δήμους, οι οποίοι κάλυψαν φυσικά και το σχετικό κόστος από κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού.

Η Ελλάδα παρά το ότι έχει περάσει τηλεοπτικά στην ψηφιακή εποχή, εξακολουθούν να λειτουργούν περισσότεροι από 1.500 κακοσυντηρημένοι αναλογικοί αναμεταδότες, οι οποίοι δεν καλύπτουν σωστά τις περιοχές που βρίσκονται εκτός ψηφιακής κάλυψης. Σε ένα μικρό μέρος από αυτές τις περιοχές, οι κάτοικοι έβαλαν το χέρι στην τσέπη και μέσω τοπικών συλλόγων ή ιδιωτικών χορηγιών εγκατέστησαν ψηφιακούς αναμεταδότες (Gap Fillers) λύνοντας από μόνοι τους το πρόβλημα. Οι υπόλοιπες περιοχές όμως είναι σε κακή κατάσταση από πλευράς τηλεοπτικής λήψης και σε ορισμένες από αυτές δεν υπάρχει καθόλου τηλεοπτικό σήμα. Συγκεκριμένα, στον Νομό Γρεβενών υπάρχουν πολλά ορεινά χωριά και περιοχές ολόκληρες, οι οποίες δεν έχουν καθόλου ψηφιακό σήμα και η αναλογική συχνότητα είναι πολύ κακής ποιότητας. Για το ζήτημα αυτό υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες των τοπικών κοινωνιών, οι οποίοι αισθάνονται ως πολίτες 2ης κατηγορίας. Επίσης, το άρ. 15 παρ.2 Σ εξασφαλίζει ότι η μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων θα πρέπει να γίνεται αντικειμενικά και με ίσους όρους προς όλους τους πολίτες της χώρας.

Σύμφωνα με τις συμβατικές της υποχρεώσεις η ανάδοχος του έργου θα έπρεπε να καλύψει με ψηφιακό σήμα το σύνολο της επικράτειας. Θα πρέπει να ελεγχθεί η εταιρεία για την πλημμελή εκπλήρωση των συμβατικών της υποχρεώσεων και να της οριστεί προθεσμία προς συνεπή ολοκλήρωση του έργου. Σε περίπτωση δε της μη έγκαιρης συμμόρφωσης η εταιρεία θα πρέπει να καταστεί υπερήμερη.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ούτως ώστε να τηρήσει ο πάροχος τις συμβατικές του υποχρεώσεις;

Ο ερωτών Βουλευτής
Μπγιάλας Χρήστος