Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Διάβημα διαμαρτυρίας Δημάρχου Γρεβενών για την συγχώνευση της Εφορείας Αρχαιοτήτων

Ανοιχτή Επιστολή του Δημάρχου Γρεβενών

Προς:
• κα Λυδία Κονιόρδου, Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού
• κο Χρήστο Μπγιάλα, Βουλευτή Γρεβενών
 κο Θεόδωρο Καρυπίδη Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας
• κα Μαρία Βλαζάκη Γ.Γ. Υπουργείου Πολιτισμού

Θέμα: Διάβημα διαμαρτυρίας για την συγχώνευση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Γρεβενών στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης

Αξιότιμες/-οι

με μεγάλη απογοήτευση ενημερωθήκαμε το περιεχόμενο του Σχεδίου Νέου Οργανισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που έχει τεθεί σε διαβούλευση στις Τοπικές Συνελεύσεις του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων με τη διαδικασία του κατεπείγοντος μέχρι την Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου του 2017. Συγκεκριμένα στη σελίδα 36 (εδάφιο 29ο) αναφέρεται “η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης και Γρεβενών με έδρα την Αιανή και χωρική αρμοδιότητα τις περιφερειακές ενότητες Κοζάνης και Γρεβενών” γεγονός που πιστοποιεί τη συγχώνευση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Γρεβενών στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης.

Ο σχεδιασμός αυτός αναιρεί όλες τις κοινές προσπάθειες του Δήμου Γρεβενών και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Γρεβενών για τη δημιουργία Αρχαιολογικού Μουσείου και την προσωρινή στέγαση της εν λόγω εφορείας στην πόλη των Γρεβενών και όχι στην Κοζάνη που μέχρι τώρα φιλοξενούνταν. Συγκεκριμένα το Δημοτικό Συμβούλιο Γρεβενών ανταποκρινόμενο στο πάγιο αίτημα των κατοίκων για τη δημιουργία ενός αρχαιολογικού μουσείου, ομόφωνα αποφάσισε την παραχώρηση στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Γρεβενών α) του Δημοτικού Καταστήματος (πρώην Δημαρχείο) στην Τοπική Κοινότητα Κνίδης, Δημοτικής Ενότητας Βεντζίου, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως χώρος αποθήκευσης, συντήρησης και μελέτης των αρχαιοτήτων (485/2015, ΑΔΑ: 7Ω0ΤΩ9Γ-Τ2Υ) και β) του ιστορικού κτιρίου “Μύλος του Μπούσιου” (115/2016, ΑΔΑ: 7ΨΠΜΩ9Γ-2ΞΛ) προκειμένου να αντιμετωπιστεί πρόσκαιρα και το θέμα με την στέγαση της υπηρεσίας. Οι αποφάσεις αυτές αποτελούν την πιο έμπρακτη και αποφασιστική δήλωση του Δήμου Γρεβενών για την απόκτηση ενός μουσείου ικανού να διαφυλάξει και να αναδείξει τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής που βρίσκονται διάσπαρτα σε αποθήκες τοπικές ή σε άλλα μουσεία.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν προκύψει ήδη οι πρώτες έντονες αντιδράσεις καθώς ο Δήμαρχος είχε ενημερώσει τους πολίτες των Γρεβενών για τη διαβεβαίωση που έλαβε (παρουσία και του βουλευτή Γρεβενών κου Χρήστου Μπγιάλα, του αντιδημάρχου Οικονομικών και του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών) από τον προκάτοχο της Υπουργού Πολιτισμού, κο Αριστείδη Μπαλτά (παρουσία και της Γ.Γ. και προέδρου του ΚΑΣ κας Μαρία Βλαζάκη) στις 14 Απριλίου 2016. Στη συνάντησή τους ο Υπουργός εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του στο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και δεσμεύτηκε να βοηθήσει στην υλοποίηση του οράματος του Δήμου για την ίδρυση μουσείου στην πόλη. Λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη μας την θετική γνώμη του Υπουργού ο Δήμος Γρεβενών έχει καταθέσει ήδη πρόταση στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Interreg (και αναμένει τα αποτελέσματα αυτής) με απώτερο στόχο να εξασφαλίσει τους οικονομικούς πόρους για την εκπόνηση μουσειολογικής μελέτης που κρίθηκε αναγκαία για την παρουσίαση των εκθεμάτων του αρχαιολογικού μουσείου.

Σύμφωνα με την παραπάνω περιγραφή ο Δήμος Γρεβενών κατέβαλε κάθε έμπρακτη δυνατή προσπάθεια να συνδράμει στο έργο του Υπουργείου Πολιτισμού και να διευκολύνει την δημιουργία του πρώτου μουσείου στην ιστορία της πόλης των Γρεβενών. Το προαναφερθέν Οργανόγραμμα ανατρέπει όλες τις παραπάνω ενέργειες, επανατοποθετεί τα Γρεβενά στο αρχαιολογικό μηδέν που βρισκόταν κατά τα χρόνια της εξάρτησης της πόλης από τις υπηρεσίες της κοινής Εφορείας Αρχαιοτήτων με την πόλη της Κοζάνης και επιβεβαιώνει την πεποίθηση των πολιτών και των αρχών του τόπου, ότι το πολιτιστικό – και όχι μόνο – κέντρο της Ελλάδας είναι η Αθήνα.

Κατόπιν των όσων αναφέρθηκαν σας εκφράζω τη βαθιά μου απογοήτευση και δυσθυμία για το αποτέλεσμα των τόσων ενεργειών μας και σας ζητώ την άμεση παρέμβασή σας για την διατήρηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Γρεβενών, την άμεση μεταφορά της υπηρεσίας στην πόλη μας και την προώθηση του ζητήματος της ίδρυσης του Αρχαιολογικού μουσείου και της προσωρινής στέγασης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Γρεβενών στον χώρο που έχει ήδη παραχωρηθεί από τον Δήμο Γρεβενών.
Αναμένω για τις δικές σας ενέργειες

Με τιμή ο Δήμαρχος Γρεβενών

Γιώργος Δασταμάνης