Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Γρεβενών για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες

Τη Δευτέρα 23 Μάη πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου Γρεβενών με θέμα: « Προσφυγικό ζήτημα στα Γρεβενά», με αφορμή δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου για το Προσφυγικό κ. Κυρίτση, για δημιουργία πρότυπου κέντρου προσφύγων στα Γρεβενά.
H δημοτική αρχή με την εισήγηση της κατέληγε: «Ενόψει ελλείψεως ολοκληρωμένου κεντρικού σχεδιασμού αντιμετώπισης του προσφυγικού ζητήματος στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και σαφών στοιχείων, του κινδύνου πληθυσμιακής και πολιτιστικής ασύμμετρης μεταβολής της τοπικής κοινωνίας του Δήμου μας καθώς και του πλήρους αποκλεισμού του Δήμου από τα κέντρα λήψης αποφάσεων για το κρίσιμο αυτό ζήτημα, τη μη αποδοχή δημιουργίας χώρου φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών εντός διοικητικών ορίων του Δήμου Γρεβενών.»
Με ευθύνη της δημοτικής αρχής, η συζήτηση μεταφέρθηκε από το απορρίπτουμε κέντρο υποδοχής προσφύγων στα «Πατώματα» στο δε θέλουμε κανένα πρόσφυγα. Με ευθύνη της δόθηκε βήμα σε καλυμμένους χρυσαυγίτες μέσα στο κοινό να εκδηλώσουν τις ρατσιστικές απόψεις τους αλλά και να σπείρουν ένα κλίμα φόβου κατά των κατατρεγμένων προσφύγων που εγκλωβίστηκαν στη χώρα μας με τις αποφάσεις της ΕΕ, των κομμάτων που τη στηρίζουν και της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.
Σ΄ αυτή την προσπάθεια βρήκε άξιο συμπαραστάτη τη μείζονα αντιπολίτευση που με την εισήγηση του επικεφαλής της έδωσε τον τόνο, τον οποίο ακολούθησαν με τις τοποθετήσεις τους και οι σύμβουλοί της μιλώντας για βιασμούς, πορνεία κτλ.
Στην όλη προσπάθεια συνέβαλαν πρώην εκλεγμένοι, στελέχη των δυο μεγάλων κομμάτων, μιλώντας για αλλοίωση του πληθυσμού και χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα για την κατάσταση στην περιοχή, λες και για τη φτώχεια την ανεργία και την ερήμωση των χωριών δεν είναι υπεύθυνοι αυτοί και τα κόμματα που τόσο πιστά υπηρέτησαν.
Η απόφαση που πάρθηκε κατά πλειοψηφία –αυτονόητα δεν την ψήφισαν οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης- προσβάλλει όλον αυτόν τον κόσμο που έδειξε τα πιο βαθιά αισθήματα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς στους πρόσφυγες που πέρασαν από τα Γρεβενά.
Καλούμε το λαό, τη νεολαία να μην αποπροσανατολιστεί από φωνές ρατσιστικές και εθνικιστικές, που βάζουν στο στόχαστρο κυνηγημένους ανθρώπους, αθωώνοντας τον ένοχο και για το φαινόμενο της προσφυγιάς και της μετανάστευσης, αλλά και για τη ζωή μας σήμερα. Ο ένοχος είναι κοινός, είναι το σάπιο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα, που ξεθεμελιώνει δικαιώματα, δίνει τη νεολαία και τους λαούς κρέας για τα κανόνια των ιμπεριαλιστών, ξεριζώνει λαούς.
Η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης ήταν:
• Να δημιουργηθεί ανθρώπινος και αξιοπρεπής, ανοιχτός και δημόσιος, προσωρινός χώρος υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών – προσφύγων, που θα λειτουργεί με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.
• Σε αυτόν θα παρέχεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή. Να υπάρξει ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, μητέρες και παιδιά, θύματα κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων.
• Θα πρέπει να ενισχυθεί με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό το νοσοκομείο Γρεβενών για να καλυφθούν οι ανάγκες ντόπιων και προσφύγων.
• Να ενισχυθεί ο Δήμος Γρεβενών και με τα απαραίτητα κονδύλια αλλά και με προσωπικό για να καλυφθούν οι ανάγκες .
• Καμία συμμετοχή ΜΚΟ στην υποδοχή, περίθαλψη, φιλοξενία και μεταφορά προσφύγων και μεταναστών. Καμία παρουσία στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας. Η δράση τους είναι τουλάχιστον ύποπτη.
• Να δοθεί άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικού πολέμου, κατοχής ή εμφυλίων.
• Στο βαθμό που υλοποιούνται αυτές οι προϋποθέσεις, μπορεί να λειτουργήσει χώρος προσωρινής φιλοξενίας, ώστε να μην περιφέρονται άστεγοι οι πρόσφυγες και μετανάστες, οικογένειες με παιδιά. Να μη γίνονται έρμαια των διαφόρων κυκλωμάτων που τους εκμεταλλεύονται.