Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

«Σχολικές μνήμες πενήντα χρόνων, τα εκπαιδευτικά αρχεία αφηγούνται…»

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Ν. Γρεβενών διοργάνωσαν και παρουσίασαν για δεύτερη φορά την έκθεση «Σχολικές μνήμες πενήντα χρόνων, τα εκπαιδευτικά αρχεία αφηγούνται…» στην αίθουσα «Π. Σιούλης» του Διοικητηρίου Γρεβενών.
Η επανάληψη της είχε ως κύριο σκοπό την επίσκεψη της από μαθητές προκειμένου αυτοί να γνωρίσουν μέσα από τα τεκμήρια, τις φωτογραφίες, τα σχολικά βιβλία, τους χάρτες και διάφορα άλλα αντικείμενα τόσο το εκπαιδευτικό όσο και το κοινωνικό κλίμα περασμένων και δύσκολων εποχών.
Πολλά από τα παραπάνω που αποτελούσαν νέες προσθήκες απεικόνιζαν με περισσότερη γλαφυρότητα την εικόνα μιας παλιάς σχολικής τάξης. Την έκθεση επισκέφτηκαν τμήματα τεσσάρων (4) δημοτικών σχολείων της πόλης με πάνω από 220 μαθητές οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν και να συμμετάσχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα της υπηρεσίας. Τα παιδιά συνέθεσαν παζλ παλαιών σχολικών χαρτών, ζωγράφισαν εικόνες παλαιών αναγνωστικών, διάβασαν εκθέσεις μαθητών με παλιότερες αυτές του έτους 1944, άκουσαν μύθους του Αισώπου και παροιμίες – γνωμικά. Από τις πιο ευχάριστες στιγμές ήταν όταν μαθήτριες φόρεσαν την σχολική ποδιά και μαθητές χτύπησαν το παλιό σχολικό κουδούνι.
Ιδιαίτερα θέλουμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στον κ. Γιώργο Ουζουνίδη, ο οποίος με αφορμή την έκθεση, παραχώρησε στην υπηρεσία μας αντίγραφα γραπτών από μαθητές του Δημοτικού σχολείου Παλαιοκνίδης των ετών 1944 – 48.
Πολλοί ήταν και οι πολίτες που επισκεφτήκαν την έκθεση στους οποίους τα εκθέματα ξύπνησαν μνήμες των σχολικών και παιδικών τους χρόνων.
Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Ν. Γρεβενών οφείλουν να ευχαριστήσουν την Περιφερειακή ενότητα Γρεβενών για την παραχώρηση της αίθουσας, το Δήμο Γρεβενών για τη μεταφορά των σταντ, τους διευθυντές των σχολείων που ανταποκρίθηκαν, τους μαθητές και τους πολίτες που την επισκέφτηκαν.