Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Καμία ενοικίαση ή πώληση χωρίς πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης

– Κανένας ιδιοκτήτης ακινήτου δεν θα μπορεί να προχωρήσει σε ενοικίαση ή πώληση αυτού αν δεν διαθέτει το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης
– Το κόστος έκδοσης ξεκινά από τα 150 ευρώ για τα διαμερίσματα και φτάνει τα 200 ευρώ για μονοκατοικίες
– Από 1.000 έως 10.000 ευρώ τα πρόστιμα για όσους δεν συμμορφωθούν
– Ποια είναι τα δικαιολογητικά που θα χρειαστείτε για την έκδοση του πιστοποιητικού

Νέο τοπίο διαμορφώνεται στις πωλήσεις και τις εκμισθώσεις ακινήτων, καθώς από την 1η Ιανουαρίου είναι πλέον υποχρεωτική η έκδοση ενεργειακών πιστοποιητικών για όλα τα κτίσματα (κατοικία, μόνιμη και παραθεριστική, γραφεία, εμπορικές χρήσεις, συνάθροιση κοινού, εκπαίδευση, προσωρινή διαμονή, υγεία και κοινωνική πρόνοια κ.λπ.), προκειμένου οι ιδιοκτήτες τους να τα πουλήσουν ή να τα νοικιάσουν.

Το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) θα πρέπει μάλιστα να αναγράφεται στις εμπορικές διαφημιστικές καταχωρήσεις στον Τύπο και στο Διαδίκτυο για τη διάθεση προς πώληση ή προς μίσθωση κτιρίου, ενώ θα πρέπει να επισυνάπτεται και στις συμβολαιογραφικές πράξεις αγοραπωλησίας ακινήτων.

Το ενεργειακό πιστοποιητικό θα εκδίδεται από ειδικό επιθεωρητή του Υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Έτσι από 1η Ιανουαρίου 2016 είναι πλέον υποχρεωτική η έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού ακόμα και για κτίσματα μικρότερα των 50 τετραγωνικών μέτρων όταν αυτά ενοικιάζονται ή πωλούνται.

Το κόστος ξεκινά από τα 150 ευρώ για τα διαμερίσματα και φθάνει τα 200 ευρώ για μονοκατοικίες. Μάλιστα τα πρόστιμα θα ξεκινούν από τα 1.000 ευρώ και θα φθάνουν έως και τα 10.000 ευρώ για όσους αρνούνται να συμμορφωθούν.

Επιπλέον, τα συστήματα θέρμανσης των κτιρίων θα πρέπει να επιθεωρούνται υποχρεωτικά κάθε τουλάχιστον πέντε έτη για συστήματα με λέβητες, συνολικής ωφέλιμης ονομαστικής ισχύος από 20kW έως και 100kW και τουλάχιστον κάθε δύο έτη για συστήματα με λέβητες άνω των 100 kW.

Δικαιολογητικά για την έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης:

1. Αντίγραφα αρχιτεκτονικών σχεδίων (κάτοψη/σκαρίφημα ακινήτου)

2. Αντίγραφο της δήλωσης του ακινήτου στο Κτηματολόγιο (εάν έχει γίνει δήλωση)

3. Αντίγραφο τοπογραφικού διαγράμματος/σκαριφήματος (προαιρετικό)

4. Αντίγραφο οικοδομικής άδειας

5. Αντίγραφο της αίτησης ρύθμισης ημιυπαίθριων χώρων (εάν έχει πραγματοποιηθεί αίτηση)

6. Τίτλος ιδιοκτησίας (προαιρετικό)

7. Τίτλος ιδιοκτησίας (προαιρετικό)

8. Μελέτη θερμομόνωσης (προαιρετικό)

Πηγή: Έθνος