Την απομάκρυνση Φίλη ζητούν 45 βουλευτές της ΝΔ
Την αποπομπή του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για τις δηλώσειςτου ότι δεν υπήρξε γενοκτονία Ποντίων, αλλά αιματηρή…
εθνοκάθαρση, ζητούν 45 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα, κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις τις αντιπολίτευσης. Οι δηλώσεις Φίλη προκάλεσαν ωστόσο τις τελευταίες ώρες αντιδράσεις όχι μόνο από την αντιπολίτευση αλλά και μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και από το συγκυβερνών κόμμα των ΑΝΕΛ.
Ειδικότερα, οι βουλευτές της ΝΔ κατηγορούν -μεταξύ άλλων- τον κ. Φίλη ότι «αναμασά θέσεις Τούρκων Κεμαλιστών και ως καλός Πρέσβης τους, τους προσφέρει καλές υπηρεσίες»
«Σε μία εποχή που η εθνική ενότητα είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε, ο υπουργός σας με τις θέσεις του διχάζει την Ελληνική κοινωνία. Επειδή οι δηλώσεις του, που προκαλούν αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη, προσβάλλουν τον Ποντιακό, Μικρασιατικό και Θρακικό Ελληνισμό, αλλά και όλους τους Έλληνες πολίτες, ζητούμε αν τις ασπάζεστε και εσείς, να το δηλώσετε ευθαρσώς και ξεκάθαρα στον Ελληνικό λαό. Διαφορετικά απαιτούμε την απομάκρυνση του κου Φίλη από τη θέση του Υπουργού Παιδείας», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής των βουλευτών της ΝΔ:
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Ο κ. Φίλης τον οποίον εσείς, τοποθετήσατε στη θέση του Υπουργού Παιδείας, με άρθρο του στο κομματικό σας όργανο την εφημερίδα «Αυγή», την 20-08-2014, αναφέρθηκε με προσβλητικά και απαξιωτικά λόγια απέναντι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο που το 1994 αναγνώρισε ομόφωνα την γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής, δηλαδή του Πόντου, της Θράκης και της Μ. Ασίας.
Επανερχόμενος σε χθεσινή του συνέντευξη ο «επιστήμων» κος Φίλης, για το ίδιο θέμα, αναμασά τις θέσεις Τούρκων κεμαλιστών και ως καλός Πρέσβης τους, τους προσφέρει καλές υπηρεσίες.
Αμφισβητεί ευθέως τη γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής από τους Τούρκους, προσβάλλει την Ελληνική ιστορία και τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, θύματα της γενοκτονίας, καθώς και τους απογόνους τους και το σύνολο του Ελληνικού λαού.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Σε μία εποχή που η εθνική ενότητα είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε, ο υπουργός σας με τις θέσεις του διχάζει την Ελληνική κοινωνία.
Επειδή οι δηλώσεις του, που προκαλούν αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη, προσβάλλουν τον Ποντιακό, Μικρασιατικό και Θρακικό Ελληνισμό, αλλά και όλους τους Έλληνες πολίτες, ζητούμε αν τις ασπάζεστε και εσείς, να το δηλώσετε ευθαρσώς και ξεκάθαρα στον Ελληνικό λαό.
Διαφορετικά απαιτούμε την απομάκρυνση του κου Φίλη από τη θέση του Υπουργού Παιδείας.
Επιφυλασσόμεθα δε για περαιτέρω ενέργειες.
Οι υπογράφοντες Βουλευτές
1. Σάββας Αναστασιάδης – Β’ Θεσσαλονίκης
2. Απόστολος Βεσυρόπουλος – Ημαθίας
3. Μαρία Αντωνίου – Καστοριάς
4. Δημήτριος Κυριαζίδης – Δράμας
5. Ιωάννης Κεφαλογιάννης – Ρεθύμνου
6. Σοφία Βούλτεψη – Β’ Αθηνών
7. Γεώργιος Βαγιωνάς – Χαλκιδικής
8. Κωνσταντίνος Κουκοδήμος – Πιερίας
9. Μανώλης Κόνσολας – Δωδεκανήσου
10. Ιωάννης Πλακιωτάκης – Λασιθίου
11. Γεώργιος Βλάχος – Αττικής
12. Κωνσταντίνος Τασούλας – Ιωαννίνων
13. Ιωάννης Αντωνιάδης – Φλώρινας
14. Μάξιμος Χαρακόπουλος – Λάρισας
15. Σταύρος Καλαφάτης – Α’ Θεσσαλονίκης
16. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας – Α’ Θεσσαλονίκης
17. Χαράλαμπος Αθανασίου – Λέσβου
18. Νότης Μηταράκης – Χίου
19. Ελευθέριος Αυγενάκης – Ηρακλείου
20. Νίκος Παναγιωτόπουλος – Καβάλας
21. Βασίλειος Γιόγιακας – Θεσπρωτίας
22. Χρήστος Μπουκώρος – Μαγνησίας
23. Ιωάννης Βρούτσης – Κυκλάδων
24. Ιωάννης Ανδριανός – Αργολίδας
25. Φωτεινή Αραμπατζή – Σερρών
26. Άδωνις Γεωργιάδης – Β’ Αθηνών
27. Γεώργιος Γεωργαντάς – Κιλκίς
28. Αναστάσιος Δημοσχάκης – Έβρου
29. Άννα Καραμανλή – Β’ Αθηνών
30. Γεώργιος Κασαπίδης – Κοζάνης
31. Θεόδωρος Καράογλου – Β’ Θεσσαλονίκης
32. Κωνσταντίνος Κατσαφάδος – Α’ Πειραιώς
33. Κωνσταντίνος Κοντογεώργος – Ευρυτανίας
34. Κατερίνα Παπακώστα – Β’ Αθηνών
35. Δημήτρης Σταμάτης – Επικρατείας
36. Γιώργος Στύλιος – Άρτας
37. Χρήστος Κέλλας – Λάρισας
38. Κώστας Τσιάρας – Καρδίτσας
39. Κώστας Τζαβάρας – Ηλείας
40. Αθανάσιος Καββαδάς – Λευκάδας
41. Σίμος Κεδίκογλου – Εύβοιας
42. Βασίλης Οικονόμου – Επικρατείας
43. Άννα Ασημακοπούλου – Β’ Αθηνών
44. Κωνσταντίνος Βλάσης – Αρκαδίας
45. Καρασμάνης Γεώργιος – Πέλλας
Πολιτική θύελλα για τις δηλώσεις Φίλη
Σοβαρές αντιδράσεις όχι μόνο από την αντιπολίτευση αλλά και μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και από τους ΑΝΕΛ προκαλούν οι δηλώσειςτου υπουργού Παιδείας.
«Πριν από χρόνια ως δημοσιογράφος, έκανα τη δήλωση, συμμεριζόμενος απόψεις πολλών ιστορικών και πολλών διεθνολόγων. Κάναμε διάκριση ανάμεσα στην εθνοκάθαρση την αιματηρή και το φαινόμενο της γενοκτονίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το αίμα, τον πόνο, όσα έχουν υποστεί οι Πόντιοι, από τη θηριωδία των Τούρκων. Αυτό είναι άλλο πράγμα και άλλο πράγμα η γενοκτονία με αυστηρή επιστημονική έννοια», δήλωσε ο κ. Φίλης το βράδυ της Δευτέρας.
Επίθεση από ΝΔ
Επίθεση στον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης για τα όσα είπε σχετικά με την γενοκτονία των Ποντίων.
Με δήλωσή του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Β. Μεϊμαράκης χαρακτήρισε «αδίστακτη πρόκληση στην εθνική μνήμη, αλλά και στις αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας κ. Νίκου Φίλη που αμφισβητούν τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου».
«Ενώ, με απόφασή της, το 1994 η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε επίσημα τη Γενοκτονία των Ποντίων και κήρυξε τη 19η Μαΐου ως “Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο”, εικοσιένα χρόνια από τότε ο υπουργός Παιδείας παραμερίζει την απόφαση εκείνη και αρνείται τη Γενοκτονία των Ποντίων, υποστηρίζοντας ότι πήρε τη θέση αυτή ως δημοσιογράφος», συμπλήρωσε ο κ. Μεϊμαράκης και κατέληξε:
«Ιδεοληψίες και προσωπικές εμμονές δεν μπορεί να ανατρέπουν την Ελληνική Ιστορία. Ο Πρωθυπουργός οφείλει να πάρει έμπρακτα θέση απέναντι στο διολίσθημα Φίλη».
Την παραίτηση του υπουργού Παιδείας ζήτησε από τη μεριά του ο υποψήφιος για τη προεδρία της ΝΔ Απόστολος Τζιτζικώστας.
«Όταν ο θλιβερός κ. Φίλης αντιληφθεί τους αγώνες που δόθηκαν για να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ίσως να ξεπεράσει τις εθνικά επικίνδυνες ιδεοληψίες του», αναφέρει ο κ. Τζιτζικώστας και προσθέτει:
«Περισσότεροι από 350.000 Έλληνες δολοφονήθηκαν και το επίσημο ελληνικό κράτος έχει αναγνωρίσει τη γενοκτονία από το 1994 κηρύσσοντας τη 19η Μαΐου ως ”Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο”. Αν υπουργός αυτής της καταστροφικής για τον τόπο κυβέρνησης δε σέβεται ούτε τους νεκρούς, ούτε τις αποφάσεις του ίδιου του κράτους του, να του υπενθυμίσουμε ότι το Δεκέμβριο του 2007 τη γενοκτονία των Ποντίων αναγνώρισε και η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών. Ο Χρήστος Γιανναράς στις 19 Μαΐου του 2006, στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη ήταν κεντρικός ομιλητής για τη γενοκτονία. Έχει μια φράση διδακτική για τον κ. Φίλη: ‘Το νόημα αυτής εδώ της σύναξης δεν μπορεί να είναι παρά μόνο μία ρεαλιστική πολιτική δέσμευση: ότι θα αποδοκιμάζουμε πάντοτε με την ψήφο μας κάθε πολιτική ηγεσία, οποιασδήποτε επίπλαστης ή πραγματικής ιδεολογικής απόχρωσης, που επιδεικτικά παραγνωρίζει την ευαισθησία του λαού μας για τη Γενοκτονία του ποντιακού και του μικρασιατικού Ελληνισμού».
«Κύριε Φίλη παραιτηθείτε. Κύριε Τσίπρα διώξτε τον», καταλήγει ο κ. Τζιτζικώστας.
Αποστάσεις από Βούτση και Αμανατίδη
«Η ιστορία του Πόντου ήταν και θα παραμείνει αδιαμφισβήτητα αληθινή». Αυτό ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη.
Σύμφωνα με τον κ. Αμανατίδη, οι επιστημονικές προσεγγίσεις μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα σε μια Δημοκρατία, ωστόσο, «η θέση της Κυβέρνησης είναι γνωστή και δημόσια εκφρασμένη τόσο με δήλωση του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου στις 19.5.2015, όσο και στους χαιρετισμούς στις αντίστοιχες ημέρες μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων κατά το παρελθόν».
Αλλά και ο πρόεδρος της; Βουλής Νίκος Βούτσης πήρε αποστάσεις λέγοντας ότι καθένας μπορεί να εκφράζει τις απόψεις του, επιστημονικές ή προσωπικές, και κρίνεται από αυτές.
ΑΝΕΛ: Δεν υιοθετούμε τις δηλώσεις Φίλη
«Αναφορικά με τη δημόσια τοποθέτηση του υπουργού Παιδείας κ. Ν. Φίλη σχετικά με τη γενοκτονία των Ποντίων, δηλώνουμε ότι οιΑνεξάρτητοι Έλληνες δεν υιοθετούμε τις δηλώσεις του υπουργού» δήλωσε η εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ΜαρίναΧρυσοβελώνη. «Θεωρούμε ότι δεν έχουμε δικαίωμα να εκμηδενίσουμε τον σχεδιασμένο τραγικό ξεριζωμό χιλιάδων ανθρώπων οι οποίοι θυσιάστηκαν με βίαιο τρόπο», τόνισε ενώ σημείωσε «η ιστορία του Πόντου ήταν και θα παραμείνει αδιαμφισβήτητα αληθινή».
ΠΑΣΟΚ: Πρόκληση η δήλωση Φίλη
«Η Βουλή των Ελλήνων προέβη το 1994 στη θεσμική αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων με τον ν. 2193/1994 με την καθιέρωση ημέρας μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Τέσσερα χρόνια αργότερα, με το ν. 2645/1998 καθιέρωσε την 14η Σεπτεμβρίου ως ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, μιας μεγάλης προσπάθειας του ΠΑΣΟΚ που ξεκίνησε το 1991 με πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο στόχος, που τέθηκε αρχικά, ήταν η επίσημη αναγνώριση από τη Βουλή των Ελλήνων, της γενοκτονίας των 353.000 Ποντίων, που έγινε από τους Τούρκους από το 1916 ως το 1923 και η καθιέρωση για «ημέρα εθνικής μνήμης», ώστε να καλυφθεί ένα μεγάλο εθνικό, ιστορικό, ηθικό και πολιτικό κενό αναφορικά με τη συστηματική γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου, που είχε αρχίσει από το 1916 και τελείωσε το 1923», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του και προσθέτει:
«Η δήλωση του κ. Φίλη με την οποία δεν αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Ποντίων αποτελεί πρόκληση και είναι ανιστόρητη για έναν υπουργό Παιδείας, για την Κυβέρνηση που απαξιώνει σιωπηρά την απόφαση της Βουλής των Ελλήνων και βεβαίως, για τον Πρωθυπουργό που τον τίμησε με αυτή τη θέση!
Καλούμε τον Πρωθυπουργό να αναλάβει προσωπικά να ξεκαθαρίσει τη θέση της Κυβέρνησης!»
Αντίδραση και από τον Μιχαλογιαννάκη
Εθνοκάθαρση είναι βίαιος εκτοπισμός και εκδίωξη εθνικών ομάδων από μια περιοχή είτε αιματηρός, είτε μέσω καταστροφής πολιτιστικών και θρησκευτικών στοιχείων με σκοπό την δημιουργία εθνικά ομοιογενών γεωγραφικών περιοχών. Δηλαδή γίνεται για γεωπολιτικούς λόγους. Γενοκτονία είναι εξόντωση φυλής, η έθνους συστηματικά, προσχεδιασμένα και ολοκληρωτικά. Οι πόντιοι εξοντώθηκαν λόγω του γένους τους.
Αξίζουν τον όρο γενοκτονία, γιατί γενοκτονία είναι έγκλημα ποινικού δικαίου, ενώ η εθνοκάθαρση στην ουσία είναι περιγραφή εγκλημάτων και δεν έχει ρητή ολοκληρωτική και ρητή νομική αναγνώριση, μόνο επιμέρους στοιχείων αυτής, ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ.Μιχελογιαννάκης.
Υπουργείο Παιδείας: Πρόκειται για προσωπική άποψη του κ. Φίλη
Την ίδια στιγμή διευκρινίσεις για για τη δήλωση Φίλη επιχείρησαν να δώσουν κύκλοι του υπουργείου Παιδείας, κάνοντας λόγο για ήδη εκπεφρασμένη, προσωπική άποψη του κ. Φίλη, η οποία πάντως δεν αμφισβητεί την επίσημη θέση της Ελλάδας στο ζήτημα αυτό.
Αντιδράσεις και από την Ομοσπονδία Ποντιακών Συλλόγων
Την έντονη αντίδραση και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Συλλόγων προκάλεσε η δήλωση Φίλη. Ο πρόεδρος της ΟμοσπονδίαςΧ. Αποστολίδης χαρακτήρισε «Νέα Ρεπούση» τον υπουργό Παιδείας, ενώ έκανε λόγο για «προσωποποίηση της Κερκόπορτας και του Εφιάλτη». «Έλειψε από τη Βουλή η κ. Ρεπούση και μάλλον ο κ. Φίλης έσπευσε να συμπληρώσει το κενό», σημείωσε χαρακτηριστικά.