Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

ΝΕΟ ΓΚΑΛΟΠ ΒΓΑΖΕΙ ΑΡΧΗΓΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ

Μετά τη Metron Analysis και την MRB, ακόμη μια εταιρεία, η Prorata, δείχνει σε δημοσκόπησή της τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να κινείται..

στα επίπεδα του 50%, και να εξασφαλίζει την εκλογή του στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας από τον α’ γύρο.

Η μέτρηση δημοσιεύεται στην “Εφημερίδα των Συντακτών”, και αξίζει να σημειωθεί ότι η Prorata ήταν από τις λίγες εταιρείες δημοσκοπήσεων που είχαν καταφέρει να προβλέψουν τη διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.

Πιο συγκεκριμένα λοιπόν, τα ευρήματα της Prorata δίνουν τα εξής αποτελέσματα:

Μεϊμαράκης 49%

Τζιτζικώστας 32%

Μητσοτάκης 15%

Γεωργιάδης 4%.

Μεταξύ των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, τα ποσοστά διαμορφώνονται ακόμη πιο εντυπωσιακά για τον σημερινό πρόδρο της ΝΔ:

Μεϊμαράκης 55%

Τζιτζικώστας 25%

Μητσοτάκης 16%

Γεωργιάδης 4%

Μετά και τα παραπάνω ευρήματα, προκύπτει κοινό στοιχείο και στις τρεις δημοσκοπήσεις που έχουν διενεργηθεί επίσημα για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, το χαώδες προβάδισμα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, που τον οδηγεί σε εκλογή από τον α’ γύρο.

Αναλυτικά:

Προβάδισμα του Ευάγγ. Μεϊμαράκη έναντι των άλλων υποψηφίων για την προεδρία της Ν.Δ. δείχνει η έρευνα της Prorata για την «Εφ.Συν.», με βάση τα διλήμματα που έχουν τεθεί στην εσωκομματική διαδικασία. Προηγείται στα τρία κρίσιμα ερωτήματα, τη διασφάλιση της ενότητας, την επόμενη εκλογική αναμέτρηση με τον Αλ. Τσίπρα και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, ωστόσο στο τέταρτο ερώτημα για την ανανέωση του κόμματος υστερεί έναντι του νεότερου αντιπάλου του, του Απ. Τζιτζικώστα, στο σύνολο των ψηφοφόρων, αλλά υπερτερεί μεταξύ των ψηφοφόρων της Ν.Δ.

Στην έρευνα της Prorata το γενικό ενδιαφέρον για τις εκλογές στη Ν.Δ. αποτυπώνεται στο 41% των ερωτηθέντων (το 22% δηλώνει ότι ενδιαφέρεται αρκετά και το 19% πολύ), ενώ το 59% δηλώνει αδιάφορο (το 43% δεν ενδιαφέρεται καθόλου και το 16% λίγο). Στις τάξεις των ψηφοφόρων που ψήφισαν Ν.Δ. τον Σεπτέμβριο ενδιαφέρον εκφράζει το 75%, έναντι 25% που δεν ενδιαφέρεται.

Ως πιθανότερος νικητής της εσωκομματικής αναμέτρησης προβάλλει ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης και έχει στο γενικό δείγμα ποσοστό 49%, ακολουθεί ο Απ. Τζιτζικώστας με 32%, ο Κυρ. Μητσοτάκης με 15% και ο Αδ. Γεωργιάδης με 4%. Στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. στο ίδιο ερώτημα ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης συγκεντρώνει ποσοστό 55%, ο Απ. Τζιτζικώστας 25%, ο Κυρ. Μητσοτάκης 16% και ο Αδ. Γεωργιάδης 4%.

Από τις αξιολογικές κρίσεις αλλά και τις εκτιμήσεις αναφορικά με την εκλογή προκύπτει ότι το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από το κριτήριο ή τα κριτήρια που θα πρυτανεύσουν. Ως προς την ενότητα, ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης εμπνέει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, ωστόσο στο ζήτημα της ανανέωσης στη γενική εικόνα έχει πλεονέκτημα ο Απ. Τζιτζικώστας, αλλά όχι και στην εικόνα των ψηφοφόρων της Ν.Δ.

Στη γενική κατηγορία των ψηφοφόρων και στο ερώτημα ποιο είναι το σημαντικότερο κριτήριο επιλογής του υποψήφιου προέδρου της Ν.Δ., πρώτο κριτήριο αναδεικνύεται η αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, με 32%, ακολουθεί η ενότητα του κόμματος με 30%, η ανανέωση του κόμματος με 29%, ενώ το να νικήσει ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ. τον Αλ. Τσίπρα στην επόμενη εκλογική μάχη αποτυπώνεται στο 9%. Το κριτήριο της ανανέωσης είναι ισχυρότερο στις νεότερες ηλικίες ψηφοφόρων, ενώ στις μεγαλύτερες υπερισχύει το κριτήριο της ενότητας του κόμματος.

Στην ίδια κατηγορία, με τους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων, το 56% όσων δηλώνουν ψηφοφόροι της Ν.Δ. απαντάει ότι είναι πολύ πιθανό ή βέβαιο ότι θα πάει στις εσωκομματικές κάλπες στις 22 Νοεμβρίου. Υπάρχουν όμως και ερωτηθέντες που δηλώνουν ψηφοφόροι άλλων κομμάτων οι οποίοι απαντούν ότι είναι πολύ πιθανό ή βέβαιο ότι θα ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ. και συγκεκριμένα το 9% ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, 12% της ΧΑ., 14% ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, 4% ΚΚΕ, 11% Ποτάμι, 24% ΑΝ.ΕΛΛ. και 9% από την Ενωση Κεντρώων.

Στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. των τελευταίων εκλογών, στα τέσσερα κρίσιμα ερωτήματα που έχουν τεθεί στην εσωκομματική διαδικασία τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

■ Στο ερώτημα ποιος από τους υποψηφίους θα κρατήσει το κόμμα της Ν.Δ. ενωμένο προκρίνεται ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης, με ποσοστό 57%, ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει 20%, ο Απ. Τζιτζικώστας 18% και ο Αδ. Γεωργιάδης 5%.

■ Στο ερώτημα ποιος από τους υποψηφίους μπορεί να νικήσει τον Αλ. Τσίπρα στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης συγκεντρώνει 50%, ο Απ. Τζιτζικώστας 23%, ο Κυρ. Μητσοτάκης 20% και ο Αδ. Γεωργιάδης 7%.

■ Στο ερώτημα ποιος από τους υποψηφίους θα εφαρμόσει αποτελεσματικότερα τις προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης συγκεντρώνει 48%, ο Κυρ. Μητσοτάκης 27%, ο Απ. Τζιτζικώστας 18% και ο Αδ. Γεωργιάδης 7%.

■ Στο ερώτημα ποιος από τους υποψηφίους θα ανανεώσει το κόμμα της Ν.Δ. ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης έχει 43%, ο Απ. Τζιτζικώστας 28%, ο Κυρ. Μητσοτάκης 24% και ο Αδ. Γεωργιάδης 5%. Στο ερώτημα αυτό στο σύνολο των ερωτηθέντων ο Απ. Τζιτζικώστας προηγείται με 39%, ακολουθεί ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης με 33%, ο Κυρ. Μητσοτάκης με 20% και ο Αδ. Γεωργιάδης με 8%.

Στην έρευνα της Prorata έγινε και άλλη μία στάθμιση των απαντήσεων (στο σύνολο των ερωτηθέντων) με βάση ποιο θεωρούν πιο σημαντικό κριτήριο από τα τέσσερα που ετέθησαν στο ερωτηματολόγιο και αποτυπώνονται στους τέσσερις πίνακες.

Στο πρώτο, για την ενότητα, φαίνεται πως ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης έχει σαφές προβάδισμα, με 55 μονάδες, έναντι 23 του Απ. Τζιτζικώστα, 15 του Κυρ. Μητσοτάκη και 7 του Αδ. Γεωργιάδη, ενώ λίγο διαφέρει η εικόνα και στο ερώτημα ποιος μπορεί να νικήσει τον Αλ. Τσίπρα: Ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης έχει 49 μονάδες, ο Απ. Τζιτζικώστας 26, ο Κυρ. Μητσοτάκης 16 και ο Αδ. Γεωργιάδης 9.

Στην αποτελεσματικότητα των μεταρρυθμίσεων ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης έχει βραχεία κεφαλή με 38 μονάδες και ακολουθεί ο Κυρ. Μητσοτάκης με 34, ο Απ. Τζιτζικώστας με 31 και ο Αδ. Γεωργιάδης με 7. Στην κατηγορία των ψηφοφόρων όμως που έχουν ως πρώτο κριτήριο την ανανέωση ο Απ. Τζιτζικώστας προηγείται με 47 μονάδες, ακολουθεί ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης με 24, ο Κυρ. Μητσοτάκης με 20 και ο Αδ. Γεωργιάδης με 9.

Στην αντίστοιχη στάθμιση στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. τα ευρήματα κινούνται στον γενικό κανόνα αλλά με κάποιες αποκλίσεις, πάντως η εικόνα των υποψηφίων και η σειρά κατάταξης στα κριτήρια είναι η ίδια: ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης έχει 48 μονάδες στην ενότητα, 43 μονάδες για την αναμέτρηση με τον Αλ. Τσίπρα, 40 μονάδες για τις μεταρρυθμίσεις και 33 μονάδες για την ανανέωση της Ν.Δ.

Ο Απ. Τζιτζικώστας έχει αντιστοίχως 30 μονάδες για την ενότητα, 33 για την αναμέτρηση με τον Αλ. Τσίπρα, 28 για τις μεταρρυθμίσεις και 39 για την ανανέωση. Ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει 17 για την ενότητα, 17 για την αναμέτρηση με τον Αλ. Τσίπρα, 23 για τις μεταρρυθμίσεις και 20 για την ανανέωση. Ο Αδ. Γεωργιάδης κινείται από τις 5 μονάδες στην ενότητα μέχρι τις 9 στις μεταρρυθμίσεις.

Ταυτότητα της έρευνας

ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ Prorata A.E. Εταιρεία Ερευνών Κοινής Γνώμης και Εφαρμογών Επικοινωνίας (Αριθμός Μητρώου ΕΣΡ: 56). ΤΥΠΟΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣ Ποσοτική έρευνα με τηλεφωνική συνέντευξη και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου. ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ Γενικός πληθυσμός άνω των 18 ετών. ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ Σύνολο της επικράτειας ΔΕΙΓΜΑ 1.000 ερωτηματολόγια. ΣΤΑΘΜΙΣΗ Ως προς το φύλο και την ηλικία. ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ Στρωματοποιημένη δειγματοληψία (με αναλογική αντιπροσώπευση αστικών και αγροτικών περιοχών). ΤΥΠΙΚΟ ΣΦΑΛΜΑ Μέγιστο +/3% σε διάστημα εμπιστοσύνης 95%. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ 15-16 Οκτωβρίου 2015. ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΡΕΥΝΑΣ 14 ερευνητές και 2 επόπτες